Allt du vill veta om Årets Kock 2017
Det är dags! För 34:e året sätter nu tävlingen Årets Kock igång igen. Jag fortsätter som officiell bloggare för Årets Kock för femte året i rad. Allt jag tidigare skrivit om och fotat under Årets Kock hittar du här. Men vad är egentligen Årets Kock? Vilka tävlar? Hur går tävlingen till och var hålls den?
För att göra det enkelt har jag samlat allt du vill veta om Årets Kock 2017. Denna post kommer också att uppdateras vartefter med semifinalister, finalister, jurymedlemmar efterhand de tillkännages. Glöm inte att besöka Årets Kock för löpande information. Du kan också kolla om du är ett proffs på Årets Kock i den roliga Årets Kock-quizen för 2015.
I detta inlägg kan du läsa om:
– Vad är Årets Kock?
– Final: Lämningstider
– Final: Finalister, starttider och tävlingsbidrag
– Finaljury
– Så går tävlingen till
– Viktiga datum
– Semifinal: Semifinalister, starttider och tävlingsbidrag
– Semifinaljury
Vad är Årets Kock?
Årets Kock är svenska mästerskapet i professionell matlagning – den mest prestigefyllda matlagningstävlingen i Sverige. Vinnaren av Årets Kock 2017 blir svensk mästare i professionell matlagning, får titeln Årets Kock 2017 samt ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld. Vinnaren får också en inspirerande studieresa till ett gastronomiskt intressant land. Så går tävlingen till.
Final Årets Kock 2017
Datum: Torsdag 2 februari 2017
Tid: 9:00-17:00
Plats: Malmö Arena, Malmö
Finalen av Årets Kock 2017 avgörs på Malmö Arena där 8 finalister gör upp om titeln Årets Kock 2017. Klockan 16:30 koras årets vinnare av H.K.H. Prins Carl Philip
Denna gång kan man för första gången besöka finalen som konsument. Tävlingen genomförs i riktiga kök och som publik kan man se tallrikarna på nära håll. Följ tävlingen live, mingla med svenska kockeliten och besök den relaterade matmässan. Om du är matintresserad är detta något du inte vill missa. Begränsat antal biljetter finns ute till försäljning. Du kan också följa tävlingen där den direktsänds på Youtube.
Tävlingsuppgift 1
I den första tävlingsuppgiften ska de tävlande laga 5 smårätter av grönsaker. Av dessa ska minst 2 av de 5 rätterna vara varma. Samtliga rätter ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna. De tävlande har 4 timmar och 10 minuter på sig att laga den första tävlingsuppgiften innan den ska serveras på 14 tallrikar till juryn.
Tävlingsuppgift 2
I en andra tävlingsuppgiften ska finalisterna servera en varm huvudrätt för juryn. Huvudråvaran är i år fasan och detta ska tydligt framgå på tallriken. De tävlande kan också servera en à part (vid sidan om/tillbehör) och sås. Fasanerna kommer från Friskens Vilt i Vittskövle, Skåne och möjliggörs i samarbete med Bondens Skafferi AB.
Andra tävlingsuprätten serveras efter 5 timmar på 14 tallrikar.
Lämningstider i tidsordning under Finalen 2017
Under finalen ska de åtta tävlande leverera två tävlingsrätter vardera. De två rätterna lagas samtidigt men presenteras med 45 minuters mellanrum. Först en vegetarisk rätt och sedan en rätt med fasan. Läs mer om huvudråvarorna och tävlingsuppgifterna ovan. Eftersom lämningarna sker omlott kan det vara lite förvirrande vems tur det är i ordningen. Därför kan det vara smidigt med en lathund i tidsordning;
13:10 Johan Backeus: Vegetariskt
13:20 Olle Broström: Vegetariskt
13:30 Oskar Mendelin: Vegetariskt
13:40 Magnus Persson: Vegetariskt
13:50 Luqaz Ottosson: Vegetariskt
13:55 Johan Backeus: Fasan
14:00 Sebastian Thureson: Vegetariskt
14:05 Olle Broström: Fasan
14:10 Martin Hansen: Vegetariskt
14:15 Oskar Mendelin: Fasan
14:20 Jesper Bogren: Vegetariskt
14:25 Magnus Persson: Fasan
14:35 Luqaz Ottosson: Fasan
14:45 Sebastian Thureson: Fasan
14:55 Martin Hansen: Fasan
15:05 Jesper Bogren: Fasan
*Nedan foton på de tävlande och deras rätter är tagna av Jesper Fermgård för Årets Kock.
Finalister
Johan Backeus
Arbetsplats: Aveqia, Stockholm
Lämning 1: 13:10 Lämning 2: 13:55
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1986
Instagram: @johanbackeus
Tidigare matlagningstävlingar: Semifiinal Årets Kock 2012. Silver Årets Kock 2013. Final Årets Kock 2014. Silver Årets Kock 2016.
Olle Broström
Arbetsplats: Fotografiska Stockholm AB, Stockholm
Lämning 1: 13:20 Lämning 2: 14:05
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1983
Instagram: @olle.brostrom
Tidigare matlagningstävlingar: Guldmedalj i Årets Kockelev 2014.
Oskar Mendelin
Arbetsplats: Galleriet på Görvälns slott, Järfälla
Lämning 1: 13:30 Lämning 2: 14:15
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1987
Instagram: @okkekocke
Tidigare matlagningstävlingar: –
Magnus Persson
Arbetsplats: Restaurang Hillenberg, Stockholm
Lämning 1: 13:40 Lämning 2: 14:25
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1981
Instagram: @magnuspersson81
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Unga Kock 2005. Semifinal Årets Kock 2008. Brons Årets Kock 2010. Semifinal Årets Kock 2011.
Luqaz Ottosson
Arbetsplats: Luqaz MAT, Visby
Lämning 1: 13:50 Lämning 2: 14:35
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1986
Instagram: @luqazo
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Unga Kock 2012. Årets Ekokock 2014.
Sebastian Thureson
Arbetsplats: Lilla Ego, Stockholm
Lämning 1: 14:00 Lämning 2: 14:45
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1989
Instagram: @sebastianthureson
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2014.
Martin Hansen
Arbetsplats: Grand Hotel i Lund, Lund
Lämning 1: 14:10 Lämning 2: 14:55
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1987
Instagram: @kockhansen
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2002, final Årets Kock 2008 och final Årets Kock 2012. VM 2014 Skåne Kulinar. OS-Guld 2016 Skåne Kulinar.
Jesper Bogren
Arbetsplats: Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg
Lämning 1: 14:20 Lämning 2: 15:05
Tävlingsrätt 1: –
Tävlingsrätt 2: –
Född: 1983
Instagram: @jebogren
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Unga Kock 2007. Kocklandslaget 2008-2012. Silver VM 2010. Guld OS 2012. Brons Årets Kock 2013 och 2014.
Finaljury:
- Juryns Ordförande
- Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Långbro värdshus, Restaurang Asplund
- Hedersjury
- H. K. H. Prins Carl Philip
- Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016
- Smakjury Tävlingsrätt 1: Vegetariskt
- Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip
- Karin Fransson, Hotel Borgholm
- Patrik Hansson, VD Arla Foods
- Sayan Isaksson, Esperanto
- Peter J Skogström, Årets Kock 2006, Mat & Vin Slottsparken och Smarta kök by P&P
- Rasmus Kofoed, Geranium, Köpenhamn (internationell gäst)
- Magnus Nilsson, Fäviken
- Henrik Norström, Lux restauranger
- Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Lilla Ego
- Paul Svensson, Fotografiskas restaurang
- Malin Söderström, Restaurang Hjerta, Moderna Museet
- Håkan Thörnström, Thörnströms kök
- Smakjury Tävlingsrätt 2: Fasan
- Markus Aujalay, Årets Kock 2004, Tegelbacken
- Adam Dahlberg, Adam & Albin
- Stefano Catenacci, Hovtraktör Operakällaren
- Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Gröna Lund
- Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren
- Niklas Ekstedt, Ekstedts
- Björn Frantzén, Restaurant Frantzén
- Angela Hartnett, Murano, London (internationell gäst)
- Jacob Holmström, Gastrologik
- Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor, Götaplatsgruppen
- Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Julita Wärdshus och Svenska Brasserier
- Titti Qvarnström, Bloom in the Park
- Eva Östling, Visita
- Metodjury:*
- Ulrika Brydling, Brydlings
- Cajsa Johansson, Cajsas kök
- Magnus Lindström, Swedish taste
- Lena Eriksson, Svenska kockars förening
Så här går tävlingen till
För att få vara med i tävlingen måste man vara yrkesverksam kock och arbeta på restaurang, personalrestaurang eller cateringverksamhet i Sverige. Arbetar man utomlands måste man vara svensk medborgare.
Under september månad 2016 är anmälningen öppen för att skicka in bidrag; foto och bild på en huvudrätt för 14 personer, baserat på valfri huvudråvara. Man får bara skicka in ett bidrag och receptet ska innehålla minst en mjölkprodukt, exempelvis smör att steka i.
Under uttagning och semifinal ska den tävlande själv ta med de råvaror, material och utrustning som behövs för att laga receptet, samt stå för ev kostnader för råvaror, resor och boende. Färdig fond får tas med, men i övrigt får inget vara förberett eller tillagat i förväg.
Under upplagning och semifinal lagar kockarna samma recept de skickat in vid tävlingsanmälan. Rätten ska också presenteras på samma sätt som bilden i anmälan.
Upplagning
De inskickade bidragen bedöms anonymt av en digital jury som väljer ut de 40 bästa rätterna för upplagning. Upplagningen sker under två dagar på Stockholms Hotell- och Restaurangskola under stor sekretess där både kockar och jury är anonyma för varandra. 18 kockar går vidare till semifinalen i Helsingborg.
Semifinal och Final
Vid semifinalen tillagar de 18 tävlande sitt recept inför publik. Här får man en timmes kall preparation på separat station och två timmars tillagningstid i tävlingskök. 8 kockar går vidare till finalen som hålls i Malmö den 2 februari 2017. Under finalen lagar de tävlande nya rätter. Finalregler tillkännages längre fram.
Vid upplagning, semifinal och final bedöms de tävlande av helt olika jurygrupper. Juryn bedömer smak, metod och presentation där smak ger mest poäng. Man har också en metodjury som befinner sig kring köken och bedömer teknik och hur de tävlande jobbar i sina kök. Vid finalen sitter bland annat H. K. H. Prins Carl Philip i den så kallade hedersjuryn.
Årets viktiga datum
Anmälning: 1-30 september 2016.
När anmälningstiden till Årets Kock 2017 gått ut hade totalt 106 kockar skickat in ansökningar.
Upplagning/Kval: 1-2 november 2016.
40 kockar tävlar under två dagar på Stockholms Hotell- och Restaurangskola för att kvala in till semifinalen. Semifinalister tillkännages den 9 november.
Semifinal: 23 november 2016, Helsingborg.
18 kockar tävlar i semifinalen.
Final: 2 februari 2017, Malmö.
8 kockar tävlar i finalen. Besked om finalister ges under december 2016.
Semifinal Årets Kock 2017
Datum: 23 november 2016
Tid: 09:00-18.00
Plats: Helsingborg Arena, Helsingborg
De 8 vinnarna som går vidare till final utses klockan 17:30 av prisutdelare Titti Qvarnström från Bloom in the Park. Semifinalister tillkännages den 9 november. Är du i branschen kan du besöka tävlingen som är gratis att gå på. Anmäl dig här. Du kan också följa tävlingen där den direktsänds på Youtube. Bilder på tävlingsbidrag är de tävlandes egna bilder.
*Nedan foton är tagna av Madeleine Landley för Årets Kock.
Semifinalister
- Rory Field, Hotell Riviera Strand, Båstad
Prep: 07:30 | Starttid: 08:30 | Presentation för juryn: 10:30 - Martin Hansen, Grand Hotel i Lund, Lund
Prep: 07:45 | Starttid: 08:45 | Presentation för juryn: 10:45 - Veronica Svensson, Swedish taste, Göteborg
Prep: 08:00 | Starttid: 09:00 | Presentation för juryn: 11:00 - Oskar Mendelin, Galleriet på Görvälns slott, Järfälla
Prep: 08:15 | Starttid: 09:15 | Presentation för juryn: 11:15 - Jesper Bogren, Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg
Prep: 08:30 | Starttid: 09:30 | Presentation för juryn: 11:30 - Niklas Eriksson, Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg
Prep: 08:45 | Starttid: 09:45 | Presentation för juryn: 11:45
- Johannes Stålhammar, Sabis Näringslivets hus, Stockholm
Prep: 10:00 | Starttid: 11:00 | Presentation för juryn: 13:00 - Olle Broström, Fotografiska Stockholm AB, Stockholm
Prep: 10:15 | Starttid: 11:15 | Presentation för juryn: 13:15 - Andreas Albrektsson, Grand Hotel i Lund, Lund
Prep: 10:30 | Starttid: 11:30 | Presentation för juryn: 13:30 - Fredrik Ringman, Restaurang Hillenberg, Stockholm
Prep: 10:45 | Starttid: 11:45 | Presentation för juryn: 13:45 - Kalle Eriksson, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtuna
Prep: 11:00 | Starttid: 12:00 | Presentation för juryn: 14:00 - Luqaz Ottosson, Luqaz MAT, Visby
Prep: 11:15 | Starttid: 12:15 | Presentation för juryn: 14:15
- Christoffer Rosén, Hotel At Six, Stockholm
Prep: 12:30 | Starttid: 13:30 | Presentation för juryn: 15:30 - Magnus Persson, Restaurang Hillenberg, Stockholm
Prep: 12:45 | Starttid: 13:45 | Presentation för juryn: 15:45 - Mattias Jönsson, Skanörs gästgifvaregård, Skanör
Prep: 13:00 | Starttid: 14:00 | Presentation för juryn: 16:00 - Johan Backeus, Aveqia, Stockholm
Prep: 13:15 | Starttid: 14:15 | Presentation för juryn: 16:15 - Sebastian Thureson, Lilla Ego, Stockholm
Prep: 13:30 | Starttid: 14:30 | Presentation för juryn: 16:30 - Sebastian Lönnberg, Nook restaurang, Stockholm
Prep: 13:45 | Starttid: 14:45 | Presentation för juryn: 16:45
- Semifinaljury:
- Fredrik Eriksson (juryns ordförande),
Årets Kock 1987, Långbro värdshus, Restaurang Asplund - Stefano Catenacci, Hovtraktör Operakällaren
- Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Gröna Lund
- Sayan Isaksson, Esperanto
- Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor, Götaplatsgruppen
- Henrik Norström, Lux restauranger
- Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Lilla Ego
- Peter J Skogström, Årets Kock 2006, Mat & Vin Slottsparken och Smarta kök by P&P
- Paul Svensson, Fotografiskas restaurang
- Malin Söderström, Restaurang Hjerta, Moderna Museet
- Håkan Thörnström, Thörnströms kök
- Sandor Szilagyi, Key Account Manager Arla Foods
- Hans Ramel, LRF, nötköttsföretagare Övedskloster
Metodjury:*
Ulrika Brydling, Brydlings
Lena Eriksson, Svenska kockars förening

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.