Årets Kock 2014

Reflektioner om Årets Kock 2014

Förra året var första gången jag var involverad i Årets Kock. När Scan ringde och frågade om jag ville vara deras bloggare visste jag inget om Årets Kock. Självklart hade jag hört talas om det, men mer än så var det inte. En del undrar vad det innebär att vara Officiell bloggare – och det ska jag berätta.

Jag bloggar här på min egen webbplats. Under tävlingarnas gång, vilket är fyra stycken, åker vi bloggare till de olika orterna för att vara på plats, intervjua samt fota och skriva. Jag twittrar och instagrammar under tiden jag är där.

Officiella bloggare

Karoline Nordefors Madeleine Landley och MariaVi är totalt fyra bloggare som jobbar under varsin huvudsponsor (jag under Scan) och alla har vi lite olika inriktning på det vi skriver.

För nybörjare och vetgiriga

Då jag själv kom in som ”nybörjare” kunde jag önska att jag visste mer om vad tävlingen handlar om, därför ligger mitt fokus där. Årets Kock kul att åka till och en otroligt spännande tävling. I efterhand kan jag önska att jag kommit iväg några år tidigare.

De andra bloggarna kan du hitta på Made by Mary för Arla, Husfadern för LRF, Vardag med Nordefors för Elecrolux.

Vem kan gå?

Vem som helst kan gå på tävlingarna – och det kostar inget. Är man intresserad av kockyrket samt matlagning och mat, är detta ett ypperligt tillfälle att träffa folk och följa hur det går till från första parkett. Flera som vill ställa upp i tävlingen och som går utbildningar inom hotell och restaurang är en återkommande besökarskara på Här kan man anmäla sig.

Många kockar

Efter andra gången är jag otroligt glad att jag är med i år igen. De som jobbar med hela cirkusen, och de som är med och tävlar, är en skön skara glada och trevliga typer. Som besökare kan det vara lätt att glömma hur många som arbetar bakom kulisserna med att filma och streama sändningen, köra tävlingsköken mellan orterna och bygga upp dem, rigga utrustning samt ställa upp montrar.

Vi har förstås också den eminenta och otroligt proffsiga juryn, de tävlandes respektive som är med och hejar på, sponsorer som har montrar där de bjuder på mat och kunskap. Ni märker, det är ett gäng.

Vad händer i Årets Kock 2014 nu?

De två semifinalerna har varit – den ena i Linköping och den andra i Växjö. Markus Westh gick vidare direkt till finalen från Linköping med sin rätt Bakad rotselleri från Halland. Martin Brag tog sig vidare till final från Växjö med rätten Rådjur med smaker från skogen.

Martin Brag och Markus Westh

Nu finns fyra platser kvar finalen som det kommer att göras upp om i Sista Chansen i Kramfors den 25 oktober. Till Sista Chansen har åtta kockar gått vidare på poäng från de två semifinalerna – här kan du se vilka.

Tävlingsrätter


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.