Finalister Årets Kock 2016 med namn

Observera att detta inlägg handlar om Årets Kock 2016.
Allt du vill veta om Årets Kock 2071 hittar du här.

 

Officiell Blogg Årets Kock 2016

Nu är det knappt en månad kvar. Välkommen till finalen av Årets Kock 2016! Jag, Madeleine Landley är officiell bloggare för tävlingen Årets Kock för fjärde året i rad och kommer så klart att finnas på plats under den spännande finalen. Här i bloggen kan du också läsa om årets tävling samt de tre föregående åren. Här hittar du allt om Årets Kock.

Glöm inte att du kan följa mig @MadLandley på instagram samt Årets Kock @aretskock.

Allt du vill veta om finalen i Årets Kock 2016

I detta inlägg kan du läsa om;

Vad man behöver känna till om årets tävling
Tävlingsregler och huvudråvaror
Adress och tid
Finalisterna och deras starttider
Finaljuryn

Gå på finalen

Är du i branschen kan du besöka tävlingarna. Dessa är gratis att gå på. Anmäl dig här. (Är du inte inbjuden av något av företagen i listan kan du ange Landleys kök under annan.) Du kan också följa tävlingen där den direktsänds på på Youtube.

Vad kan du egentligen om Årets Kock? Testa dina kunskaper i Årets Kock-Quizen. Nedan kan du läsa mer om finalen och se information om de åtta finalisterna i Årets Kock 2016.
Klicka här för att komma direkt till finalisterna.

Vad behöver man känna till om årets tävling?

Det har varit två spännande semifinaler under hösten 2015, och nu är åtta riktigt intressanta kockar i final. Flera av finalisterna är rutinerade och har varit i final tidigare. Några av dem är nya inom området men ser inte mindre lovande ut för det.

Jimmi ErikssonTre av de tävlande, Jimmi Eriksson, Jonathan Kasche och Manfred Nilsson, kommer från restaurangen Lilla Ego i Stockholm. Lite av en skräll men kanske heller inte helt oväntat då både Daniel Räms, Årets Kock 2013 och Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 äger restaurangen och har coachat dem.

Mer läsning: Lilla ego-effekten (Årets Kock).

Vi ser även rutinerade Fredrik Andersson i final. Han arbetar på Gothia Towers i Göteborg under ledning av Krister Dahl som bland annat varit lagledare för Svenska Kocklandslaget och tagit fyra guld i Culinary Olympics. Fredrik själv tävlar under 2016 i 3 finaler. Bland annat OS med Kocklandslaget, och Årets Kock 2016.

Både David Lundqvist, Daniel Müllern och Johan Backeus är gamla i gemet. De första två sågs så sent som förra året i final, och Johan året innan. Jonas Karlsson tävlar för första gången i år. Efter att ha provsmakat hans underbara semifinalrätt kan jag säga att det inte finns något nybörjarmässigt som helst över den. Jonas har dessutom fått coaching av Tomas Diederichsen, Årets Kock 2011. Du hittar mer information om alla finalisterna nedan.

Så går finalen till

Årets Kock 2016Under finalen har de tävlande fem timmar på sig att laga två tävlingsrätter som presenteras för en namnkunnig jury. Mer om juryn längre ner.

Tävlingsrätt 1 lämnas efter 4 timmar och 15 minuter. 45 minuter senare, dvs efter totalt 5 timmars tillagningstid, ska Tävlingsrätt 2 lämnas. När respektive rätt påbörjas är upp till varje finalist inom de 5 timmarna.

Totalt 14 tallrikar lagas upp per rätt; 11 går till smakjuryn, 1 går till hedersjury, 1 går till konferenciererna och 1 går till foto och sedan demobordet.

Huvudråvara Tävlingsuppgift 1:

Till första tävlingsuppgiften har de tävlande fått veta längre i förväg vilken råvara de ska använda; odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Huvudråvarornas vikt ska tillsammans uppgå till 100 gram på varje tallrik som serveras – 50 procent hälleflundra och 50 procent kungskrabba. Tävlingsrätten ska även innehålla minst en produkt från Arlas sortiment.

Huvudråvara Tävlingsuppgift 2:

Den andra huvudråvaran i Årets Kock är Svensk rådjurssadel, i huvudsak från sydöstra Sverige, i huvudsak Kalmar Län. Rådjur är en klimatsmart produkt som både är miljövänlig och ekologisk. Av det som presenteras på tallriken ska 50 procent bestå av grönsaker för att balansera proteinet. Vid presentationen ska köttet serveras som ett helt stycke på fat och därefter trancheras framför juryn innan rätten läggs på tallrik. Rätten ska serveras varm på tallrik och får ha högst en à part, alltså något som serveras vid sidan av. Den tävlande kockens tranchering är en del av det som metodjuryn bedömer.

Se videoklipp från semifinalerna.

Final Årets Kock 2016

Årets KockDatum: Torsdag 11 februari 2016
Tid: 09:00-16:00
Plats: Stockholm Globe Arenas Annexet i Stockholm.

I finalen av Årets Kock 2016 tävlar åtta kockar om den ärofyllda titeln Årets Kock. Vinnaren tillkännages kl 15:30 av H. K. H. Prins Carl Philip. Vinnaren av Årets Kock 2016 blir svensk mästare i professionell matlagning, säkrar titeln Årets Kock 2016 och får ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i guld. Förutom äran får vinnaren också en gastronomisk studieresa till valfritt land.

*De foton som förekommer i detta inlägg är en kombination av mina egna samt av Jesper Fermgård för Årets Kock. På bild nedan är de tävlandes semifinalsrätter.

Finalister Årets Kock 2016

David Lundqvist Semifinal Årets Kock 2016

David Lundqvist

Arbetsplats: Gute Grill & Bar, Stockholm

Lämning 1: 12:10 Lämning 2: 13:10
Tävlingsrätt 1: Sotad hälleflundra, smörstekt kungskrabba med chili och ingefära, fänkålskräm samt misobuljong med purjolöks- och korianderolja.
Tävlingsrätt 2: Rådjurssadel stekt med vildpeppar, gräddglacerad svamp, syrlig rödkål och äpple samt viltsky med äppelcider och salmbär.

Född: 1985
Instagram: @david_j_lundqvist
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2015.

Jonathan Kasche Semifinal Årets Kock 2016

Jonathan Kasche

Arbetsplats: Lilla Ego, Stockholm

Lämning 1: 12:20 Lämning 2: 13:20
Tävlingsrätt 1: Bakad hälleflundra med brynt och krispig kungskrabba, röd curry och variation på kål.
Tävlingsrätt 2: Sotad rådjurssadel med lardo och pumpaväxter, säsongens odlade svamp samt sky med svartrisvinäger.

Född: 1994
Instagram: @jonathankasche
Tidigare matlagningstävlingar: Årets Kockelev 2013.

Manfred Nilsson Semifinal Årets Kock 2016

Manfred Nilsson

Arbetsplats: Lilla Ego, Stockholm

Lämning 1: 12:30 Lämning 2: 13:30
Tävlingsrätt 1: Blomkål med miso, serveras med mildrökt och tempererad hälleflundra samt variation på kungskrabba.
Tävlingsrätt 2: Äpplekaramelliserad persiljerot, kryddsotat rådjur serveras med hasselnötter, krispig lav och anklever.

Född: 1988
Instagram: @manfred.n
Tidigare matlagningstävlingar:

Johan Backeus Semifinal Årets Kock 2016

Johan Backeus

Arbetsplats: Aveqia, Stockholm

Lämning 1: 12:40 Lämning 2: 13:40
Tävlingsrätt 1: Misobakad hälleflundra och krondillsinkokt krabba, fänkål, koriander, rökt silverlökscrème samt grillad krabb- och fläsksky smaksatt med ingefära och krusbär.
Tävlingsrätt 2: Enbärskryddad rådjursrygg med ättikssjudna shiitakesvampar, kokt vitlöksemulsion, kål, picklad lök samt gravad, rökt och eldad filé och sky på svamp och tryffel.

Född: 1986
Instagram: @johanbackeus
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2012. Silver Årets Kock 2013. Final Årets Kock 2014.

Jimmi Eriksson Semifinal Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson

Arbetsplats: Lilla Ego, Stockholm

Lämning 1: 12:50 Lämning 2: 13:50
Tävlingsrätt 1: Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel.
Tävlingsrätt 2: Sotad och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med rökt tartar. Rotselleri, svamp, gran och lingon.

Född: 1987
Instagram: @jimmi_e
Tidigare matlagningstävlingar: Semifinal Årets Kock 2013 och 2014 samt sista chansen 2014. Vinnare Årets Unga Kock 2013. 2:a internationella unga kock i Istanbul.

Fredrik Andersson Semifinal Årets Kock 2016

Fredrik Andersson

Arbetsplats: Gothia Towers, Göteborg

Lämning 1: 13:00 Lämning 2: 14:00
Tävlingsrätt 1: Mandelpocherad hälleflundra med variation på kungskrabba, broccoli, jordärtskocka och äpple.
Tävlingsrätt 2: Färserad rådjurssadel serveras med rotselleri, hasselnötter, och kryddsky.

Född: 1983
Instagram: @anderssonfredrik_
Tidigare matlagningstävlingar: Semifinal Årets Kock 2008 och 2011. Årets Köttkock 2009. VM-silver med Kocklandslaget 2014. 2:a Nordiska Mästerskapen 2014.

Daniel Müllern Semifinal Årets Kock 2016

Daniel Müllern

Arbetsplats: Ystad Saltsjöbad, Ystad

Lämning 1: 13:10 Lämning 2: 14:10
Tävlingsrätt 1: Krabbstekt hälleflundra och vintergrönt med smak av curry och havtorn.
Tävlingsrätt 2: Helstekt rådjurssadel med smak av malt, gröna enbär och vinbär.

Född: 1974
Instagram: @dannemullern
Tidigare matlagningstävlingar: Final Årets Kock 2015 och i semifinal fem gånger. Vinnare Årets Möteskock 2014. Vinnare Årets Köksmästare 2014 på Kanal 5.

Jonas Karlsson Semifinal Årets Kock 2016

Jonas Karlsson

Arbetsplats: Noga matstudio, Stockholm

Lämning 1: 13:20 Lämning 2: 14:20
Tävlingsrätt 1: Socker- och fänkålsstekt hälleflundra, spisgrillad och kryddglaserad frikadell på kungskrabba, kål, mannagryn och mandel.
Tävlingsrätt 2: Enris- och halmrökt rådjurssadel, kål, korngryn, rotselleri och svamp.

Född: 1988
Instagram: @jonaskarlssson1
Tidigare matlagningstävlingar:

Finaljury

Ordförande:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Långbro värdshus och restaurang Asplund

Hedersjury:
H. K. H. Prins Carl Philip
Thomas Sjögren, Årets Kock 2015

Metodjury:
Ulrika Brydling, Brydlings
Cajsa Johansson, Cajsas kök
Magnus Lindström, Swedish taste

Smak- och presentationsjury:
Markus Aujalay, Årets Kock 2004, Winterviken
Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog
Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren
Danyel Couet, Grupp F12
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget och Parks and Resorts
Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip
Niklas Ekstedt, Ekstedts
Björn Frantzén, Restaurant Frantzén
Helene Gunnarsson, bonde, Arla Foods
Jacob Holmström, Gastrologik
Sayan Isaksson, Esperanto
Peter J Skogström, Årets Kock 2006, Mat & Vin Slottsparken
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor
Christer Lingström, Årets Kock 1985
Jonas Lundgren, Jonas Lundgren Food & Fitness
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Julita wärdshus
Magnus Nilsson, Fäviken
Henrik Norström, Lux restauranger
Clare Smyth, Restaurant Gordon Ramsay
Paul Svensson, Fotografiskas restaurang
Malin Söderström, Restaurang Hjerta och Moderna Museet
Håkan Thörnström, Thörnströms kök

Konferencierer:
Anders Dahlbom Wettergren, Årets Kock 1993
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken samt vinnare av Karin Franssons mentorpris 2015

Här hittar du bilder på de tävlande finalisterna, tider, regler och allt du vill veta om finalen i Årets Kock 2016.