Årets Kock

Årets Kock 2013

Snart drar tävlingen Årets Kock igång för 30:e året i rad – Sveriges officiella mästerskap i professionell matlagning. Anmälningstiden har löpt ut och nu ska tävlingsledning och jury gå igenom alla de 146 bidrag som skickats in för att sedan välja ut semifinalister.

Jag kommer, som officiell Årets Kock-bloggare för Scan, finnas på plats med kameran i högsta hugg. Ni kommer förstås att känna igen mig på den Scan-röda kalufsen. Här finns allt om Årets Kock från Landleys kök. Nu kommer allt ni behöver veta inför Årets Kock 2013.

Historik kring tävlingen Årets Kock

Svensk Mjölk grundade och äger tävlingen som arrangeras i samarbete mellan Årets Kock, presentatörer, huvudsponsorer och sponsorer. Mer om detta kan du läsa här.

Årets KockDen första tävlingen gick av stapeln 1983 och tävlingens allra första vinnare blev Mats Ödman. Tävlingens status höjdes under år 2000 officiellt till svenskt mästerskap i professionell matlagning. Förutom äran får vinnaren titeln ”Årets Kock”, Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj samt en studieresa.

Alla som vinner tävlingen Årets Kock har möjlighet att bli medlemmar i Föreningen Årets Kock. Föreningen bildades 1996,
har idag 24 medlemmar och leds av ordförande, Markus Aujalay. Huvudsyftet är bland annat att utveckla och sprida den moderna, svenska matkulturen, både i Sverige och internationellt. Sedan tio år tillbaka har föreningen samarbetat med Nobelstiftelsen och Stadshuskällaren kring Sveriges mest prestigefulla måltid – Nobelmiddagen.

Så här går tävlingen till

Årets KockBidrag skickas in och juryn väljer ut 24 personer som går vidare till de två semifinalerna. 12 personer ställer upp i varje semifinal och en person per semi går vidare direkt till final, totalt 2 personer.

Sista deltävlingen kallas Sista Chansen. Här tävlar 8 kockar som
gått vidare från de två semifinalerna genom juryns poängsättning.
4 personer går vidare till final.

I finalen tävlar 6 finalister. Här ska det lagas två tävlingsrätter inför publik. Fem timmar får läggas på tillagning av de två rätterna som sedan presenteras en i taget.

Datum du behöver hålla reda på

RåvarorVecka 44 tillkännages de första 12 semifinalisterna, och veckan efter (vecka 45) de tolv sista. Viktiga datum att hålla reda på är de två semifinalerna, Sista Chansen, samt förstås den stora finalen;

Tisdag 13 november – Uppsala (semifinal)
Tisdag 20 november – Jönköping (semifinal)
Onsdag 28 november – Sista chansen (Göteborg)
Fredag 8 februari – Stockholm (Final)

Sist, men inte minst, semifinals-juryn

Save the dateFredrik Eriksson (juryns ordförande), Långbro Värdshus, Årets Kock 1987
Karin Fransson, Hotell Borgholm
Håkan Thörnström, Thörnströms kök
Jonas Dahlbom, Dahlbom på Torget, Årets Kock 1996
Magnus Ek, Oaxen
Stefano Catenacci, Operakällaren
Anders Vendel, Vendel Restauranger
Markus Aujalay, Winterviken, Årets Kock 2004

Information, samt de tre första bilderna kommer från officiella webbplatsen för Årets Kock.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.