Finalister Årets Kock 2013 - Leo Frodell, Daniel Räms, Martin Brag, Johan Backéus, Jesper Bogren, Martin Hansen

Årets Kock 2013

För 30:e året i rad är det nu dags att kora vinnaren av den prestigefulla titeln Årets Kock. Under november månad hölls de två semifinalerna samt Sista chansen av Årets Kock. Vi bjöds på tre spännande deltävlingar i Uppsala, Jönköping och Göteborg där agnarna skiljdes från vetet;

Visste du detta om Årets Kock?

146 kockar skickade in bidrag – varav 21 stycken kvinnliga kockar. 24 kockar valdes ut och gick vidare till de två semifinalerna.

En kock vid varje semi gick direkt till final, utöver det kvalificerade sig åtta kockar till Sista chansen. Från Sista Chansen fick fyra kockar till final vilket gör att vi får ett finalfält på sex kockar i Stockholm.

Finalister

I finalen ser vi Martin Hansen (Grand Hotel i Lund), Leo Frodell (Storstad i Stockholm), Martin Brag (Pontus Catering i Stockholm), Daniel Räms (Räms Mat & Gastronomi i Stockholm), Jesper Bogren (Norda Bar & Grill i Göteborg), Johan Backéus (Restaurang Lux, Stockholm).

Nästan alla finalisterna twittrar, och förstås även de officiella bloggarna. Läs mer om det här.

Vill du gå på finalen?

Självklart kan du gå på finalen vare sig om du är press eller besökare. Det är dessutom helt gratis. Här anmäler du dig.

Datum: 8 februari
Plats: Stockholm Waterfront, Nils Ericsons plan 4
Tid: 09:00 – 15:30
Prisutdelning: ca kl 15:00

30-årsjubileum

Eftersom det i år är 30-årsjubileum kan du räkna med att det kommer att bli ett fullspäckat schema med spännande aktiviteter, föreläsningar och provsmakningar.

Jag är ju som bekant officiell bloggare för Scan och kan, utan att avslöja för mycket, berätta att de kör ett annorlunda tema under finalen och är definitivt värda ett besök.

Visste du detta?

Årets Kock 2013 PublikUnder tävlingens gång har jag checkat av läget och pratat med många runt om. Det är så många mer inblandade i Årets Kock än man kan tro; dels har vi nervösa föräldrar, syskon och partners. Vi har folk som monterar upp och ner kök och kör dem mellan orterna – i detta fall Elektrolux. Vi har dem som serverar, diskar och hjälper våra kära kockar. Dessutom har vi arrangörer, jurymeldemmar och utställare – bara för att nämna några.

Årets Kock är en hel apparat som inte fungerar utan den ena eller den andre. Och trots att så mycket har funkat är det går det dock inte alltid som det ska…

Väggen säckade ihop…

Bestick från GlobalLagom till att ridån skulle gå upp under första semifinalen i Uppsala gick en jordfelsbrytare. Detta var förstås inte hela världen och gick snabbt att byta. Däremot bestämde sig en av platsväggarna som delar av de olika tävlingsköken för att säcka ihop på grund av för höga värme. Den snabbt fick tas bort innan…

För lite bestick…

Den eminenta juryn fick äran att mumsa i sig de fina rätterna med lyxiga bestick från Global. Dock dök ett problem upp – det inte fanns tillräckligt många. Som lösning fick besticken handdiskas i raketfart mellan varje rätt. Ibland var det till och med så ont om tid att det mellan varven fick fyllas ut med gamla hederliga bestick.

Aldrig mer?

Årets KockDaniel Räms som var med och tävlade i år (igen) hävdade förra året mellan tårarna att det var sista gången han ställde upp. Tydligen är det lätt glömt då han i år var med för sjätte gången och tävlade – och knep en finalplats.

För het ugn

Det är en enorm stress under tävlingen och det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Året då Tina Nordström var med och tävlade (2000) var hon så nervös att några ingredienser glömdes bort att läggas upp på tallriken.

Årets Kock 2013 - Spritsning på låg nivåLeo Frodell (som gick vidare från semifinalen i Jönköping i år) glömde inget – åtminstone vad vi vet. Däremot råkade han ställa ugnen för högt när piggvaren bakades. Som tur var löste han det genom att plocka ut den lite tidigare – och säkrade på så vis en fin finalplats.

Riktigt kul fakta är att alla distrikten inom LRF fick frågan om de ville ha Årets Kock i sin stad. Alla var också pigga på att svara ett rungande ja.

Sprit till juryn?

Min vän Mikael Göransson har intervjuat sin pappa, Gunnar Göransson, som satt med i den första juryn av Årets Kock (1983). Där berättar han att det dukades fram en ”groggbricka” till juryn under finalen (läs hela inlägget som är fyllt av kuriosa om Årets Kock). Ett spännande fenomen som jag dock inte sett till under årets deltävlingar, men snart är det final… så vem vet?

Sugen på ännu mer Årets Kock? Alla inlägg om Årets Kock i Landleys kök hittar du här.
Besök även officiella webbplatsen där du hittar all info om tävlingen.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.