Årets Kock 2017

Allt du vill veta om Årets Kock 2017

Det är dags! För 34:e året sätter nu tävlingen Årets Kock igång igen. Jag fortsätter som officiell bloggare för Årets Kock för femte året i rad. Allt jag tidigare skrivit om och fotat under Årets Kock hittar du här. Men vad är egentligen Årets Kock? Vilka tävlar? Hur går tävlingen till och var hålls den?

För att göra det enkelt har jag samlat allt du vill veta om Årets Kock 2017. Denna post kommer också att uppdateras vartefter med semifinalister, finalister, jurymedlemmar efterhand de tillkännages. Glöm inte att besöka Årets Kock för löpande information. Du kan också kolla om du är ett proffs på Årets Kock i den roliga Årets Kock-quizen för 2015.

I detta inlägg kan du läsa om:

– Vad är Årets Kock?
– Final: Lämningstider
– Final: Finalister, starttider och tävlingsbidrag
– Finaljury
– Så går tävlingen till
– Viktiga datum
– Semifinal: Semifinalister, starttider och tävlingsbidrag
– Semifinaljury

Vad är Årets Kock?

Årets Kock LogoÅrets Kock är svenska mästerskapet i professionell matlagning – den mest prestigefyllda matlagningstävlingen i Sverige. Vinnaren av Årets Kock 2017 blir svensk mästare i professionell matlagning, får titeln Årets Kock 2017 samt ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld. Vinnaren får också en inspirerande studieresa till ett gastronomiskt intressant land. Så går tävlingen till.

Finalister Årets Kock 2017

Final Årets Kock 2017

Datum: Torsdag 2 februari 2017
Tid: 9:00-17:00
Plats: Malmö Arena, Malmö

Finalen av Årets Kock 2017 avgörs på Malmö Arena där 8 finalister gör upp om titeln Årets Kock 2017. Klockan 16:30 koras årets vinnare av H.K.H. Prins Carl Philip

Denna gång kan man för första gången besöka finalen som konsument. Tävlingen genomförs i riktiga kök och som publik kan man se tallrikarna på nära håll. Följ tävlingen live, mingla med svenska kockeliten och besök den relaterade matmässan. Om du är matintresserad är detta något du inte vill missa. Begränsat antal biljetter finns ute till försäljning. Du kan också följa tävlingen där den direktsänds på Youtube.

Tävlingsuppgift 1

I den första tävlingsuppgiften ska de tävlande laga 5 smårätter av grönsaker. Av dessa ska minst 2 av de 5 rätterna vara varma. Samtliga rätter ska vara helt vegetariska men ägg, mejeri och ost är tillåtna. De tävlande har 4 timmar och 10 minuter på sig att laga den första tävlingsuppgiften innan den ska serveras på 14 tallrikar till juryn.

Tävlingsuppgift 2

I en andra tävlingsuppgiften ska finalisterna servera en varm huvudrätt för juryn. Huvudråvaran är i år fasan och detta ska tydligt framgå på tallriken. De tävlande kan också servera en à part (vid sidan om/tillbehör) och sås. Fasanerna kommer från Friskens Vilt i Vittskövle, Skåne och möjliggörs i samarbete med Bondens Skafferi AB.
Andra tävlingsuprätten serveras efter 5 timmar på 14 tallrikar.

Lämningstider i tidsordning under Finalen 2017

Under finalen ska de åtta tävlande leverera två tävlingsrätter vardera. De två rätterna lagas samtidigt men presenteras med 45 minuters mellanrum. Först en vegetarisk rätt och sedan en rätt med fasan. Läs mer om huvudråvarorna och tävlingsuppgifterna ovan. Eftersom lämningarna sker omlott kan det vara lite förvirrande vems tur det är i ordningen. Därför kan det vara smidigt med en lathund i tidsordning;

13:10   Johan Backeus: Vegetariskt
13:20   Olle Broström: Vegetariskt
13:30   Oskar Mendelin: Vegetariskt
13:40   Magnus Persson: Vegetariskt
13:50   Luqaz Ottosson: Vegetariskt
13:55   Johan Backeus: Fasan
14:00   Sebastian Thureson: Vegetariskt
14:05   Olle Broström: Fasan
14:10   Martin Hansen: Vegetariskt
14:15   Oskar Mendelin: Fasan
14:20   Jesper Bogren: Vegetariskt
14:25   Magnus Persson: Fasan
14:35   Luqaz Ottosson: Fasan
14:45   Sebastian Thureson: Fasan
14:55   Martin Hansen: Fasan
15:05   Jesper Bogren: Fasan

*Nedan foton på de tävlande och deras rätter är tagna av Jesper Fermgård för Årets Kock.

Finalister

Johan Backeus

Johan Backeus

Arbetsplats: Aveqia, Stockholm

Lämning 1: 13:10 Lämning 2: 13:55
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1986
Instagram: @johanbackeus
Tidigare matlagningstävlingar: Semifiinal Årets Kock 2012. Silver Årets Kock 2013. Final Årets Kock 2014. Silver Årets Kock 2016.

Olle Broström

Olle Broström

Arbetsplats: Fotografiska Stockholm AB, Stockholm

Lämning 1: 13:20 Lämning 2: 14:05
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1983
Instagram: @olle.brostrom
Tidigare matlagningstävlingar: Guldmedalj i Årets Kockelev 2014.

Oskar Mendelin

Oskar Mendelin

Arbetsplats: Galleriet på Görvälns slott, Järfälla

Lämning 1: 13:30 Lämning 2: 14:15
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1987
Instagram: @okkekocke
Tidigare matlagningstävlingar:

Magnus Persson

Magnus Persson

Arbetsplats: Restaurang Hillenberg, Stockholm

Lämning 1: 13:40 Lämning 2: 14:25
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1981
Instagram: @magnuspersson81
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Unga Kock 2005. Semifinal Årets Kock 2008. Brons Årets Kock 2010. Semifinal Årets Kock 2011.

Luqas Ottosson

Luqaz Ottosson

Arbetsplats: Luqaz MAT, Visby

Lämning 1: 13:50 Lämning 2: 14:35
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1986
Instagram: @luqazo
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Unga Kock 2012. Årets Ekokock 2014.

Sebastian Thureson

Sebastian Thureson

Arbetsplats: Lilla Ego, Stockholm

Lämning 1: 14:00 Lämning 2: 14:45
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1989
Instagram: @sebastianthureson
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2014.

Martin Hansen

Martin Hansen

Arbetsplats: Grand Hotel i Lund, Lund

Lämning 1: 14:10 Lämning 2: 14:55
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1987
Instagram: @kockhansen
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2002, final Årets Kock 2008 och final Årets Kock 2012. VM 2014 Skåne Kulinar. OS-Guld 2016 Skåne Kulinar.

Jesper Bogren

Jesper Bogren

Arbetsplats: Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg

Lämning 1: 14:20 Lämning 2: 15:05
Tävlingsrätt 1:
Tävlingsrätt 2:

Född: 1983
Instagram: @jebogren
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Unga Kock 2007. Kocklandslaget 2008-2012. Silver VM 2010. Guld OS 2012. Brons Årets Kock 2013 och 2014.

Finaljury:

  • Hedersjury
  • H. K. H. Prins Carl Philip
  • Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Så här går tävlingen till

För att få vara med i tävlingen måste man vara yrkesverksam kock och arbeta på restaurang, personalrestaurang eller cateringverksamhet i Sverige. Arbetar man utomlands måste man vara svensk medborgare.

Under september månad 2016 är anmälningen öppen för att skicka in bidrag; foto och bild på en huvudrätt för 14 personer, baserat på valfri huvudråvara. Man får bara skicka in ett bidrag och receptet ska innehålla minst en mjölkprodukt, exempelvis smör att steka i.

Årets Kock Final 2016Under uttagning och semifinal ska den tävlande själv ta med de råvaror, material och utrustning som behövs för att laga receptet, samt stå för ev kostnader för råvaror, resor och boende. Färdig fond får tas med, men i övrigt får inget vara förberett eller tillagat i förväg.

Under upplagning och semifinal lagar kockarna samma recept de skickat in vid tävlingsanmälan. Rätten ska också presenteras på samma sätt som bilden i anmälan.

Upplagning

De inskickade bidragen bedöms anonymt av en digital jury som väljer ut de 40 bästa rätterna för upplagning. Upplagningen sker under två dagar på Stockholms Hotell- och Restaurangskola under stor sekretess där både kockar och jury är anonyma för varandra. 18 kockar går vidare till semifinalen i Helsingborg.

Semifinal och Final

Vid semifinalen tillagar de 18 tävlande sitt recept inför publik. Här får man en timmes kall preparation på separat station och två timmars tillagningstid i tävlingskök. 8 kockar går vidare till finalen som hålls i Malmö den 2 februari 2017. Under finalen lagar de tävlande nya rätter. Finalregler tillkännages längre fram.

Vid upplagning, semifinal och final bedöms de tävlande av helt olika jurygrupper. Juryn bedömer smak, metod och presentation där smak ger mest poäng. Man har också en metodjury som befinner sig kring köken och bedömer teknik och hur de tävlande jobbar i sina kök. Vid finalen sitter bland annat H. K. H. Prins Carl Philip i den så kallade hedersjuryn.

Årets viktiga datum

Anmälning: 1-30 september 2016.
När anmälningstiden till Årets Kock 2017 gått ut hade totalt 106 kockar skickat in ansökningar.

Upplagning/Kval: 1-2 november 2016.
40 kockar tävlar under två dagar på Stockholms Hotell- och Restaurangskola för att kvala in till semifinalen. Semifinalister tillkännages den 9 november.

Semifinal: 23 november 2016, Helsingborg.
18 kockar tävlar i semifinalen.

Final: 2 februari 2017, Malmö.
8 kockar tävlar i finalen. Besked om finalister ges under december 2016.

 

Semifinal Årets Kock 2017

Datum: 23 november 2016
Tid: 09:00-18.00
Plats: Helsingborg Arena, Helsingborg

De 8 vinnarna som går vidare till final utses klockan 17:30 av prisutdelare Titti Qvarnström från Bloom in the Park. Semifinalister tillkännages den 9 november. Är du i branschen kan du besöka tävlingen som är gratis att gå på. Anmäl dig här. Du kan också följa tävlingen där den direktsänds på Youtube. Bilder på tävlingsbidrag är de tävlandes egna bilder.

» Här kan du se bilder från semifinalen av Årets Kock 2017 i Helsingborg.

*Nedan foton är tagna av Madeleine Landley för Årets Kock.

Juryn, Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Juryn, Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinal Helsingborg Årets Kock 2017

Semifinalister

Metodjury:*
Ulrika Brydling, Brydlings
Lena Eriksson, Svenska kockars förening

Vad är Årets Kock? Vilka tävlar, hur går tävlingen till och var är de olika deltävlingarna? Här hittar du allt du vill veta om Årets Kock 2017.