Guldmedalj Årets Kock

Allt du behöver veta inför Årets Kock 2015

Nu har ännu ett spännande år med Årets Kock dragit igång. För att summera min roll i det hela blir jag kvar som Officiell bloggare till Årets Kock för tredje året i rad. Tidigare år har vi varit fyra officiella bloggare som arbetat direkt under de fyra stora sponsorerna Scan, Electrolux, LRF och Arla.

I år har man beslutat att lägga ner de officiella sponsorbloggarna för Årets Kock och bara ha en bloggare som skriver direkt under Årets Kock. Undrar ni då vem denne bloggare är så har ni funnit henne. Det är otroligt smickrande att bli tillfrågad om detta och jag är så taggad inför detta år.

Årets Kock Final

Officiell bloggare
Årets Kock 2015

Men, nog om mig. En del kan tycka att det är förvirrande att tävlingen heter Årets Kock 2015 när den börjar 2014. Dock är det inte så konstigt som man kan tro. De tre olika deltävlingarna hålls mycket riktigt under hösten 2014 medan själva finalen går av stapeln i februari 2015. Därefter har vi en ny vinnare som då blir Årets Kock 2015 – det är alltså själva finalen som sätter årtalet.

Längre ner på denna sida finns alla viktiga datum att hålla reda på till Årets Kock 2015. Vill du läsa om tidigare tävlingarna och se foton är allt samlat under Årets Kock här i bloggen.

Deltävlingar i Årets Kock 2015

Tävlingen är indelad i två semifinaler till vilka 12 personer plockas ut vardera – totalt 24 personer. Dessa två semifinaler kommer att ske i Halmstad den 14 oktober och i Borlänge den 24 oktober. Från de två semifinalerna går två kockar per tävling vidare direkt till finalen (totalt 4 stycken).

För de andra tävlande är det dock inte kört. Via poäng kvalar 8 tävlande in till den sista deltävlingen Sista Chansen. Denna hålls i Umeå den 11 november. Finalen hålls den 5 februari i Göteborg.

Förändringar Årets Kock 2015

Årets Kock 2014Detta år har man ändrat på flera saker som rör tävlingen. Nytt för i år är att det finns ytterligare två platser i finalen mot föregående år. Totalt åtta finalister kommer därför att göra upp om titeln Årets Kock 2015.

Varje år har finalen hållits i Stockholm, men detta år har man istället flyttat den till Göteborg och Gothia Towers.

Ytterligare en förändring är att huvudråvaran i alla tävlingsbidrag för att kvala in måste baseras på råvaran sej. Från de två semifinalerna går istället två tävlande vidare direkt till final – totalt 4 personer.

122 tävlingsbidrag

Årets Kock 2014 KramforsFram till den 10 september 2014 kunde kockar runt om i landet skicka in sina ansökningar för att vara med i tävlingen. Ansökte gjorde man genom att laga upp och fota sin rätt som baserats på huvudråvaran sej.

När anmälningstiden gått ut hade totalt 122 kockar skickat in bidrag. Av dem var 104 tävlingsbidrag från män medan 18 av bidragen var inskickade av kvinnor. Varje år satsar man mer och mer på att få in fler kvinnliga kockar i tävlingen. Tack vare detta har man fått en ökning på 20% bland kvinnliga kockar jämfört med föregående år. Läs gärna mer om Pontus Frithiofs satsning på kvinnliga kockar i köket.

För besökare

För den som vill se Årets Kock live är det gratis att besöka både deltävlingar och final. Föranmälan på webbplatsen för Årets Kock krävs dock.
» Anmälan kan du göra här.

Läs gärna mer på de olika sponsorernas webbplatser samt på officiella webbplatsen för Årets Kock. Har du några frågor om tävlingen, ställ dem gärna i kommentarsfältet nedan.

Några datum att hålla koll på

10 september 2014: Sista datum för inlämning av tävlingsrecept
3 oktober 2014: Tävlande i semifinal 1, Halmstad tillkännagörs (12 st)
13 oktober 2014: Tävlande i semifinal 2, Borlänge tillkännagörs (12 st)
14 oktober 2014: Semifinal 1 i Halmstad
24 oktober 2014: Semifinal 2 i Borlänge
27-28 oktober 2014: Tävlande i Sista Chansen, Umeå tillkännagörs (8 st)
11 november 2014: Sista Chansen, Umeå
5 februari 2015: Final, Gothia Towers, Göteborg


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.