Visst kan man äta rotsakernas blast: bilder, tips och recept

Tänk vad mycket vi slösar nu för tiden! Framför allt när det kommer till grönsaker – mycket skärs bort och kastas helt i onödan. Kanske har det med okunskap att göra – kanske för att inspirationen tryter när det är väl är dags att laga något kul?

Posten du just nu läser handlar om ätbar och giftig blast.
Här kan du läsa mer om Ätbara blommor, ogräs, blad och skott.

Laga mat med blast och blad

Förr i tiden var man noga med att ta tillvara på så mycket som möjligt av både kött och grönsaker. Buljong och soppa kokades på rester av skaldjur och kött, blast och blad användes till att dryga ut rätter, och mycket odlades hemma i trädgården. Bland annat var vitlök vanligt förekommande i de svenska trädgårdarna, men då andedräkten doftade vitlök, och det inte ansågs ”fint”, försvann vitlöken till stor det under 1900-talets början.

Visst kan man äta rotsakens blast: bilder, tips och recept

Det var för några år sedan då min mamma gjorde mig uppmärksam på en artikel i en tidning. Det hela gick ut på att ta tillvara på den gröna blasten som sitter på exempelvis morötter och rödbetor. Vi tyckte att det skulle vara kul att prova då vi odlar både det ena och det andra under sommarhalvåret ute på landstället. Sagt och gjort har jag sprungit runt med kameran i högsta hugg för att sedan testa i maten.

Mer än man tror går att äta

MorötterVäldigt mycket går att äta, faktiskt mer än man kan tro. Mycket information finns både i böcker och på nätet, så kolla upp innan – sedan är det bara att prova sig fram. Många gör juicer och smoothies på blad och blast, men vet man inte riktigt vad man ska hitta på följer en massa inspirerande recept nedan.

Några saken bör man dock tänka på; Gröna blad är en aning hårsmälta, så precis som allt annat bör man inte överdriva. Rödbetsblast innehåller mycket nitrat och kan även den ge magont i för stora doser. Barn under ett år är speciellt känsliga för höga nitrathalter då de saknar ett enzym och bör därför inte serveras rödbetsblast.

Biodynamiskt och ekologiskt odlade grönsaker är allra bäst då de både innehåller mindre nitrat, och förstås inga kemiska bekämpningsmedel. Har du odlat grönsakerna själv utan preparat går det förstås precis lika bra.

Ätliga blommor, ogräs, blad och skott

Under vår- och sommarhalvåret är det lätt att hitta knippen med färska primörer i butik. Odlar du själv har du förmånen att ha tillgång till färska grönsaker och blast långt inpå hösten. Kasta inte bort blasten om den är fin – det finns så mycket bra man kan göra med den. Många tror att blasten inte går att äta, men det finns mycket saker man kan hitta på med blast och blad. Här kan du läsa också om ätbara blommor, ogräs, blad och skott.

Rabarber Blast

Vilka blad är giftiga?

Bladen på rabarber är giftiga (innehåller stora mängder oxalsyra) och endast stjälkarna bör ätas. Likaså bör man inte äta blasten från aubergine, blasten från potatis eller potatis som blivit grön – båda dessa tillhör samma släkte. Samma gäller tomat.

Potatis

Potatis innehåller glykoalkaloiderna solanin och kakonin som är skadliga i stora mängder. Toxinet Solanin förekommer även i större mängder i tidig potatis, därför skall man undvika att ge det till små barn. Får man i sig något av detta kan de ge upphov till diarré, magkramper, kräkningar och halsbränna.

Tomat

Gröna tomater

Bladen på tomater och omogna tomater bör man inte äta. Tomatplantan och de omogna tomaterna innehåller glykolalkaloiden tomatin. Ingen av dessa är bra att få i sig, framför allt för djur och barn som är extra känsliga.

Vill du läsa ännu mer om vad man ska undvika, kolla in frågor och svar om naturliga toxiner.

Kommentera gärna

Brukar du äta blast och blad? Använder du någon särskild sort. Kommentera gärna nedan och berätta. Hojta gärna till om det är något du saknar i listan. Här kommer lite tips och inspiration kring hur man använder sig av ätliga blad och blast i matlagningen.

Blomkålsblast

Blomkålsblast

Bladen som sitter runt om blomkålshuvudet är precis lika ätbara som själva blomkålen och många slänger dessa i onödan.

De gröna bladen runt blomkålen kan man koka lätt saltat vatten och ha i en paj. De är också goda att blanda ner en broccoli- och blomkålssoppa eller varför inte i en coleslaw med blast? Tänk på att även själva rotstocken på blomkålen går att koka och ha i maten.

Selleri

Selleriblast och selleriblad

De flikiga bladen som sitter högst upp på selleristjälkarna – både på rotselleri och blekselleri – går att äta så kasta dem inte. Om du har tänkt ha selleri i en maträtt, hacka även upp bladen och ha i. Bladen på sellerin smakar likadant som själva skaften och vist blir det ett fint inslag i maten.

Selleriblad är utmärkt att dekorera med, att blanda ner i en coleslaw eller att göra ett örtsalt med. Det är bara att finstrimla och blanda med flingsalt eller havssalt. Vill man vara extra duktig kan man göra ett riktigt kryddigt salt som torkas i ugn. Jag använder ofta blast av selleri (och annan blast också för den delen) i olika matiga sallader. Har du ingen libbsticka kan du istället ta blasten från sellerin. De smakar ungefär likadant.

Sockerärt skott

Ärtsskott

Både blommor, blad, skott och de små knorvlarna på sockärertor går att äta. Passa dock på innan de blivit för stora och träiga och istället är fina och mjälla. Både frön från sockerärtor och vanliga ärtor går att odla till skott och sedan ha på maten. Det är dessa man kan köpa som så kallade ärtskott.

Allt på sockerärten smakar precis som själva ärtskidan och blir smaskens att blanda ner i en sallad. De små knorvlarna blir jättefina att dekorera med.

Broccoliblad

Koka broccoliBåde rotstocken och de fina små bladen som sitter runt om broccolin går att äta. Varför inte sjuda dem i lätt saltat vatten och ha ner i en paj, soppa eller en i en gratäng? Det blir både gott och allt annat än slösaktigt.

Ett välbeprövat knep jag använder mig av med broccolin är att sjuda den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar – inte mer än 5 minuter. Då blir det riktigt gott. När jag gör på detta vis har jag även ner se små bladen och skivar upp rotstocken eller skär den i stavar. Är den träig och ful kan man skala den med en potatisskalare. Den allra yttersta delen skippar jag dock på rotstocken eftersom den är träig och svårtuggad. Kolla förresten in detta goda sätt att smaksätta kokt broccoli.

Rödbetor Recept

Rödbetsblast

Rödbetsblast påminner mycket om mangold både i smak och utseende. Råkar man ta fel gör det alltså inget. Fräs rödbetsblasten i en stekpanna med lite vitlök och smör, gärna med en skvätt äppelcidervinäger, så blir det en god sallad. Rödbetsblad är också fint i paj eller gratäng, såväl som en lasagne eller pastasås. Även pesto eller en rödbetsblastsoppa är goda saker att testa. Gör soppan på samma vis som en vanlig spenat- eller nässelsoppa.

Om stjälkarna på rödbetsbladen är grova kan man använda dem på samma vis som sparris – fräs dem lätt i smör eller sjud i saltat vatten. Rödbetsblast är riktigt snyggt och adderar en färgklick i maten. Här hittar du recept med rödbetsblast, bland annat en av mina favoriter: Kycklingpaj med salami och rödbetsblast.

Rödbetsblast innehåller flera saker som är bra för kroppen, bland annat mer kalcium och magnesium än vad som finns i spenat.

Tänk på att rödbetsblast innehåller mycket nitrat och kan även den ge magont i för stora doser. Barn under ett år är speciellt känsliga för höga nitrathalter då de saknar ett enzym och bör därför inte serveras rödbetsblast.

Fänkål @ Bondens Marknad

Fänkålsblast / Fänkålsdill

Längst upp på fänkålens gröna stänger sitter det små blad som ser ut som dill. Dessa är precis lika användbara som själva fänkålen och brukar kallas för fänkålsdill. Fänkål är rik på anisolja som smakar lakrits. Denna kan man använda till att krydda både brännvin, bröd och diverse fiskanrättningar med. Använd dillen precis som själva fänkålen eller riv det fint för hand och dekorera med. Varför inte att toppa skaldjurssoppan med?

Morötter blast

Morotsblast

Morotsblast är en av mina favoriter då det är en så dekorativ blast med sina flikiga blad och smakrika innehåll. Morotsblast är gott att göra en pesto på, såväl som tapenade eller en gremolata. Skölj blasten noga för att bli av med eventuell jord och mixa sedan med olja och lite nötter. Det blir supergott.

Ibland kan morötterna bli gröna uppe på toppen (vid blastfästet) om det är ovan jord. Till skillnad från potatis så är den gröna delen på moroten inte farlig att äta. Det gröna är helt enkelt klorofyll som bildats vid toppen, och detta är inte giftigt men kan däremot smaka lite beskt.

Morotsblast är också gott att blanda upp i maträtter med spenat eller varför inte med skivade morötter? » Här finns flera goda recept med morotsblast, bland annat det roliga receptet på picklad blast som man kan byta ut pizzasalladen mot.

Blast av Kålrabbi

Precis som på blomkål och broccoli går de små bladen högst upp lika bra att använda. Som de är, är de rätt tråkiga, men koka dem lätt med lite salt och ha ner i maten. En kålsallad är också gott att göra. Ha ner lite vinäger så startar tillagningsprocessen och bladen blir mer lättsmälta.

Vitlök

Vitlöksskott

Vitlök är lätt att odla själv. Det är bara att stoppa ned en vitlöksklyfta i jorden på en kruka och se hur den långsamt utvecklas till en fin, grön stjälk.

Vitlök påminner mycket om gräslök, och precis som gräslöken går de gröna stråna att äta. Med en lätt smak av vitlök passar det bra till det mesta och blir dessutom extra fint.

Blast och blad från Palsternacka

Palsternackans vackra, breda blad är mycket aptitliga att ha i maten. Precis som rädisans blad smakar palsternackans som själva grönsaken med ett drag åt persilja. Dessa är goda att använda som krydda, precis som ovan i en chimichurri eller som smaksättare i diverse soppor och pastasåser. SJälvklart är det bara fantasin som sätter gränser.

Rädiseblast

Blast och blad från Rädisa

Blasten från rädisor går också att äta. De knippen man köper i butik kan vara besprutade, så se gärna till att köpa ekologiskt odlad eller Krav-märkt såvida du inte använde blasten från rädisorna du odlat själv. Allra godast är rädisblasten när den precis håller på att växa upp och är som små skott under våren, men är blasten fin kan man använda den på samma vis som sallad senare under året.

Rädisblasten smakar som själva rädisan, fast nästan peppriga mer drag åt pepparrot. Gillar du wasabi är rädisblast något för dig. Mixa med nötter och olja till en kryddig pesto, fördela ut i en gratäng tillsammans med spenat och rucola, eller varför inte göra en chimichurri med sting?

Purjolök blast

Blast på purjolök, salladslök och knipplök

Jag är faktiskt förvånad över hur många som kastar det gröna på purjo, salladslök och knipplök, jag har nämligen alltid tyckt att det inte är blast utan en del av purjolöken. Det det gröna på purjolöken går alltså att äta. När purjolök får ligga i kylen blir de gröna ofta trött och sladdrigt, av den orsaken bör man ta av den gröna delen först när purjon är nyköpt eller nyskördad.

I maten blir det snyggt att ha de i finstrimlade gröna bladen, och visst kan man rulla in saker i bladen om man har tillräckligt bred blast. Kolla exempelvis in dessa fyllda champinjoner som är lindade i purjolök och sedan hamnar på grillen. Det gröna på purjon smakar likadant och är en del av purjolöken.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.