Madeleine Landley

Dags att börja tänka på nyårsmenyn

Så var julen över och det är dags att börja tänka på vad man ska laga till nyår – det vill säga om du inte redan gjort det för länge sen? Som ni säkert känner till är jag officiell bloggare för Årets Kock. Som nyårsspecial i år har jag därför valt att göra tolkningar på de tävlingsrecept som tog de sex tävlande i årets tävling till final.

Som bekant tävlar 24 kockar, och av dessa går sex stycken vidare. Det är alltså dessa recept ni nu ska få njuta av – på Svensson-vis.

Jag har även tagit fram en trerättersmeny för Tryffelsvinet som är matchad till tre av deras fina viner. Den hittar du här.

Lyxiga nyårsrecept vem som helst kan laga

Bakgrunden till varför dessa recept kom till är faktiskt tack vare er, kära läsare. Redan förra året var jag var involverad i Årets Kock. Under den tiden hörde folk av sig till mig och undrade vad vissa av ingredienserna var för något, var man kunde få tag i det och hur man kunde laga det utan att vara proffskock.

Det händer ju faktiskt att kockarna använder ingredienser som vi glada hobbymatlagare aldrig hört talas om. Dessutom är det mer regel än undantag att de tillagas i märkliga mackapärer som vi pryltokar bara drömt om i våta fantasier.

Årets Kock 2014 KramforsDet är först när man börjar nysta i tävlingsrecepten som man inser vilka otroligt duktiga kreatörer och konstnärer de tävlande kockarna faktiskt är.

Emulsioner och termomixar

Det är i stort sett på molekylnivå där saker termomixas, vakuumförpackas och röks. Det ska göra emulsioner, souteras, göras ballotiner, brännas och svettas. Jag menar, jag svettas bara av att läsa recepten.

Det är också det som är det fina med att gå på restaurang – det är här vi gäster kan njuta av dessa lyxiga rätter och kosta på oss bra service. Dessa konstverk är knappast saker vi själva lagar hemma då gemene man knappast har en vakuum-maskin, en cirkulator, en sifon eller en termomixer. I alla fall inte jag.

Dessutom tar de en hel del tid att laga och kräver mycket planering – det är inte konstigt att de tävlande lagar om sina recept gång på gång för att förfina momenten och lära sig exakt när det blir som bäst.

BubbelPå så vis växte alltså dessa recept fram som jag kommer att bjuda på nu till nyår. Recepten är alltså baserade på de sex vinnarrecept som tog årets tävlande till final i Årets Kock 2014.

Med rekommenderat vin

I dessa recept har jag gjort egna tolkningar av originalrecepten och förenklat dem så att vem som helst ska kunna laga dem hemma. De kräver alltså inte avancerad utrustning och går lite snabbare att laga.

Vissa ingredienser har jag bytt ut för enkelhetens skull och en del moment har jag helt enkelt uteslutit. Det viktigaste är att känslan och smakerna påminner om originalreceptet. Dessutom kommer en rekommenderat vin till varje rätt.

Ekonomiskt och lättlagat

När jag tolkat dess recept utgår jag ifrån fem saker – det ska vara ekonomiskt, produkter och råvaror ska finnas lättillgängligt och vara sådana som folk känner till, det ska inte ta en evighet att laga och det ska inte krävas maskiner och utrustning som gemene man inte har hemma.

Nyårsrecept – 6 tolkningar av finalrecepten i Årets Kock 2014

Sejrygg med ugnsrostade tomater, fänkålspuré och blåmusslor

Sejrygg med ugnsrostade tomater, fänkålspuré och blåmusslor

Laga recepten som tog sig vidare till final i Årets Kock 2014. Här hittar du den lättlagade varianten på Sej, grönska möter hav av Johan Backéus.

Ugnsrostad ryggbiff med pärllök och svartkål

Ugnsrostad ryggbiff med pärllök och svartkål

Efter skandalen med hästkött kändes detta tävlingsbidrag både djärvt och spännande. Här hittar du tolkningen på Filip Fasténs Häst med kål och lök.

Kalvfilé med dill och randig potatisbakelse

Kalvfilé med dill och randig potatisbakelse

Det här originalreceptet är skapat av Jesper Bogren och heter ”Kalv med dill”. I denna variant serveras riktigt mör kalvfilé med en fin och randig potatisbakelse.

Lammfilé med saltbakad rotselleri, svamp och äpple

Lammfilé med saltbakad rotselleri, svamp och äpple

Den här underbara rotsellerin tillagas under ett salttäcke i ugn och serveras med lammfilé och krispiga godsaker. Originalreceptet är skapat av Markus Westh och heter ”Bakad rotselleri från Halland”.

Mjölkkokt torskrygg med fänkålspuré och picklad gurka

Mjölkkokt torskrygg med fänkålspuré och picklad gurka

Testa denna underbara sejrygg med krämig fänkålspuré. Detta recept är baserat på originalet Gös från Mälaren, av Sebastian Thureson.

Hasselnötstekt oxfilé med jordärtskockspuré och syrlig skogssvamp

Hasselnötstekt oxfilé med jordärtskockspuré och syrlig skogssvamp

Ljuvliga smaker från våra svenska skogar, bjuds man på i denna läckra rätt. Originalet heter Rådjur med smaker från skogen av skapades av Martin Brag.

Tack till Scan

Eftersom Scan var min sponsor under Årets Kock 2013-2014 kommer det kött jag valt till rätterna naturligtvis från deras sortiment och därav också från svenska gårdar. Välj svenskt!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.