[iframe width=”250″ height=”250″ frameborder=”0″ scrolling=”no” marginheight=”0″ marginwidth=”0″ src=”https://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=Nils+Ericsons+plan+4&aq=&sll=59.329983,18.056331&sspn=0.008658,0.023346&ie=UTF8&hq=&hnear=Nils+Ericsons+Plan+4,+111+64+Stockholm,+Sweden&t=m&z=14&iwloc=A&output=embed”]
Se på en större karta

Det är dags för finalen av Årets Kock i Stockholm 2014! Idag avgörs det vem som blir Årets Kock 2014. Här kan du läsa mer om tävlingen och de tävlande, hitta vägbeskrivning, samt spana in alla starttider mm.

Hitta hit:

Datum: 7 februari, 2014
Tid: 09:00 – 16:00
Plats: Stockholm Waterfront,
Nils Ericsons plan 4

Vem blir Årets Kock 2014? Allt du behöver veta till finalen

Här streamas direktsändningen av Årets Kock.
 
[iframe width=”610″ height=”410″ src=”//www.youtube.com/embed/videoseries?list=PLIyi30XwPWsNoYkb3dDQk6hd7d9qMVSNs&autoplay=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Vem kan gå?

Vem som helst kan gå på finalen och det kostar inget. Det enda man behöver göra är att anmäla sig här. Är du sugen på att gå? Här kan man kika på allt kul som hände under förra årets final i Årets Kock (2013).

Christian Hellberg och Viktor Westerlind Årets Kock 2014Under finalen bjuder samtliga samarbetspartners till Årets Kock på smakprover och upplevelser.

Kockduellen

Hos Scan kan man titta på kockduellen mellan Christian Hellberg, Årets Kock 2001 och Viktor Westerlind, Årets Kock 2009. Electrolux visar tillagning med sous-vide teknik för hemmabruk.

Provsmakning och seminarier

Spendrups Vin erbjuder smakprovning på ett trettiotal av sina bästa viner i restaurangen på Radisson Blue, samt Spendrups Bryggeri Öllounge (Åldersgräns 18 år). Arla bjuder in till den traditionsenliga pressfrukosten med en exklusiv förlansering inom ost. Under tävlingen finns också smakprover, övriga sponsorer och seminarier.

Huvudråvara 2014:

Det går fort när man har kul och nu är det dags för finalen av Årets Kock. Under finalen har de tävlande totalt 5,5 timmar på sig att färdigställa två tävlingsuppgifter.

Tävlingsrätt 1: Huvudråvaran i den första tävlingsuppgiften är svensk anka. Rätten ska serveras med apelsinsås samt tre tillbehör bestående av spetskål, gul lök och potatis. Ankan ska helstekas och därefter trancheras inför juryn.

Tävlingsrätt 1: Den andra tävlingsrätten ska lagas utifrån huvudråvaran skrei. Denna ska presenteras med 14 handplockade, färska, norska pilgrimsmusslor i skal.

Tävlande finalister Årets Kock 2014:

Jesper Bogren

Jesper Bogren

Arbetsplats: Norda bar och grill, Göteborg
Bästa tidigare placering: Final 2013
Ålder: 30 år

Tävlingstid: 7:30-13:00
Första rätten till juryn: kl 11:00
Andra rätten till juryn: kl.13:00

Tävlingsrätt 1: Vildpepparstekt anka serveras med ankpaté toppad med shiitake och apelsingelé, potatispuré med ankfett, löktartelett, gräddkokt kål och apelsinsås.

Tävlingsrätt 2: Smörstekt skrei med terrin på persiljerot och äpplemust samt riven pilgrimsmussla.

Sebastian Thureson

Sebastian Thureson

Arbetsplats: Fredsgatan 12, Stockholm
Bästa tidigare placering:
Ålder: 24 år

Tävlingstid: 7:45-13:15
Första rätten till juryn: kl 11:15
Andra rätten till juryn: kl.13:15

Tävlingsrätt 1: Helstekt anka l’orange med ragu på låren serveras med rökt saltbakad gul lök, stekt spetskål och mandelpotatispure.

Tävlingsrätt 2: Mjölkpocherad skrei med sotad pilgrimsmussla, brandade, rotselleri och sås på rökt pilgrimsmusselrom.

Markus West

Markus Westh

Arbetsplats: The Flying Elk, Stockholm
Bästa tidigare placering: Semifinal 2013 (Uppsala)
Ålder: 25 år

Tävlingstid: 8:00-13:30
Första rätten till juryn: kl 11:30
Andra rätten till juryn: kl.13:30

Tävlingsrätt 1: Svensk anka med karamelliserad lök, mandel och Comté, Andean Sunrise-potatis rostad i ankfett samt bakad spetskål, serveras med apelsinsås.

Tävlingsrätt 2: Smörbakad skrei med halstrad pilgrimmussla. Serveras med broccoli- och sjökorallkräm, broccoli, syrad gurka, purjolök, pepparrot, hasselnötter samt en rostad gräddsky.

Martin Brag

Martin Brag

Arbetsplats: Brag & Frodell Mat, Stockholm
Bästa tidigare placering: Final 2013
Ålder: 33 år

Tävlingstid: 8:15-13:15
Första rätten till juryn: kl 11:45
Andra rätten till juryn: kl.13:45

Tävlingsrätt 1: Svensk anka

Tävlingsrätt 2: Brynd skrei och pilgrimsmussla med tryffelgryta och vinterkål från Halland.

Johan Backéus

Johan Backeus

Arbetsplats: Frilans, tidigare Lux Dag för Dag, Stockholm
Bästa tidigare placering: Silvermedalj 2013
Ålder: 27 år

Tävlingstid: 8:30-14:00
Första rätten till juryn: kl 12:00
Andra rätten till juryn: kl.14:00

Tävlingsrätt 1: Helstekt och späckad anka med apelsinsås, mandelpotatiskroketter, confitbakad och karamelliserad lök, sjuden spetskål samt en korv på låret.

Tävlingsrätt 2: Havssjuden skreirygg med halstrat slag och rökt pilgrimsmussla, kål- och råkräm med pepparrot. Serveras med musseldressing.

Filip Fastén

Filip Fastén

Arbetsplats: Restaurang Frantzén, Stockholm
Ålder: 24 år
Bästa tidigare placering: Final 2011

Tävlingstid: 8:45-14:15
Första rätten till juryn: kl 12:15
Andra rätten till juryn: kl.14:15

Tävlingsrätt 1: Helstekt anka kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistagenötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.

Tävlingsrätt 2: Skreirygg, krispigt fjäll och granrökt skreihuvud, pilgrimsmusslor bakade i sitt eget skal med rotselleribrandade, bränt och stuvat grönkål, granolja, Matcha-thé och syrad endiver.

Årets Kock 2014 VäxjöJury och Konferencierer
under Årets Kock 2014

Konferencier under finalen är Rikard Nilsson, Årets Kock 1991 och Anders Dahlbom, Årets Kock 1993.

Juryn

I juryn, som består av 24 personer och är indelad i två grupper, sitter Sveriges främsta kockar, ledande politiker samt representanter från matbranschen.

Den ena halvan av juryn bedömer första rätten medan de andra 12 bedömer den andra rätten. Rätterna bedöms utifrån smak och presentation.

Bland jurymedlemmarna hittar vi bland annat H.K.H. Prins Carl Philip, som även delar ut priset till vinnaren. För den namnkunnige finns många välkända personer vid jurybordet; Leif Mannerström, Danyel Couet, Malin Söderström, Paul Svensson och Björn Frantzén – bara för att nämna några.

Årets Kock 2014 VäxjöI vanlig ordning går även Stefano Catenacci, Henrik Nordström, Magnus Ek, Karin Fransson och Markus Aujalay att finna i juryn. Juryns ordförande är Fredrik Eriksson. (Se hela listan)

Metodjuryn

Även en metodjury är på plats. Metodjuryn tittar på de tävlandes mise en place, vilket betyder ”allt på plats”. Här bedöms hygien och handlag i tävlingsköken. Tiden är också viktig – vid fördröjning sker poängavdrag. I metodjuryn ser vi Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996, Magnus Lindström – Årets Kock 2003 och Cajsa Johansson från Cajsas kök i Uppsala. Metoddomare för första tävlingsuppgiften är Gunnar Forssel från Gastronomiska Akademien.

Ännu mer Årets Kock?

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.