Årets Kock 2015 Anders Karlsson och Markus Westh

Årets Kock 2015 i Borlänge

I år är det ett annorlunda år i Årets Kock. 122 kockar har sökt till Årets Kock och i år har tre tjejer kvalat in till de två semifinalerna – det är något vi inte har sett de senaste fyra åren. Senast en kvinna var i semifinal var 2011 med Sofia Bodovic Olsson, och senast i en final var 2004 där Karin Andersson tog hem silvret.

En diskussion har länge pågått om varför det är så få tjejer i tävlingsköken i Årets Kock. En del påstår att det är ett mansdominerat yrke där tjejerna inte vågar söka, medan andra hävdar att tjejernas bidrag inte håller samma kreativa höjd. En del tycket det har att göra med att tjejer inte är lika tävlingsinriktade som män, men det borde å andra sidan ha att göra med hur man är som människa, inte om huruvida man är kvinna eller man…

Kvinnliga kockar i Årets Kock

Oavsett vilken orsaken är kan vi se en nedåtpekande trend där färre tjejer tävlar i Årets Kock. Något som också gjort att flera krögare och andra i matbranschen idag arbetar med att coacha fler kvinnliga kockar att söka till tävlingen. Bland annat Pontus Frithoif och Lisa Förare Winbladh, för att nämna några.

Av de 122 bidrag som i år skickades in var 18 från kvinnor, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med 2014. Alla inskickade bidrag bedömdes anonymt av en jury – precis som föregående år bör dock påpekas.

Bland de bidrag vi fick se i Halmstad förra veckan var Saoris och Emmas bidrag mycket vackra. Jag har förstås inte smakat på dem, men om jag utgår ifrån utseendet tycker jag absolut att de har en plats i andra Chansen. Även denna gång i Borlänge kunde vi se en kvinna tävla i startfältet – Jessie Sommarström. Men, nog om kvinnor och mer om tävlingen.

Vilka gick vidare från Borlänge?

Dagens tävling i Borlänge bjöd på både högt och mittemellan. Mestadels högt. Kreativa och färggranna uppläggningar samsades med spännande råvaror och smaker. Lokalen var rymlig och inbjudande vilket gjorde att man kunde ta sig runt med enkelhet och ha bra sikt över tävlingskök och andra aktiviteter. Vann denna gång gjorde Markus Westh från Lilla Ego och Anders Karlsson från The Absolute Company. Läs mer om de tävlande och deras tävlingrätter här.

» Du kan också se videon från Årets Kock 2015 i Borlänge här.

Bilder från Årets Kock 2015 Semifinal i Borlänge

Här nedan kan du se bilder från dagen och förstås också både de tävlande och deras aptitretande tävlingbidrag. Alla bilder är copyright Madeleine Landley och får ej användas fritt. Kontakta mig vid eventuella förfrågningar. Kontaktuppgifter finns i sidfoten.

Tävlingsrätter

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.