Årets Kock 2014 Linköping

Första semifinalisterna i Årets Kock 2013

Årets KockÅrets Kock 2013 är i full gång – åtminstone bakom kulisserna. Bland de totalt 146 kockar som skickat in ett bidrag har nu de första semifinalisterna i Årets Kock 2013 tillkännagivits.

Dessa 12 går alltså vidare till första semifinalen
i Uppsala den 13 november där de ska kämpa om
den prestigefulla titeln Årets Kock.

Och de första 12 semifinalisterna är…

Anders DahlHufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
Tävlingsbidrag: Kyckling från Hagby gård med betor, morot och kål.

Andreas Filipsson Printz Cloud Nine Food & Cocktails, Stockholm
Tävlingsbidrag: Kyndelfylld kaninrulle, korv på kaninlår och bovete. Svenska höstsmaker med svamp, färska tranbär och sherrysås

Bosse JohanssonThoresta Herrgård, Bro
Tävlingsbidrag: Kål 3.0 2012.

Daniel Räms – Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
Tävlingsbidrag: Kryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp, gruyère fylld med marmelad på Åkeröäpplen och pumpa från Gotland.

Jimmi ErikssonPontus Group, Stockholm
Tävlingsbidrag: Skärgårdskalvrygg med lardo och som korv serveras med gratinerad potatispuré, lökar och värmdölingon samt ölsky.

Johan BackeusRestaurang Lux, Stockholm
Tävlingsbidrag: Spishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och lake samt inkokt havskäfta och forellrom.

Johan LaitiHemmagastronomi Matstudio, Luleå
Tävlingsbidrag: Renlav.

Markus WesthGriffins Steakhouse, Stockholm
Tävlingsbidrag: Variation på kanin från Vreta kaningård serveras med gula morötter, rostade hasselnötter, äpple och mörk buljong.

Mikael SvenssonRestaurang Eik Savoy, Oslo
Tävlingsbidrag: Grillad ytterfilé av dovhjort från Svanöya serveras med brynt ekologisk grädde, dillinfuserat höstäpple, rostad havre och lök på två vis samt dillsmör.

Patrik JonssonHufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
Tävlingsbidrag: ”Viltrubbad” älg med kål, äpple, lök och svamp.

Richard PolandOch himlen därtill, Stockholm
Tävlingsbidrag: Blodduva bakad i tall och havre, blodkorv med krispigt äpple, palsternacka x3, lökar på tallkvistar, duvsky med svampkaraktär samt enbärsmyltade hjortron.

Robert HedmanGörvälns slott, Järfälla
Tävlingsbidrag: Kryddstekt svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med Himmelsraften.

Morötter med blast

Uppsala 13 november

I semifinalen ska de tävlande kockarna laga upp det recept de kvalat in med. Rätten skall vara en varmrätt beräknad på åtta personer och baseras på en valfri huvudråvara. Dessutom ska svenska och ekologiska råvaror användas i möjligaste mån, och rätten innehålla åtminstone en svensk mjölkprodukt (förutom svenskt smör).

Konferencier i Uppsala är Årets Kock 1991, Rikard Nilsson. Tävlingen startar 09:00 och håller på till 16:15. Under dagen kan man som besökare ta del av olika seminarier och smaka på lokala råvaror. Sponsorer och leverantörer från restaurang- och storhushåll kommer att vara på plats under dagen och visa produkter och nyheter. Klockan 16:45 koras vinnaren som går vidare direkt till finalen i Stockholm.

När och hur?

Tisdag 13 november – Uppsala (semifinal)
Tisdag 20 november – Jönköping (semifinal)
Onsdag 28 november – Sista chansen (Göteborg)
Fredag 8 februari – Stockholm (Final)

Bidrag skickas in och juryn väljer ut 24 personer som går vidare till de två semifinalerna. 12 personer ställer upp i varje semifinal och en person per semi går vidare direkt till final, totalt 2 personer.

Sista deltävlingen kallas Sista Chansen. Här tävlar 8 kockar som gått vidare från de två semifinalerna genom juryns poängsättning. 4 personer går vidare till final.

I finalen tävlar 6 finalister. Här ska det lagas två tävlingsrätter inför publik. Fem timmar får läggas på tillagning av de två rätterna som sedan presenteras en i taget.

Informationen kommer från officiella webbplatsen för Årets Kock.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.