Årets Kock

Information inför Årets Kock 2014

Det är dags för matlagning i mästarklass – Årets Kock 2014. Finalen avgörs den 7 februari 2014 i Stockholm. I år har 130 bidrag har skickats in, vilka har bedömts anonymt av en jury bestående av några av Sveriges mest välmeriterade kockar. 24 personer, alla män, har gått vidare till de två semifinalerna.

De som går till semifinal tävlar med samma bidrag de skickat in; en varmrätt beräknad för åtta portioner med valfri huvudråvara. Receptet ska innehålla 2 mjölkprodukter, varav den ena ska vara svenskt smör.

Hur går tävlingen till?

Nedan hittar du all info du behöver kring de tre deltävlingarna i Årets Kock 2014. För att veta mer om hur tävlingen går till, spana in den snygga Infografiken i botten av detta inlägg som kommer från Årets Kock.

Titta på sändningen

Under tiden tävlingarna pågår streamas de på Youtube.
Här kan du titta på sändningarna från Årets Kock.

Semifinal 1 – Linköping

Årets Kock 2013 - Stockholm

När:
Fredag 11 oktober 2013
9:00
17:00

Var:
Linköping Konsert & Kongress
Konsistoriegatan 7, Linköping

Tävlande:

Daniel EngellauDaniel Engellau
Aveqia, Stockholm
Starttid: 09:00
Lämning till juryn: 11:00

Tävlingsrätt: Lake, hjärtmussla, krondill och fänkål

Filip Fastén – Häst med kål & lökFilip Fastén
Restaurang Frantzén, Stockholm
Starttid: 09:15
Lämning till juryn: 11:15

Tävlingsrätt: Häst med kål & lök

Robert Hedman – Anka från Hagby Gård i höstens färgerRobert Hedman
Görvälns Slott, Stockholm
Starttid: 09:30
Lämning till juryn: 11:30

Tävlingsrätt: Anka från Hagby Gård i höstens färger

Richard Poland – Abborre Hommage au JaponRichard Poland
Restaurang Himlen, Stockholm
Starttid: 09:45
Lämning till juryn: 11:45

Tävlingsrätt: Abborre Hommage au Japon

Anders Dahl – Lökar, höstsvamp och helrostad kycklingAnders Dahl
Hufvudsta Gård Mat och Möten, Stockholm
Starttid: 11:15
Lämning till juryn: 13:15

Tävlingsrätt: Lökar, höstsvamp och helrostad kyckling

Kalle Eriksson – Fjällripa med svart vitlök i sin buljongKalle Eriksson
Sigtunahöjden hotell & konferens, Sigtuna
Starttid: 11:30
Lämning till juryn: 13:30

Tävlingsrätt: Fjällripa med svart vitlök i sin buljong

Leo Frodell – Het squid & SurdegstempuraLeo Frodell
Brag & Frodell Mat, Stockholm
Starttid: 11:45
Lämning till juryn: 13:45

Tävlingsrätt: Het squid & Surdegstempura

Robin Engdahl – Sörmländsk Lammsadel på två visRobin Engdahl
Riddersviks Gård, Stockholm
Starttid: 12:00
Lämning till juryn: 14:00

Tävlingsrätt: Sörmländsk Lammsadel på två vis

Erik Boll – Ostronpocherad gös med algerErik Boll
Fredsgatan 12, Stockholm
Starttid: 13:30
Lämning till juryn: 15:30

Tävlingsrätt: Ostronpocherad gös med alger

Viktor Lejon – Algstekt Sjötunga med vit soja avViktor Lejon
Operakällaren AB, Stockholm
Starttid: 13:45
Lämning till juryn: 15:45

Tävlingsrätt: Algstekt Sjötunga med vit soja av

Patrik Jonsson – Vildand från EkensbergPatrik Jonsson
Hufvudsta Gård Mat och Möten, Stockholm
Starttid: 14:30
Lämning till juryn: 16:00

Tävlingsrätt: Vildand från Ekensberg

Markus Westh – Bakad rotselleri från HallandMarkus Westh
The Flying Elk, Stockholm (Har gått vidare till årets final)
Starttid: 14:15
Lämning till juryn: 16:15

Tävlingsrätt: Bakad rotselleri från Halland

Så här går det till: 12 personer tävlar inför publik. Receptet man tävlar med är det bidrag man skickat in. 1 person går direkt till finalen i Stockholm, resterande 11 har fortfarande chansen att kvala in på poäng till Sista Chansen. Vinnaren koras ca 16.45 av Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland. Läs mer här

LRF Östergötland är värd för den denna semifinal. Här får du chansen att möta kockar och bönder, samt och vid anmälan, vara med på olika råvaruprovningar och bondeguidningar. Under fredagen och lördagen kan man också besöka länets största matmässa Smaka på Östgötamat, där lokala matproducenter ställer ut och erbjuder provsmakning samt försäljning till mässpriser.

Semifinal 2 – Växjö

Årets Kock 2013 Uppsala

När:
Tisdag 15 oktober 2013
9:00
17:00

Var:
Växjö Konserthus
Västra Esplanaden 10, Växjö

Tävlande:

Ulf Eriksson – Piggvar, krabba, dillUlf Eriksson
Stora Brännbo Konferens och Hotell, Sigtuna
Starttid: 09:00
Lämning till juryn: 11:00

Tävlingsrätt: Piggvar, krabba, dill

Anders Karlsson – Vreta gårdskanin med rötterAnders Karlsson
Pernod Ricard (the Absolute Company), Stockholm
Starttid: 09:15
Lämning till juryn: 11:15

Tävlingsrätt: Vreta gårdskanin med rötter

Martin Brag – Rådjur med smaker från skogenMartin Brag
Brag & Frodell Mat, Stockholm (Har gått vidare till årets final)
Starttid: 09:30
Lämning till juryn: 11:30

Tävlingsrätt: Rådjur med smaker från skogen

Sebastian Thureson – Gös från MälarenSebastian Thureson, Fredsgatan 12, Stockholm
Starttid: 09:45
Lämning till juryn: 11:45

Tävlingsrätt: Gös från Mälaren

Rikard Wicklund – Jord, eld & vattenRikard Wicklund
Riddersviks Gård, Stockholm
Starttid: 11:15
Lämning till juryn: 13:15

Tävlingsrätt: Jord, eld & vatten

Jesper Bogren – Kalv med dillJesper Bogren
Norda bar och grill, Göteborg
Starttid: 11:30
Lämning till juryn: 13:30

Tävlingsrätt: Kalv med dill

Martin Hansen – Gös, havskräfta, blomkål, mandel, krasseMartin Hansen
Grand Hotel i Lund, Lund
Starttid: 11:45
Lämning till juryn: 13:45

Tävlingsrätt: Gös, havskräfta, blomkål, mandel, krasse

Robin Hytter – Domtagris, lök, äpple och dillRobin Hytter
Görvälns Slott, Stockholm
Starttid: 12:00
Lämning till juryn: 14:00

Tävlingsrätt: Domtagris, lök, äpple och dill

Johan Backéus – Sej, grönsaker möter havJohan Backeus
Restaurang Lux AB, Stockholm
Starttid: 13:30
Lämning till juryn: 15:30

Tävlingsrätt: Sej, grönsaker möter hav

Tomas Gustafsson – Hälleflundra, havskräfta, gurka, äppleTomas Gustafsson
Rabbor och Stekt fläsk, Malmö
Starttid: 13:45
Lämning till juryn: 15:45

Tävlingsrätt: Hälleflundra, havskräfta, gurka, äpple

Fredrik Lagberg – Höstlamm, pumpa och svartkålFredrik Lagberg
Stora Brännbo Konferens och Hotell, Sigtuna
Starttid: 14:30
Lämning till juryn: 16:00

Tävlingsrätt: Höstlamm, pumpa och svartkål

Anders Isaksson – Lökbrässerat höstlammAnders Isaksson
Restaurang Lilla Ego, Stockholm
Starttid: 14:15
Lämning till juryn: 16:15

Tävlingsrätt: Lökbrässerat höstlamm

Så här går det till: 12 personer tävlar inför publik. Receptet man tävlar med är det bidrag man skickat in. 1 person går direkt till finalen i Stockholm, resterande 11 har fortfarande chansen att kvala in på poäng till Sista Chansen. Läs mer här

LRF Sydost är värd för den andra deltävlingen i Årets Kock 2014 och kommer under denna att fokusera på svenska råvaror, smak och kvalitet. Det blir ett späckat program för alla som älskar mat. Förutom tävlingen finns torg med utställare, föreläsningar, smakseminarier och mycket mer. Kolla in hela programmet här.

Sista Chansen – Kramfors

När:
Fredag 25 oktober 2013
10:00
16:15

Var:
Ådalshallen
Sporthallsgatan 4, Kramfors

Tävlande:

Sebastian Thureson – Gös från MälarenSebastian Thureson
Fredsgatan 12, Stockholm
Starttid: 10:00
Lämning till juryn: 12:00

Tävlingsrätt: Gös från Mälaren

Anders Karlsson – Vreta gårdskanin med rötterAnders Karlsson
Pernod Ricard (the Absolute Company), Stockholm
Starttid: 10:15
Lämning till juryn: 12:15

Tävlingsrätt: Vreta gårdskanin med rötter

Filip Fastén – Häst med kål & lökFilip Fastén
Restaurang Frantzén, Stockholm
Starttid: 10:30
Lämning till juryn: 12:30

Tävlingsrätt: Häst med kål & lök

Jesper Bogren – Kalv med dillJesper Bogren
Norda bar och grill, Göteborg
Starttid: 10:45
Lämning till juryn: 12:45

Tävlingsrätt: Kalv med dill

Johan Backéus – Sej, grönsaker möter havJohan Backeus
Restaurang Lux AB, Stockholm
Starttid: 12:15
Lämning till juryn: 14:15

Tävlingsrätt: Sej, grönsaker möter hav

Anders Isaksson – Lökbrässerat höstlammAnders Isaksson
Restaurang Lilla Ego, Stockholm
Starttid: 12:30
Lämning till juryn: 14:30

Tävlingsrätt: Lökbrässerat höstlamm

Daniel EngellauDaniel Engellau
Aveqia, Stockholm
Starttid: 12:45
Lämning till juryn: 14:45

Tävlingsrätt: Lake, hjärtmussla, krondill och fänkål

Patrik Jonsson – Vildand från EkensbergPatrik Jonsson
Hufvudsta Gård Mat och Möten, Stockholm
Starttid: 13:00
Lämning till juryn: 15:00

Tävlingsrätt: Vildand från Ekensberg

Så här går det till: I Sista Chansen tävlar de 8 personer som kvalat in från semifinalerna. Samma rätter som de kvalade in med (och lagade i semifinalen) lagas ännu en gång. Fyra går vidare till finalen i Stockholm den 7 februari 2014. Tävlingen livesänds på YouTube.

Hos LRF kan du se hela programmet för vad som händer på plats under dagen.

Matnyttiga länkar:

Mer om Årets Kock i Landleys kök
Årets Kock på Twitter
Officiella webbplatsen för Årets Kock

Årets Kock 2014 infografik

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.