Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Information inför Årets Kock 2014
Det är dags för matlagning i mästarklass – Årets Kock 2014. Finalen avgörs den 7 februari 2014 i Stockholm. I år har 130 bidrag har skickats in, vilka har bedömts anonymt av en jury bestående av några av Sveriges mest välmeriterade kockar. 24 personer, alla män, har gått vidare till de två semifinalerna.
De som går till semifinal tävlar med samma bidrag de skickat in; en varmrätt beräknad för åtta portioner med valfri huvudråvara. Receptet ska innehålla 2 mjölkprodukter, varav den ena ska vara svenskt smör.
Hur går tävlingen till?
Nedan hittar du all info du behöver kring de tre deltävlingarna i Årets Kock 2014. För att veta mer om hur tävlingen går till, spana in den snygga Infografiken i botten av detta inlägg som kommer från Årets Kock.
Var: Linköping Konsert & Kongress Konsistoriegatan 7, Linköping
Tävlande:
Daniel Engellau Aveqia, Stockholm Starttid: 09:00 Lämning till juryn: 11:00 Tävlingsrätt: Lake, hjärtmussla, krondill och fänkål
Filip Fastén Restaurang Frantzén, Stockholm Starttid: 09:15 Lämning till juryn: 11:15 Tävlingsrätt: Häst med kål & lök
Robert Hedman Görvälns Slott, Stockholm Starttid: 09:30 Lämning till juryn: 11:30 Tävlingsrätt: Anka från Hagby Gård i höstens färger
Richard Poland Restaurang Himlen, Stockholm Starttid: 09:45 Lämning till juryn: 11:45 Tävlingsrätt: Abborre Hommage au Japon
Anders Dahl Hufvudsta Gård Mat och Möten, Stockholm Starttid: 11:15 Lämning till juryn: 13:15 Tävlingsrätt: Lökar, höstsvamp och helrostad kyckling
Kalle Eriksson Sigtunahöjden hotell & konferens, Sigtuna Starttid: 11:30 Lämning till juryn: 13:30 Tävlingsrätt: Fjällripa med svart vitlök i sin buljong
Leo Frodell Brag & Frodell Mat, Stockholm Starttid: 11:45 Lämning till juryn: 13:45 Tävlingsrätt: Het squid & Surdegstempura
Robin Engdahl Riddersviks Gård, Stockholm Starttid: 12:00 Lämning till juryn: 14:00 Tävlingsrätt: Sörmländsk Lammsadel på två vis
Erik Boll Fredsgatan 12, Stockholm Starttid: 13:30 Lämning till juryn: 15:30 Tävlingsrätt: Ostronpocherad gös med alger
Viktor Lejon Operakällaren AB, Stockholm Starttid: 13:45 Lämning till juryn: 15:45 Tävlingsrätt: Algstekt Sjötunga med vit soja av
Patrik Jonsson Hufvudsta Gård Mat och Möten, Stockholm Starttid: 14:30 Lämning till juryn: 16:00 Tävlingsrätt: Vildand från Ekensberg
Markus Westh The Flying Elk, Stockholm (Har gått vidare till årets final) Starttid: 14:15 Lämning till juryn: 16:15 Tävlingsrätt: Bakad rotselleri från Halland
Så här går det till: 12 personer tävlar inför publik. Receptet man tävlar med är det bidrag man skickat in. 1 person går direkt till finalen i Stockholm, resterande 11 har fortfarande chansen att kvala in på poäng till Sista Chansen. Vinnaren koras ca 16.45 av Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland.Läs mer här
LRF Östergötland är värd för den denna semifinal. Här får du chansen att möta kockar och bönder, samt och vid anmälan, vara med på olika råvaruprovningar och bondeguidningar. Under fredagen och lördagen kan man också besöka länets största matmässa Smaka på Östgötamat, där lokala matproducenter ställer ut och erbjuder provsmakning samt försäljning till mässpriser.
Anders Karlsson Pernod Ricard (the Absolute Company), Stockholm Starttid: 09:15 Lämning till juryn: 11:15 Tävlingsrätt: Vreta gårdskanin med rötter
Martin Brag Brag & Frodell Mat, Stockholm (Har gått vidare till årets final) Starttid: 09:30 Lämning till juryn: 11:30 Tävlingsrätt: Rådjur med smaker från skogen
Sebastian Thureson, Fredsgatan 12, Stockholm Starttid: 09:45 Lämning till juryn: 11:45 Tävlingsrätt: Gös från Mälaren
Rikard Wicklund Riddersviks Gård, Stockholm Starttid: 11:15 Lämning till juryn: 13:15 Tävlingsrätt: Jord, eld & vatten
Jesper Bogren Norda bar och grill, Göteborg Starttid: 11:30 Lämning till juryn: 13:30 Tävlingsrätt: Kalv med dill
Martin Hansen Grand Hotel i Lund, Lund Starttid: 11:45 Lämning till juryn: 13:45 Tävlingsrätt: Gös, havskräfta, blomkål, mandel, krasse
Robin Hytter Görvälns Slott, Stockholm Starttid: 12:00 Lämning till juryn: 14:00 Tävlingsrätt: Domtagris, lök, äpple och dill
Johan Backeus Restaurang Lux AB, Stockholm Starttid: 13:30 Lämning till juryn: 15:30 Tävlingsrätt: Sej, grönsaker möter hav
Tomas Gustafsson Rabbor och Stekt fläsk, Malmö Starttid: 13:45 Lämning till juryn: 15:45 Tävlingsrätt: Hälleflundra, havskräfta, gurka, äpple
Fredrik Lagberg Stora Brännbo Konferens och Hotell, Sigtuna Starttid: 14:30 Lämning till juryn: 16:00 Tävlingsrätt: Höstlamm, pumpa och svartkål
Anders Isaksson Restaurang Lilla Ego, Stockholm Starttid: 14:15 Lämning till juryn: 16:15 Tävlingsrätt: Lökbrässerat höstlamm
LRF Sydost är värd för den andra deltävlingen i Årets Kock 2014 och kommer under denna att fokusera på svenska råvaror, smak och kvalitet. Det blir ett späckat program för alla som älskar mat. Förutom tävlingen finns torg med utställare, föreläsningar, smakseminarier och mycket mer. Kolla in hela programmet här.
Sista Chansen – Kramfors
När: Fredag 25 oktober 2013 10:00 – 16:15
Var: Ådalshallen Sporthallsgatan 4, Kramfors
Tävlande:
Sebastian Thureson Fredsgatan 12, Stockholm Starttid: 10:00 Lämning till juryn: 12:00 Tävlingsrätt: Gös från Mälaren
Anders Karlsson Pernod Ricard (the Absolute Company), Stockholm Starttid: 10:15 Lämning till juryn: 12:15 Tävlingsrätt: Vreta gårdskanin med rötter
Filip Fastén Restaurang Frantzén, Stockholm Starttid: 10:30 Lämning till juryn: 12:30 Tävlingsrätt: Häst med kål & lök
Jesper Bogren Norda bar och grill, Göteborg Starttid: 10:45 Lämning till juryn: 12:45 Tävlingsrätt: Kalv med dill
Johan Backeus Restaurang Lux AB, Stockholm Starttid: 12:15 Lämning till juryn: 14:15 Tävlingsrätt: Sej, grönsaker möter hav
Anders Isaksson Restaurang Lilla Ego, Stockholm Starttid: 12:30 Lämning till juryn: 14:30 Tävlingsrätt: Lökbrässerat höstlamm
Daniel Engellau Aveqia, Stockholm Starttid: 12:45 Lämning till juryn: 14:45 Tävlingsrätt: Lake, hjärtmussla, krondill och fänkål
Patrik Jonsson Hufvudsta Gård Mat och Möten, Stockholm Starttid: 13:00 Lämning till juryn: 15:00 Tävlingsrätt: Vildand från Ekensberg
Så här går det till: I Sista Chansen tävlar de 8 personer som kvalat in från semifinalerna. Samma rätter som de kvalade in med (och lagade i semifinalen) lagas ännu en gång. Fyra går vidare till finalen i Stockholm den 7 februari 2014. Tävlingen livesänds på YouTube.
Hos LRF kan du se hela programmet för vad som händer på plats under dagen.
Lämna gärna en kommentar nedan. Har du en fråga om receptet/inlägget? Kolla först om den finns besvarad i FAQ:n. Observera att inga frågor besvaras via mail eller sociala medier – endast via bloggen. Avbryt
Hej och välkommen
Jag heter Madeleine och ligger bakom Landleys kök som idag är en av Sveriges största matbloggar. Här bjuder jag på goda recept, mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket. Med bloggen hoppas jag kunna hjälpa dig att laga enklare vardagsmat såväl som annorlunda recept till helg och fest.