Mats tittar ut - Svista gård

Årets Kock

Årets Kock har rullat igång för trettionde året i rad och nu har alla de 24 semifinalisterna offentliggjorts. Detta år handlar deltävlingarna i Årets Kock mer än någonsin om råvaror och bönder. Runt om i Sverige, både på restauranger och i var mans hem, har ett större intresse börjat växa fram för var maten kommer ifrån och hur den smakar. Ekologi och närproducerat är två viktiga nyckelord som dyker upp i sammanhanget allt oftare.

Nytt för i år är att LRF står som presentatör för de tre semifinalerna. I samband med detta blev vi, ett gäng bloggare, inbjudna till en inspirerande dag hos Mats Eriksson på Svista gård i Bälinge.

Svista Gård

En solig och frisk höstdag begav jag mig till Uppsala. Efter en tågresa på dryga 40 minuter var jag framme och kunde på plats möta upp 
Alice Brax och Anna Blomberg Behjat från LRF. Tillsammans skulle vi, tillsammans med 7 andra matbloggare (längre ner i inlägget), åka till Svista Gård för att äta god mat och lära oss mer om mjölkframställning.

På Svista Gård bor Mats Eriksson med sin fru samt deras 140 mjölkkor. Gården har gått i arv från Mats far, och sedan några år tillbaka sköts mjölkningen helt automatiskt med hjälp av robotar.

På med plastskydd

27 liter per dag

De av oss stadsråttor som inte hade gummistövlar fick på oss plastöverdrag att dra över skorna. Därefter fick vi en tur runt gården för att inspektera alla tankar, apparater – och förstås, alla fina kor och kalvar.

Korna skiljs åt genom RFID-chip och traskar in och mjölkas helt automatiskt. Vissa kossor gillar exempelvis att mjölkas på natten, men istället för att Mats ska gå upp mitt i natten och mjölka, börjar han istället nu att arbeta vid klockan 6 på morgonen.

Varje ko väger runt 600-700 kilo och mjölkar ca 27 liter per dag. Varannan dag hämtas mjölken upp och körs till mejeri.

Viktor Westerlind - Svista Gård

Lunch av Viktor Westerlind

Lagom kalla om mulen var det sedan dags att gå in i huset och värma sig med god mat. På plats denna eftermiddag var även Viktor Westerlind, vinnare av Årets Kock 2009 och guldmedaljör i Matlagnings-OS i år. Inspirerat av det som produceras på Svista Gård hade han ordnat en härlig trerätters lunch. Till förrätt fick vi en varm liten soppa med trattkantareller och knaprigt bacon – perfekt när man var lite frusen av att knäppa bilder utan handskar.

Tidigare jobbade Viktor på Fredsgatan 12. Sedan han vann Årets Kock har livet inte varit sig likt – på ett positivt vis förstås. Saker händer hela tiden och massor av möjligheter finns. Jag får tolka hans nöjda flin som att han bara tycker det är trevligt.

Till huvudrätt fick vi en ryggiff från Lövsta som brynts i smör. Till det serverades picklade grönsaker, en fräsch råkostsallad, ostcreme och saltbakt rotselleri. Den saltbakta sellerin, som för övrigt var min favorit, hade bakats i ugn i något som såg ut som en liten vulkan. Själva vulkanen bestod av ägg och massor av havssalt som rörts samman. Därefter läggs saltet runt om den hela rotsellerin och bakas under en timme i ugn.

Saltbakt rotselleri

Varför tänkte jag inte på det?

Jag läste i en tidigare intervju med Viktor Westerlind att när han äter ute gillar han att bli överraskad och undra varför man inte tänkt den tanken själv. Det är en bra inställning – och precis den upplevelsen fick man med sellerin. Jag må komma på knasiga saker i mina recept, men att baka en saltvulkan hade jag troligtvis inte kommit på själv…

Runt bordet blev det både intressanta diskussioner om råvaror, tillagningssätt och annat smått och gott. Efter en efterrätt med choklad, hallon och filmjölk vad det dags att samla ihop sitt pick och pack och bege sig hemmåt med tåget – självklart i boskapsvagnen.

Med under eftermiddagen var även:
Kinna Jonsson – Kinnas blogg mormors mat
Ulrik och Karin – Glimten i grytan
Sandra Callermo – Sandras matkrypin
Ronnie Nilsson
Johan Hedberg – Matgeek

Och så lite bilder:


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.