Årets Kock 2013 - Stockholm Daniel Räms

Årets Kock 2013

Vilket år det har varit! Föga anade jag, när jag i oktober klev på Årets Kock-cirkusen, att det skulle vara så kul och så spännande. För egen del visste jag ingenting om Årets Kock och vad det det skulle innebära, men det var något jag fick kläm på vartefter. Här kan du kolla in maträtter, vinnare och massor av bilder från Årets Kock 2013.

Efter deltävlingar i Uppsala, Jönköping och Göteborg var det till sist dags för finalen på Waterfront i Stockholm. Massor av besökare dök upp och ville se den spännande upplösningen – så många att det knappt gick att komma fram till tävlingsköken.

Extra svårt var det att ta sig fram till jurybordet där prins Carl Philip satt eftersom en armé av fnissande småtjejer blockerade med vassa armbågar och extra påpytsad läppglans.

Klockan 7:00 fick de sex deltagarna veta råvarorna i den sista råvarukorgen som skulle användas till kötträtten, därefter drog tävlingen igång klockan 8:00 med Leo Frodell först ut. Med en kvarts mellanrum fick resten av deltagarna sedan ta plats i sina tävlingskök.

Årets Kock 2013 - StockholmÅrets Kock 2013 - Stockholm Dovhjort

Huvudråvarorna: Dovhjort och fjällröding

Två rätter skulle lagas upp under fem timmar. Den första rätten med dovhjort som utgångspunkt skulle vara en modern restaurangrätt där råvarorna i möjligaste mån ska vara svenska och ekologiska. Dovhjorten skulle lagas under tre timmar med minst en ekologisk mjölkprodukt samt smör.

Den andra tävlingsrätten skulle på två timmar tillagas utifrån huvudråvaran fjällröding. Den uppgiften hade de tävlande fått förbereda och träna på två veckor i förväg. Även här gällde ovanstående villkor om ursprung och råvaror.

Scan – Street FoodÅrets Kock 2013 - Stockholm Johan Åkerberg & Christian Hellberg

Massor av aktiviteter, seminarier och provsmakningar tog plats runt om. Bland annat kunde man hos Scan prova fem goda rätter inom den senaste trenden – Street Food.

Rätterna som bland annat var baserade på rapsgris och oxbringa var framtagna av Christian Hellberg, Årets Kock 2001 och Johan Åkerberg.

Electrolux – Chefs TableÅrets Kock 2013 - Stockholm Tommy Myllymäki

Hos Electrolux stod Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, för matlagningen till tre lunchsittningar vid chefs table. Det bjöds bland annat på havskräfta och mjukbakad hälleflundra.

Gunnar Mattiasson på Gastronaus Adventures vann en plats vid Chefs Table och har både fotat och bloggat om det.

Santa Maria

Som den kryddtok jag är var jag förstås tvungen att ta en tur förbi Santa Marias monter där man kunde sniffa på och prova olika kryddor och kryddmixar. Senaste veckorna har jag letat efter rökt paprika och till min stora lycka hittade jag en kanongod där.

Årets Kock 2013 - Stockholm

Elena Arzak

Under seminariet Årets Kock kunde man lyssna på världens bästa, kvinnliga kock – Elena Arzak. Hon pratade om ledarskap i köket och om sin trestjärniga Michehlin-restaurang som hon driver i Spanien. Man fick bland annat avnjuta bilder från restaurangen och höra om deras innovativa sätt att tillreda och servera maten.

Arla – årets Crème Fraiche

Vad kunde man göra mer då? Ja, det hölls som sagt fler seminarier. Under Arlas seminarium berättade Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, och Klas Lindberg, Årets Kock 2012, om utvecklingen de varit med i av de smaksatta creme fraiche som man kan hitta i mejerihyllan. Årets smaksättning blev ingefära och chili – en creme fraiche som är kokbar och har en fetthalt på 27%.

Trerätters för 1100 personerÅrets Kock 2013 - Stockholm

Kvällen startade med förmingel hos de olika sponsorerna. Själv svidade jag på mig paljettklänningen och guldskorna och drack bubbel tillsammans med alla trevliga människor på Scan. Kolla gärna in vad de skriver i sin blogg om dagen.

Därefter dukades det upp sittande bord för 1100 personer. Vi bjöds på kul show och en riktigt bra trerättersmiddag samt ost. Efter middagen fortsatte natten med dans och party. Malin Söderström ansvarade för menyn som bestod av:

Förrätt: Bollar av algmarinerad pilgrimsmussla och öring, krabbsallad med rostad blomkål och en liten blåmusselsoppa.

Varmrätt: Tuppleversmörs-toppad oxfilé med vintergrönsker, Ingrid Marie-äpplen och rotfruktskrisp. (Vill bara tillägga att den här rätten var så god och köttet så mört att jag höll på att trilla av stolen.)

Mellanrätt: Kvibille Svecia, 24 månader

Dessert: Kryddig chokladkräm

Men hur gick tävlingen då, undrar du kanske nu?

Årets Kock 2013 - Stockholm Daniel RämsFör sjätte gången var veteranen Daniel Räms med och tävlade och för fjärde gången var han i final. Förra året räckte det inte hela vägen och enligt rykte ska han då mellan tårarna ha svurit på att det var sista gången.

När Daniel i år såg att det dela var året 13, samt att finalen var på hans födelsedag valde han ändå att ställa upp. Dessutom ansåg han att han hade en så bra semifinalrätt, att det var synd att låta bli.

Här under kommer listan på de tävlande, hur de rankades, samt vad de lagade.

Årets Kock 2013 - StockholmÅrets Kock 2013 - Stockholm

Daniel Räms – Vinnare

Räms Mat & Gastronomi, Stockholm

Daniel gick ut som tredje tävlande i ordningen och satte igång i köket klockan 8:30. I juryn för Fjällrödingen satt bland annat prins Carl Philip som också delade ut vinnarmedaljen. ”Det var svårt att bedöma men någon måste vinna”, sa Prins Carl Philip innan han öppnade kuvertet och tillkännagjorde att Daniel Räms var Årets Kock 2013.

Fjällröding:

Sotad fjällröding med kallrökta slag serveras med helstekt blomkål, blomkålskräm, vintergrönsaker med ättiksvinägrett, Himmelsraften fylld med ansjovislök, forellrom, rökta mandlar och en dillsås.

Dovhjortssadel:

Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven Sveciaost.

Årets Kock 2013 - StockholmÅrets Kock 2013 - Stockholm

Johan Backéus – Silver

Restaurang Lux, Stockholm.

Andraplatsen knep en alltid lika glad Johan Backéus.

Fjällröding:

Buljongsjuden röding toppad med rökt pilgrimsmussla, krispigt skinn och gräddfil, trädgårdskål på syrad lökbädd samt en smörad kållag, serveras med potatis- och gräddfilscrème, friterad surdeg och löjrom à part.

Dovhjortssadel:

Stekt dovhjortsbiff späckad med ättiksyrad lök, timjan- och smörstekt innerfilé och bräserat kött från revbenen samt rotselleripuré, morötter, hjortsky och brynt smörmajonnäs med svartpeppar.

Årets Kock 2013 - Stockholm

Jesper Bogren – Brons

Norda Bar & Grill på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Fjällröding:

Brödstekt röding fylld med purjolöksaska, morötter bakade med rökta rödingsfenor, smörstekt shiitakesvamp, picklade hjortron, gul rödingsrom med ingefärstapioka, crudité på lila morot, morotskräm, pulver på rostad grädde och rödingsskinn, serveras med vitvinssås.

Dovhjortssadel:

Rosmarinstekt dovhjort, rödvinsglaserade rödbetor, rödbetskräm, rödbetscouscous, rödbetscrudité, vinägerkokta steklökar, rödvinssås med brynt smör och gröna enbär.

Årets Kock 2013 - StockholmÅrets Kock 2013 - Stockholm

Martin Brag

Kökschef på Från Pontus!.

Fjällröding:

Sockerhalstrad och bakad fjällröding med hetta, rotselleri- och äppelpuré, röding- och Västerbottensostkroketter, kryddpocherat primörägg från Sanda hönseri, Kalixlöjrom och soja.

Dovhjortssadel:

Hällstekt dovhjortsytterfilé med bakad morot med brynt smör, morotspuré, syrad gulbeta, gulbetsravioli med Svecia, mörbakad purjolök, gryta med innerfilé, bakade lökar och steksky.

Årets Kock 2013 - StockholmÅrets Kock 2013 - Stockholm

Leo Frodell

Storstad, Stockholm.

Fjällröding:

Snabbgravad, varmrökt och äppelinkokt fjällröding med mandlar och sigillmärkt Kalixlöjrom serveras med rostad och frasig rotselleri, puré på svenska vinteräpplen, smältande shiitake samt selleri-äppeldashi.

Dovhjortssadel:

Sotad dovhjortsrygg bakad med timjan, puré på jordärtskocka, steksky på kalvfond, timjan, citron och brynt smör, pressad spetskål, helbakad rotselleri, bakad purjolök och inkokt pärllök.

Årets Kock 2013 - StockholmÅrets Kock 2013 - Stockholm

Martin Hansen

Grand Hotel, Lund.

Fjällröding:

Dillfrö- och farinstekt fjällröding med frasigt surdegsströbröd och emulsion på lättrökta fjällrödingfenor samt jordärtskocka, syrad slanggurka, Ingrid Marie äpple och blomsterkrasse serveras med sås på knivmusslor.

Dovhjortssadel:

Stekt hjortrygg med råstekt purjolök, picklad morot, frasig och krämig jordärtskocka, emulsion på rosmarin, spräckt dovhjortsfond med rosmarin.

Bilder

Hur kommer ett lass med bilder från dagen och kvällen från finalen av Årets Kock 2013. Vem vet, du kanske hamnade på bild?


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.