Bakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter

Sveriges bästa Rapsgrisrecept 2014

Jag har blivit inbjuden att delta i tävlingen Sveriges bästa Rapsgrisrecept 2014. Tävlingen anordnas av Scan och 15 svenska bloggare har blivit inbjudna. Vinnaren får sitt recept upplagat som huvudrätt på Dagligvarugalan på Stockholm Waterfront i september. Jag lagar gärna mat med Rapsgris® så det är klart att jag ställde upp. Här i bloggen hittar du också flera recept med Rapsgris® som råvara.

Recept på fläsksida med svål

Jag valde att ställa upp med två recept, bland annat detta med fläsksida. Det var faktiskt första gången jag lagade sida, och man kan ju tycka det är konstigt att tävla med något man aldrig lagat förut, men jag tyckte det var en kul utmaning att testa något helt nytt. Utan utmaningar lär man sig inget och jag skulle troligtvis fortfarande sitta här och äta falukorv med makaroner.

Är du nyfiken på det andra receptet hittar du det här: Fikonfylld fläskkarré med potatis- och getostbakelse, rödbetschips, höstsvamp och granbarrssky.

Epicuro RiservaSesamfrönBakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter

Råvaror i säsong på hösten

Dagligvarugalan är i september, så även denna gång har jag valt råvaror i säsong. Potatis och palsternacka skördas till hösten. Likaså svamp kan man hitta i skogarna. Shiitakesvampen kan man alltså byta mot vanlig blandsvamp, exempelvis trattkantareller. Sojabönorna skulle egentligen varit bondbönor, men eftersom man inte alltid får tag i det man söker när man bor på landet fick det bli frysta sojabönor.

Fläsksida av Rapsgris – en prisvärd detalj

Fläsksidan är en prisvärd detalj som är lätt att laga till många eftersom den inte kräver en massa invecklade steg och förstås kan lagas i ugn. Själva kombinationen av knaprig svål, ljuvligt len palsternackspuré, krispiga bönor och knapriga hasselnötter blir i denna rätt en härlig smaksymfoni av sälta, syra och sötma.

Syrener går att äta men finns förstås inte på hösten. Då kan man använda lila blad av exempelvis oxalis eller röd mangold. Tänk dock på att de båda innehåller oxalsyra och inte ska ätas i för stora mängder av folk med problem med njurarna. Något litet blad gör dock ingen skada och kan lätt pillas bort. Ugglarps grönt levererar också spännande och annorlunda blommor och blad.

Vintips till maten

Under receptet hittar du två saker; ett tips på vin som passar utmärkt till maten – Italien levererar som vanligt! Du hittar även listan på alla bloggare som är med och tävlar i Sveriges bästa Rapsgrisrecept 2014.

Bakad fläsksida med knaprig svål, palsternackspuré, syltade rödlökshjärtan och hasselnötter

För: 4 personer

Bakad fläsksida med palsternackspuré, rödlökshjärtan och hasselnötter

Bakad sida med knaprig svål:

1,5 kg rimmad fläsksida med svål
5 dl vatten
3 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
salt, peppar

Topping till fläsksidan:

3 msk crema de balsamico
3 msk flytande honung
2 msk svarta sesamfrön
2 msk vita sesamfrön
salt, peppar

Palsternackspuré:

500g palsternackor
2 potatisar
5 dl vispgrädde
2 msk majsmjöl
salt, peppar

Syltade rödlökshjärtan:

2 avlånga rödlökar
4 dl vatten
2 msk salt
0,5 dl muscovadosocker
0,5 dl äppelcidervinäger

Krasseolja:

1 ask smörgåskrasse
extra virgin olivolja
salt, socker

Övrigt:

150g haricots verts
1 dl hasselnötter
50g shiitakesvamp
1 äpple
150g sojabönor
lila blommor eller blad till dekoration, exempelvis syrener, röd oxalis eller babymangold

1. Salta och peppra köttet runt om. Lägg fläsksidan med svålen nedåt i ett ugnsbleck med kant. Häll på vatten så att det täcker sidan till hälften. Fördela ut halverade vitlöksklyftor och timjan runt om. Sätt in fläsksidan i ugnen på 150° i 2,5 timmar. Vänd sidan, dra upp temperaturen till 225° och kör den ytterligare 1 timme. Slå av resterande vatten och lägg ett bleck på sidan. Lägg något tungt ovanpå och låt fläsksidan ligga svalt i press under natten.

2. Skala och dela potatis och palsternacka till mindre bitar. Ha ner i en kastrull och slå på vispgrädde så det täcker. Låt det hela puttra ihop på mediumtemperatur till rotsakerna fallit ihop och grädden reducerats. Rör om då och då. Kör till en slät smet med mixerstav, ställ tillbaka på plattan och rör i majsmjölet. Smaka av med salt och peppar.

3. Skala löken och skär av båda ändarna. Dela rödlökarna mitt itu på längden. Koka upp en kastrull med vatten, salt och socker. Slå i vinägern när det börjar koka och ha ner rödlökarna. Dra ner värmen till lägsta och låt lökarna ligga i till de mjuknat – ca 5-10 minuter. Pilla isär lamellerna så de lossnar från varandra.

4. Mixa en halv ask med smörgåskrasse med olja. Sila av i ett finmaskigt durkslag. Smaka av med en nypa salt och socker.

5. Snoppa haricots vertsen och sjud dessa i saltat vatten ca 3 minuter. Slå av vattnet och kyl dem hastigt. Rosta hasselnötterna i en het panna med smör. Låt dem svalna en aning och gnugga sedan av skalen genom att rulla nötterna i en dubbelvikt handduk. Halvera shiitahesvampen och stek den i smör med lite salt. Kärna ur och tärna äpplet. Dra upp en halvmåneformad rand av krasseoljan med hjälp av en pensel på botten av tallriken. Fördela ut bönor, nötter, svamp och äpple på tallriken.

6. Rör ihop crema di balsamico med flytande honung och kryddor. Blanda sesamfröna i en annan skål. Skär portionsbitar av sidan och fräs på den i rikligt med smör i en stekpanna. Pensla svålen med glazen och strössla över sesamfröna när köttet ligger i pannan. Lägg fläsksidan ovanpå dekorationen och klicka ut palsternackspurén runt om. Avsluta med klippt smörgåskrasse samt lila blommor eller blad.

Rekommenderat vin till: Epicuro Riserva (nr 3501) 89:-

Dessa bloggare är också med och tävlar:

Bakad fläsksida med knaprig svål, palsternackspuré, syltade rödlökshjärtan och hasselnötter är färggrannt och gott. Receptet finns här.