Sirapskakor

Sirapskakor

Så länge jag kan minnas har min mamma bakat sirapskakor till jul. För min del var sirapskakorna och klassiska Drömmar det bästa på hela kakbordet. När julbordet var avklarat hamnade man i vardagsrummet med det stora kakfatet som var fyllt till bredden med olika kakor och godisar. Ofta kved man för att man var så mätt av all julmat, men en kaka eller två slank alltid ner.

Enkla julbaket som också passar att ge bort

De här hårda kakorna är inte alls svåra att göra. Varför inte baka ett gäng till julafton, till glöggfikat eller ta med som gå-bort-present? Bara att paketera i en fin ask med ett tjusigt julsnöre.

Tips på småkakor till jul

Jag är inte mycket för att baka – men de här julkakorna klarar till och med jag av. Just det här kakreceptet har min mamma har använt sig av i 40 år. Man skulle kunna säga att det är välbeprövat både när det kommer till avsmakning och tillagning. Jag tycker en traditionell jul är allra mysigast och tänkte därför att det kunde vara kul att dela med sig av dessa recept som verkligen är klassiker hemma hos oss. Sirapskakor är otroligt lätta att göra och blir också väldigt goda – man kan till och med baka dem med barnen eftersom det är svårt att göra fel. Det här blir knapriga kakor som passar till jul.

Ca 30 stycken
Tid: 15 minuter
Temperatur: 175°

Sirapskakor

175g smör
1,5 dl strösocker
3-4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1. Blanda smör, socker och sirap. Blanda ner mjöl och bikarbonat och knåda ihop till en deg.

2. Rulla degen i tre längder och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Platta till längderna och grädda sedan i 175° i ca 15 minuter.

3. Tag ut plåten och skär längderna i sneda kakor direkt på plåten. Låt svalna.

Enkla och snabblagade småkakor passar vilket julbak som helst. Bara att slå in och ge bort – om man inte mumsar upp alla själv förstås.