Daniel Räms & Leo FrodellNu är det verkligen sista chansen – på alla sätt och vis. Den svenska mästerskapen i professionell matlagning, Årets Kock 2013, har denna vecka tagit hela entouraget och dragit ner till Göteborg. Det är nu det gäller!

Sista Chansen är den slutliga deltävlingen innan den stora finalen går av stapeln i Stockholm den 8 februari 2013. De två första semifinalerna har hållits i Uppsala och Jönköping. Vid dessa två gick Daniel Räms respektive Leo Frodell vidare direkt till final. (Bilden är ett montage.)

I Sista Chansen har nu åtta kockar chansen att knipa en av de fyra sista finalplatserna. De åtta som tävlar idag har gått vidare på poäng från tidigare semifinaler och ska nu ännu en gång laga upp sina tävlingsrätter.

Om du vill läsa mer och se bilder från tidigare semifinaler, finns allt samlat på en plats. Längre ner hittar du hålltider, alla semifinalister samt info om vad som händer under dagen.
Följ mig på Twitter för liverapportering!

I Sista Chansen tävlar:

Anders Dahl – Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
Tävlingsbidrag: Kyckling från Hagby gård med betor, morot och kål.

Dennis Säwström – Mahults Herrgård, Simlångsdalen
Tävlingsbidrag: Ekologiskt lamm från Öströö fårfarm med lök, persilja och Präst

Fredrik Persson – Görvälns Slott, Järfälla
Tävlingsbidrag: Kryddstekt kaninrygg från Vreta gård, kaninkorv smaksatt med lardo och salvia.

Johan Backeus – Restaurang Lux, Stockholm
Tävlingsbidrag: Spishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och
lake samt inkokt havskäfta och forellrom.

Jesper Bogren – Swedish Taste, Göteborg
Tävlingsbidrag: Hummerbakad torsk, blomkålsterrin smaksatt med bränd citron, kroppkakor samt hummerte

Martin Brag – Pontus Catering, Stockholm
Tävlingsbidrag: Variation på Hagbygårdsanka, serverad med saltrostade betor, bakad och inlagd lök, nötig ”jord” och anksky samt en doft av cassiabark

Martin Hansen – Grand Hotel, Lund
Tävlingsbidrag: Hasselnötsstekt filé med krispiga vingar av garnfångad slätvar från Skagerrak, kravmärkta blåmusslor, ekologiska lökar, pepparrot, brynt benmärg och krasse

Robert Hedman – Görvälns slott, Järfälla
Tävlingsbidrag: Kryddstekt svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med Himmelsraften.

Årets Kock 2013 Uppsala

Detta händer under dagen:

I semifinalen ska de tävlande kockarna laga upp det recept de kvalat in med. Rätten skall vara en varmrätt beräknad på åtta personer och baseras på en valfri huvudråvara. Dessutom ska svenska och ekologiska råvaror användas i möjligaste mån, och rätten innehålla åtminstone en svensk mjölkprodukt (förutom svenskt smör).

Konferencierer i Göteborg är Rikard Nilsson, Årets Kock 1991 och Anders Dahlbom, Årets Kock 1993. Tävlingen startar 09:00 och håller på till 15:00. Under dagen kan man som besökare ta del av olika seminarier och smaka på lokala råvaror. Sponsorer och leverantörer från restaurang- och storhushåll kommer att vara på plats under dagen och visa produkter och nyheter. Klockan 16:00 tillkännages vilka fyra av åtta tävlande som går till final i Stockholm den 8 februari 2013.

Vill du veta mer om tävlingen kan du besöka den Officiella webbplatsen för Årets Kock.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.