Finalister Årets Kock 2015

Till final i Årets Kock 2015

Fram till den 10 september 2014 kunde kockar runt om i landet skicka in ansökningar för att vara med i tävlingen. Deltog gjorde man genom att laga upp och fota sin maträtt som baserats på huvudråvaran sej. När anmälningstiden gått ut hade totalt 122 kockar skickat in bidrag. Av dem var 104 tävlingsbidrag från män medan 18 av bidragen var inskickade av kvinnor.

Så går tävlingen till i år

Årets Kock 2015Semifinal 1 inledde tävlingen i Halmstad den 14 oktober på Hotell Tylösand. Här tävlade 12 kockar. Daniel Müllern och David Lundqvist gick direkt till final.

Semifinal 2 gick av stapeln i Borlänge den 24 oktober på Hotell Galaxen. Även här tävlade 12 kockar. Anders Karlsson och Markus Westh gick direkt till final.

Sista Chansen var den sista deltävlingen som hölls i Umeå den 11 november på Folkets Hus. Här fick de åtta semifinalister med bäst poäng tävla om de sista fyra platserna i finalen. Emma Erlandsson, Daniel Engellau, Saori Ichihara och Thomas Sjögren gick vidare till final.

Totalt tävlar 8 personer i finalen. Varje år har finalen hållits i Stockholm, men detta år har man istället flyttat den till Göteborg och Gothia Towers. Tävlingstider, maträtter och bilder på de tävlande kan du se nedan.

Finalen

Under finaldagen ska de 8 tävlande laga upp två olika rätter på totalt fem timmar. Vardera rätt ska lagas upp för 14 personer.

Tävlingsrätt 1: Dagen innan final tas finalisterna till en ”fiskemarknad” där de via lottning får välja råvaror till sin rätt. De tävlande ska tillaga fem smårätter med fisk och skaldjur till 14 personer. Två av rätterna ska vara varma.

Tävlingsrätt 2: Den andra tävlingsrätten lagas utifrån huvudråvaran svenskt gårdslamm från Lammgruppen i Södermanland. Här kan finalisterna välja på att använda sig av en eller de båda styckdetaljerna framdel med ben och stek med ben. På de 14 tallrikar som serveras ska huvudråvarans vikt uppgå till 100-120 gram per portion. Receptet ska även innehålla minst en produkt från Arlas sortiment. Namnen på de tävlandes rätter kan du se nedan.

Tävlingen pågår mellan 9:00-16:00.
H. K. H. Prins Carl Philip delar ut priset till vinnaren av Årets Kock 2015 klockan 15:30.

För besökare

Årets KockFör den som vill se Årets Kock live är det gratis att besöka både deltävlingar och final. Föranmälan på webbplatsen för Årets Kock krävs dock. » Anmäler dig gör du här.

Läs gärna mer på de olika sponsorernas webbplatser samt på den officiella webbplatsen för Årets Kock. Mer om tävlingen kan också du läsa här. Har du några frågor om tävlingen, ställ dem gärna i kommentarsfältet nedan. Här kommer nu listan på de åtta finalister vi kommer att få se på Gothia Towers i Göteborg den 5 februari 2015.

Finalister i Årets Kock 2015

Markus Westh

Markus Westh Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Lilla Ego, Stockholm.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
1. Citronmarinerad pilgrimsmussla med romsäck samt hasselnötter och champinjoner. (2) Krämigt och rått ostron serveras med inlagd vinägergurka. (3) Kryddig tartar på havskräfta serveras med citron och kålrabbiblomma. (4) Sotad lax serveras med sveciakräm samt omogen tomat och granskott. (5) Blåmussla serveras med krämig och friterad jordärtskocka samt sojapärlor.

Tävlingsrätt 2: Olika tillagningssätt på gårdslamm, serveras med rivet lammfett, jordärtskockor, soja och lök.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 11:30
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 12:20

Ålder: 26 år (1988)
Bosatt i: Stockholm
Tidigare tävlingar: Semifinal Årets Kock 2013, Final Årets Kock 2014.
Kvalrätt: Sej med smaker från havet, serveras med jordärtskocka.

Följ på instagram: @markus_westh
Följ på Twitter: @markus_westh88

Emma Erlandsson

Emma Erlandsson  Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Oaxen krog och slip, Stockholm.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Pocherat ostron med gurka och koriander. (2) Bakad hälleflundra med svart vitlökskräm, rödbeta och lakrits. (3) Eldad pilgrimsmussla, marinerad romsäck och purjolök. (4) Rökt lax med äpple, krasse och pepparrotsskum. (5) Musselsoppa smaksatt med libbsticka.

Tävlingsrätt 2: Örtöverbakad lammstek med bräserad lammbog, jordärtskocka, gulbeta, krasse och lammsky.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 11:50
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 12:40

Ålder: 24 år (1990)
Bosatt i: Stockholm
Tidigare tävlingar: Mest stolt över OS-guldet 2012 med Juniorlandslaget.
Kvalrätt: Krondillsrimmad sejrygg med mousseline på slaget, spetskålskräm med dill, bräserad svartrot, rökt äggula, syrat äpple och rostad löksky.

Följ på instagram: @erlandssongastronomi (Privat konto)
Följ på Twitter: @erlandsson_emma

David Lundqvist

David Lundqvist Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Operakällaren, Stockholm.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Ostron med gurka, libbsticka och sjögräs. (2) Löjrom med rökt majonnäs, pepparrot och syrad lök. (3) Tartar på råräkor, grönärtskräm med wasabi och ingefära. (4) Friterad havskräfta med syrlig morotssmörsås. (5) Smörbakad hälleflundra, syrlig rödbetspuré, dillkaramell och kapris.

Tävlingsrätt 2: Svenskt gårdslamm med kål, svart tryffel och lammsky.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 12:10
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 13:00

Ålder: 29 år (1985)
Bosatt i: Stockholm.
Tidigare tävlingar:
Kvalrätt: Sotad Sej – hav och rot.

Följ på instagram: @david_j_lundqvist (Privat konto)

Anders Karlsson

Anders Karlsson Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: The Absolute Company, Stockholm.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Porterbräserat ostron, grädde, citron, persilja och szechuanpeppar. (2) Crudo på pilgrimsmussla, emulsion på romsäcken, äpple, kallrökt soja och vallmo. (3) Laxtataki med citrus, fänkål och shichimipeppar. (4) Svamp-hot pot med kål, ingefära och havskräfta. (5) Fish and chips på hälleflundra med ”tartarsås”.

Tävlingsrätt 2: Långbakad bog med primöroliver och aprikos. Gryta serverad à part med höstvete och örter, frasig bringa, mandelkräm, lök, vitlök, harissa och bergamott.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 12:30
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 13:20

Ålder: 35 år (1979)
Bosatt i: Stockholm
Tidigare tävlingar: Semifinal Årets Kock 2014, Sista Chansen Årets Kock 2014.
Kvalrätt: Den 5:e grundsmaken

Följ på instagram: @andersagogo

Thomas Sjögren

Thomas Sjögren Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Swedish Taste Restaurang, Göteborg.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Lättbakad Auroralax och hyvlade champinjoner med kräm på rostat kycklingskinn. (2) Tartar på havskräfta med ingefära, krispig jordärtskocka och torkade blåbär. (3) Pilgrimsmussla i sin juice med silverlök, brynt smör och citron. (4) Blåmusslor med stjälkselleri, fänkål och äpple. (5) Hackad lättgravad sill med rökt potatis, pepparrot och rå lök.

Tävlingsrätt 2: Kolgrillad lammbog, smörkokt kål, syrlig potatiscréme, rålakrits och dragon.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 12:50
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 13:40

Ålder: 23 år (1991)
Bosatt i: Göteborg
Tidigare tävlingar: Deltagare i Juniorkocklandslaget 2014.
Kvalrätt: Sotad rygg av sej, frasig lav, broccoli, färsk löjrom och krämig ostronsmörsås.

Följ på instagram: @thomassjgren
Följ på Twitter: @thomassjgren

Daniel Müllern

Daniel Müllern Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Ystad Saltsjöbad, Ystad.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Tartar på råräka med syrad grädde, vinbär och harsyra. (2) Lättrökt Auroralax med krispigt slag, jordärtskocka x 3, fänkålspollen och krasse. (3) Sotat ostron med pepparrotscrème, fryst gurka och dill. (4) Grillad havskräfta med äppelfylld kålrabbi och rostad hasselnöt och citronverbena. (5) Tempurafriterad skrei med råstekt broccoli, rosenkål, svampar, brynt smör- och sojaemulsion.

Tävlingsrätt 2: Kålbakat och lättrökt gårdslamm med variation på rotselleri, vinägerkokt röd endiv, gröna blad och getost från Vilhelmsdal.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 13:10
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 14:00

Ålder: 40 år (1974)
Bosatt i: Kåseberga
Tidigare tävlingar: Semifinalist Årets Kock 2012, Final Årets Kock 2009, Sista Chansen Årets Kock 2008 samt tre tidigare semifinaler i Årets Kock. Finalist Sveriges Köttkock 2009. Vinnare Sveriges möteskock 2014.
Kvalrätt: Svampar från Hällestad med krokfångad sej och picklade gröna blad.

Följ på instagram: @dannemullern

Daniel Engellau

Daniel Engellau Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Aveqia, Stockholm.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Inkokt havskräfta med kronärtskockskräm, sotad lardo och smörstekta krutonger. (2) Blåmusselkrokett med nori och rädissallad. (3) Gravad och sotad skrei med äggkräm, gräslöksolja och frasigt fiskskinn. (4) Bräckt ostron med rökt majonnäs, gurka och syrliga havsalger. (5) Pilgrimsmussla med morot, ingefära och havtorn.

Tävlingsrätt 2: Nygrillad lammstek med bräserad bog, lammkorv, barigoulekokt kronärtskocka, lavendelkräm, ärtkräm, kålsallad och fänkålsmossa.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 13:30
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 14:20

Ålder: 33 år (1981)
Bosatt i: Stockholm
Tidigare tävlingar: Semifinal Årets Kock 2014, Final Årets Kock 2012.
Köksmästarna i Kanal 5.
Kvalrätt: Rök- och ölsjuden sej med havskräfta, koriander, lardo och höstprimörer.

Följ på instagram: @danielengellau
Webbplats: http://www.danielengellau.se

Saori Ichihara

Saori Ichihara Finalist Årets Kock 2015Arbetsplats: Shibumi, Stockholm.

Tävlingsrätt 1: 5 smårätter av fisk & skaldjur:
(1) Torsk på krispigt skinn med luftig sås och laitue de mer. (2) Friterat ostron med sjögräsemulsion. (3) ”Chawanmushi” på musseljuice täckt med löjrom. (4) Grillade havskräftor i havssmakande vatten. (5) Tartar på blåmusslor, päron och kålrabbi med crème fraiche.

Tävlingsrätt 2: Lammstek grillad i havsväxter och lammstuvning under tusenblad, rökparfymerad purjolök och oxiderade äpplen.

Lämning till juryn:

Tävlingsrätt 1: (Skaldjur): 13:50
Tävlingsrätt 2: (Lamm): 14:40

Ålder: 25 år (1989)
Bosatt i: Stockholm
Tidigare tävlingar:
Kvalrätt: Pärlemorskimrande sejmosaik med smak av höst och hav.

Följ på instagram: @saori705
Blogg: Guldkorn

Jury Final Årets Kock 2015

Ordförande:
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Långbro Värdshus, Älvsjö

Årets Kock 2015Hedersjury
H. K. H. Prins Carl Philip
Anders Källström, Lantbrukarnas Riksförbund
Filip Fastén, Årets Kock 2014
Henri de Sauvage, Arla Foods

Smak- och presentationsjury:
Björn Frantzén, Restaurant Frantzén, Stockholm
Daniel Berlin , Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås
Emma Bengtsson, Aquavit, New York
Henrik Norström, Lux Dag För Dag, Stockholm
Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
Jonas Lundgren, Restaurang Yolo, Stockholm
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm
Leif Mannerström, Kometen, Göteborg
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Magnus Nilsson , Fäviken, Järpen
Markus Aujalay, Årets Kock 2004, Winterviken, Stockholm
Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm
Melker Andersson, Grupp F12, Stockholm
Niklas Ekstedt , Ekstedts, Stockholm
Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm
Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren, Stockholm
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor, Göteborg
Tommy Myllymäki , Årets Kock 2007, Restaurang Sjön, Jönköping

Metodjuru:
Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre
Malin Söderström, Kulturrestauranger, Stockholm

Årets KockÅrets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock.

Årets Kock är ett dotterbolag till mejeriernas branschorganisation Svensk Mjölk och har sedan 1983 arrangerats av svenska mejeriföretag i samverkan med Gastronomiska Akademien, Svenska Kockars Förening och Föreningen Årets Kock.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Undrar du vilka som är finalister i Årets Kock 2015? Här kan du läsa om de tävlande och deras rätter.