Årets Kock

Årets Kock 2013 Uppsala – första semifinalen

Det är en tidig morgon och solen är på väg upp över trädkronorna. Jag som är en riktig sjusovare har pallrat mig upp alldeles för tidigt för min smak för att åka till Uppsala och den första semifinalen i Årets Kock. Tåget susar fram över daggtäckta landskap och det är med en sugande känsla i magen av spänning och förväntan som jag sitter och tittar ut. Den här dagen kan bjuda på vad som helst.

Längre ner hittar du hålltider, alla semifinalister samt info om vad som händer under dagen.
Följ mig på Twitter för liverapportering!

I semifinalen tävlar:

Anders Dahl – Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
Tävlingsbidrag: Kyckling från Hagby gård med betor, morot och kål.
Tävlingstid: 08:15 – 11:15

Andreas Filipsson Printz – Cloud Nine Food & Cocktails, Stockholm
Tävlingsbidrag: Kyndelfylld kaninrulle, korv på kaninlår och bovete.
Svenska höstsmaker med svamp, färska tranbär och sherrysås
Tävlingstid: 13:15 – 16:15

Bosse Johansson – Thoresta Herrgård, Bro
Tävlingsbidrag: Kål 3.0 2012.
Tävlingstid: 12:30 – 15:30

Daniel Räms – Räms Mat & Gastronomi, Stockholm
Tävlingsbidrag: Kryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp,
gruyère fylld med marmelad på Åkeröäpplen och pumpa från Gotland.
Tävlingstid: 12:30 – 15:30

Jimmi Eriksson – Pontus Group, Stockholm
Tävlingsbidrag: Skärgårdskalvrygg med lardo och som korv serveras med
gratinerad potatispuré, lökar och värmdölingon samt ölsky.
Tävlingstid: 10:30 – 13:30

Johan Backeus – Restaurang Lux, Stockholm
Tävlingsbidrag: Spishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och
lake samt inkokt havskäfta och forellrom.
Tävlingstid: 8:00 – 11:00

Johan Laiti – Hemmagastronomi Matstudio, Luleå
Tävlingsbidrag: Renlav.
Tävlingstid: 12:45 – 15:45

Markus Westh – Griffins Steakhouse, Stockholm
Tävlingsbidrag: Variation på kanin från Vreta kaningård serveras med gula morötter,
rostade hasselnötter, äpple och mörk buljong.
Tävlingstid: 08:30 – 11:30

Mikael Svensson – Restaurang Eik Savoy, Oslo
Tävlingsbidrag: Grillad ytterfilé av dovhjort från Svanöya serveras med brynt ekologisk grädde, dillinfuserat höstäpple, rostad havre och lök på två vis samt dillsmör.
Tävlingstid: 10:15 – 13:15

Patrik Jonsson – Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna
Tävlingsbidrag: ”Viltrubbad” älg med kål, äpple, lök och svamp.
Tävlingstid: 11:00 – 14:00

Richard Poland – Och himlen därtill, Stockholm
Tävlingsbidrag: Blodduva bakad i tall och havre, blodkorv med krispigt äpple, palsternacka x3,
lökar på tallkvistar, duvsky med svampkaraktär samt enbärsmyltade hjortron.
Tävlingstid: 10:45 – 13:45

Robert Hedman – Görvälns slott, Järfälla
Tävlingsbidrag: Kryddstekt svensk dovhjortsrygg och skuren korv smaksatt med Himmelsraften.
Tävlingstid: 08:45 – 11:45

Detta händer under dagen: Morötter

I semifinalen ska de tävlande kockarna laga upp det recept de kvalat in med. Rätten skall vara en varmrätt beräknad på åtta personer och baseras på en valfri huvudråvara. Dessutom ska svenska och ekologiska råvaror användas i möjligaste mån, och rätten innehålla åtminstone en svensk mjölkprodukt (förutom svenskt smör).

Konferencier i Uppsala är Rikard Nilsson, Årets Kock 1991. Tävlingen startar 09:00 och håller på till 16:15. Under dagen kan man som besökare ta del av olika seminarier och smaka på lokala råvaror. Sponsorer och leverantörer från restaurang- och storhushåll kommer att vara på plats under dagen och visa produkter och nyheter. Klockan 16:45 koras vinnaren som går vidare direkt till finalen i Stockholm.

Hålltider:

10:45 Start sändning
11:00 Lämning Heat 1
13:00 Start sändning
13:15 Lämning Heat 2
15:15 Start sändning
15:30 Lämning Heat 3
16:45 Prisutdelning

Vill du veta mer om tävlingen kan du besöka den Officiella webbplatsen för Årets Kock.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.