Årets Kock JönköpingÄr man intresserad av mat gissar jag att det inte undgått någon att det nu bara är två dagar kvar till finalen i Årets Kock. Jag är själv taggad till tänderna eftersom det kommer att bli en kanondag – och kväll för oss som är med på banketten efteråt.

Det är ett spännande schema upplagt för dagen med massor av roliga aktiviteter. Här kommer allt du behöver veta – och lite till.

Finalisterna

Vi börjar med tävlingens finalister. Från 146 inskickade tävlingsbidrag kvalade 24 semifinalister in till de två deltävlingarna. Därifrån gick två direkt till final och åtta gick vidare till Sista Chansen. Det hela slutade på 6 finalister som på fredag tävlar i Stockholm. I startfältet ser vi, i starttidsordning;

Leo FrodellLeo Frodell

kammade hem en finalplats vid semifinalen i Jönköping. Hel, bakad piggvar med knaprigt skinn och munierstekt slag var en tjusig skapelse och gick vidare med motiveringen ”en välkomponerad rätt med moderna sammanhängande smaker som lämnar mycket nyanser. Stor respekt för huvudråvaran”.

Då Leo inte kittlar nerverna i Årets kock jobbar han som kock på Pontus! i Stockholm. Matintresset växte fram tack vare ett sommarjobb på Gotland där kvalitet och bra råvaror gav mycket lärdom. Sedan dess har Leo även hållit till på Aquavit i New York och Stockholm, samt på Roppongi och Cloud Nine i Stockholm.

Tävlingstid finaldagen 08:00-13:00
Se intervjun med Leo inför finalen.

Jesper BogrenJesper Bogren

håller till i Göteborg på underbara Norda Bar & Grill i Clarion Hotel Post. Tävlingsbidraget, Hummerbakad torsk, blomkålsterrin smaksatt med bränd citron, kroppkakor samt hummerte såg till att han kvalade vidare från semifinalen i Jönköping.

Rätten har en stark koppling till Göteborg tack vare torsken, och juryn kommenterade Jespers rätt som ”genomtänkt och med bra teknik”. Innan nuvarande anställning på Norda Bar & Grill har Jesper tidigare jobbat på Swedish Taste, Sjömagasinet och Fond – alla tre i Göteborg.

Tävlingstid finaldagen 08:15-13:15
Se intervjun med Jesper inför finalen.

Daniel RämsDaniel Räms

För Daniel Räms får vi se om det blir fjärde gången gillt. 6 gånger tidigare har han tagit sig till semifinal, och nu är det alltså för fjärde gången dags att försöka slåss om den prestigefulla titeln i final. Daniel har tidigare jobbat på ett gäng kända ställen så som Hotell Kullaberg, Oaxen, Pontus, Vassa eggen, Grill mfl. Nu kör han sitt eget företag Räms Mat & Gastronomi.

Rätten som tog honom direkt till final från semifinalen i Uppsala bestod blev kryddstekt rådjur från Sörmland med säsongens svamp, gruyère fylld med marmelad på Åkerö-äpplen och pumpa från Gotland. En riktigt stilig rätt som fick det att vattnas i munnen.

Tävlingstid finaldagen 08:30-13:30
Se intervjun med Daniel inför finalen.

Johan BackéusJohan Backéus

Vi har flera veteraner i årets tävling och Johan Backéus bör kunna räknas till dem då han tävlade även förra året. Den gången tog det stopp vid semifinalen.

I vanliga fall huserar Johan på restaurang Lux i Stockholm. Hans tävlingsbidrag, Spishalstrad gös från Mälaren med fänkål, syltad tomat och lake samt inkokt havskäfta och forellrom, var en tjusig sak att beskåda. Efter tipsen att minska syran i såsen och ha i lite mer smör säkrade han en plats i finalen.

Tävlingstid finaldagen 08:45-13:45
Se intervjun med Johan inför finalen.

Martin HansenMartin Hansen

från Skåne och jobbar till vardags som kökschef på Grand Hotel i Lund. Som chef har han Årets Kock 98, Bobbo Nilsson, som också ger honom bra tips och råd inför finalen.

Martins tävlingsbidrag, Hasselnötsstekt filé med krispiga vingar av garnfångad slätvar från Skagerrak, kravmärkta blåmusslor, ekologiska lökar, pepparrot, brynd benmärg och krasse, tog honom till Sista Chansen i Göteborg där han säkrade en av finalplatserna.

Tävlingstid finaldagen 09:00-14:00
Se intervjun med Martin inför finalen.

Martin BragMartin Brag

är kökschef på Från Pontus! och alltså ännu en finalist från Pontusgruppen. Med sitt tävlingsbidrag Variation på Hagbygårdsanka, serverad med saltrostade betor, bakad och inlagd lök, nötig ”jord” och anksky samt en doft av cassiabark tog han sig vidare till andra chansen från Jönköpings-semin.

Martin har tidigare hållit till på Stefan Erikssons Matstudio i Stockholm, och dessförinnan som kökschef på restaurang Aquavit på Clarion Hotel i Stockholm.

Tävlingstid finaldagen 09:15-14:15
Se intervjun med Martin inför finalen.

Hur går finalen till?Metodjury

På finaldagen den 8 februari har de tävlande totalt fem timmar på sig att färdigställa två tävlingsmoment.

Den första tävlingsrätten ska skapas på tre timmar utifrån huvudråvara dovhjort. Varje finalist får två dovhjortssadlar, inklusive ben, och ska utifrån detta tillaga en varmrätt för 14 personer. Övriga råvaror till rätten får finalisterna ta del av strax innan tävlingsstart. Jag kommer att vara en av de fem som finns på plats för att ta del av detta, så missa inte att följa det på Twitter, klockan 7 på fredag.

Den andra tävlingsrätten ska på två timmar tillagas utifrån huvudråvaran fjällröding. Den uppgiften har de tävlande fått förbereda och träna på i förväg. Övriga tävlingsvillkor är att det ska vara en modern restaurangrätt, råvarorna ska i möjligaste mån vara svenska och ekologiska, samt att minst en ekologisk mjölkprodukt utöver smör ska ingå.

Konferencier

Konferencier under finalen är Rikard Nilsson, Årets Kock 1991 och Anders Dahlbom, Årets Kock 1993.

Ingen tävling utan en jury

JurynJuryn

består av 24 personer och är indelad i två grupper. Den ena halvan bedömer första rätten och de andra 12 bedömer den andra rätten. Rätterna bedöms utifrån smak och presentation.

Bland jurymedlemmarna finns bland annat Prins Carl Philip som också delar ut priset till vinnaren. Elena Arzak (Baskien), utsedd till världens främsta kvinnliga kock 2012 och är en av de två kvinnor i världen som fått tre stjärnor i Guide Michelin kommer att sitta med och bedöma fjällrödnigen.

Förutom dessa ser vi kända namn så som Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci, Henrik Nordström och Björn Frantzén, som samtliga har eller har haft stjärnor i Guide Michelin. Flera tidigare vinnare av Året Kock, internationellt uppmärksammade och prisade Magnus Nilsson, Fäviken, Magnus Ek, Oaxen och Karin Fransson, Borgholm med flera. Se hela listan med jurymedlemmar.

Metodjuryn

Dessutom finns en metodjury på plats. Metodjuryn tittar på de tävlandes mise en place ”allt på plats”, hygien och handlag i tävlingsköken. Tiden är också viktig – vid fördröjning sker poängavdrag. I metodjuryn ser vi Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996, Magnus Lindström – Årets Kock 2003 och Cajsa Johansson från Cajsas kök i Uppsala.

Aktiviteter under dagen

Eftersom det i år är 30-årsjubileum, kan du räkna med att det kommer att bli ett fullspäckat schema med spännande aktiviteter, föreläsningar och provsmakningar.
Här kommer ett axplock av allt det kul som händer under dagen.

Seminarier – Press

Råvaror hos LRF08:00-09:00 Arla
Arla inleder dagen med pressfrukost där Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, är konferencier.
Klas Lindberg, Årets Kock 2012, presenterar sin Crème Fraiche medan Richard Tellström pratar om ”från mattraditionalist till matinspiration”. Christina Skoglund från Arla finns också plats för att prata om mat och inspiration.

9:30-11:00 Seminariet Årets Kock
Världens bästa kvinnliga kock, Elena Arzak, pratar om ledarskap i köket.
Ingela Stenson, leder seminariet ”Gästerna bygger Matsverige -–om konsumenters värderingar och prioriteringar”.
I panelen: f d statsministern Göran Persson, bonden Lars Gillberg, Stefan Eriksson Årets Kock 2005, Jordbruksutskottets ordförande Matilda Ernkrans och Karin Hallgren, LRF Mjölk
450 platser finns och föranmälan krävs.

11:30-12:00 LRF
Vi kan se en trend där Sveriges kockar vill ha mer svenskt och närproducerat. LRF ordnar pressträff där LRFs förbundsordförande Helena Jonsson berättar hur du med ett nytt verktyg kan hitta svenska råvaror när du handlar.

Christian HellbergMontrar och Aktiviteter

Arla anordnar Cold Lab – det nya kalla köket, med Marie Skogström Roland Persson, Årets Kock 1990, pratar ost och bjuder på fyra olika terriner med Kvibille®.
De sju kockar som var med och tog fram sju unika smaker för Arla Köket® Gourmet Crème fraiche är på plats och berättar.

Spendrups lanserar en ny produkt i ölloungen och bjuder på smakprover tillsammans med goda ostar från Arla mellan 11:00-15:00.
Inne på hotellet, Radisson Blu bjuds det på smakprover från ett trettiotal av Spendrups bästa viner, samt möjlighet att träffa företagets VD Fredrik Spendrup, och bryggmästare Richard Bengtsson.

Street Food är hetare än någonsin i år. Hos Scan kommer Christian Hellberg, Årets Kock 2001, och Johan Åkerberg bjuda på spännande och smakrika tolkningar av street food där det svenska nötköttet och Rapsgrisen står i fokus. Det ryktas även om korvgubbar med låda på magen.

Årets Kock 2013 UppsalaHos LRF får du möjlighet att träffa de leverantörer som står bakom final-innehållet i råvarukorgen till Årets Kock. Dessutom bjuds det på smarrig mat i samarbete med kockarna från Sånga Säby

Electrolux ordnar 3 lunchsittningar vid chefs table med Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007. Dessutom demas den exklusiva serien Grand Cuisine som är den första professionella köksserien för hemmabruk någonsin.

På plats finns även Svensk kött som sätter knorr på tillvaron med unggris. Visita – framtidsgeneratorn som ska locka ungdomar till yrket. Leröy, som bjuder på råvaror, färdiga produkter och smakprover. Santa Maria visar upp spännande kryddor och smaksättningar.

Kokboken Sveriges Godaste Mat går att köpa på plats och få signerad. Sist men inte minst har vi också Smakduellen, där tre kockar tävlar om godaste smaksättningen på creme fraiche.

Se hela programmet på Officiella webbplatsen för Årets Kock.

[iframe width=”300″ height=”300″ frameborder=”0″ scrolling=”no” marginheight=”0″ marginwidth=”0″ src=”https://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=Nils+Ericsons+plan+4&aq=&sll=59.329983,18.056331&sspn=0.008658,0.023346&ie=UTF8&hq=&hnear=Nils+Ericsons+Plan+4,+111+64+Stockholm,+Sweden&t=m&z=14&iwloc=A&output=embed”]
Se på en större karta

Hitta hit

Datum: 8 februari
Tid: 09:00 – 15:30
Plats: Stockholm Waterfront, Nils Ericsons plan 4
Prisutdelning: ca kl 15:00

Självklart kan du gå på finalen vare sig om du är press eller besökare. Det är dessutom helt gratis. Här anmäler du dig.

Ännu mer Årets Kock

Följ mig på Twitter för liveuppdateringar direkt från och inför tävlingen.

Vill du ha mer? Här kan du läsa om tidigare deltävlingar och titta på bilder.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.