Vin

Boktips: Vin – Vinets grunder

Har du någon gång funderat över när man ska dekantera ett vin, varför inte alla viner har skruvkork, eller hur man ser om ett vin är ungt eller moget? Hur påverkas egentligen vinet av klimat och jordmån – och vid vilka temperaturer ska olika viner serveras? Ja övning ger färdighet, och vare sig målet är att våga beställa annat än husets vin på restaurangen eller för att fördjupa befintliga kunskaper, finns det en bok för dig.

Förvaring, vinval och druvsorter

I boken Vin av Filip Verheyden går man på en pedagogiskt vis saker som hur man väljer vin, vad som är ett bra vin, och hur man bäst förvarar det. Man går också igenom grunderna kring vinval, förvaring, karaktär samt intressant fakta och kuriosa kring druvsorter, distrikt och hur man faktiskt gör vin.

Pedagogisk och fylld med matnyttig information

Det jag gillar främst är de smarta tipsen som dyker upp är och var i texten – de får mig att vilja go bananas med en märkpennan. Här finns några riktiga guldkorn att lägga på minnet och impa på svärfar med. Några av de vanligaste druvsorterna går man också igenom samt förklarar dess karaktär och hur de skiljer sig åt mellan olika länder/klimat.

VinVinVin

Tips på hur man matchar vin med mat

Vad kan man mer hitta i denna behändiga bok? Ja, viss mat kräver sitt vin, och medan några kombinationer kan ses som ”klassiska” är andra lite svårare att matcha till. I boken passar man därför även på att förklara och tipsa om vad man ska välja till exempelvis choklad, ost och grillat, såväl som musslor, biff och pizza.

Förutom ett informationsladdat innehåll har boken ett snyggt och enkelt yttre i ett behändigt format. Varje uppslag har en inbjudande bild och en avskalad layout som fyller sitt syfte. Jag gillar den här boken, och i jakten på mer vinkunskaper och den perfekta matchningen, kommer den att blir en ständig följeslagare som jag gärna återkommer till.

En kompetent bok

Vin – Vinets grunder är skriven av Filip Verheyden, redaktör och grundare av tidningen Tong – utnämnd till världens bästa vintidning 2007. Han jobbar även med utbildningar för Systembolaget och Restaurangakademin. Översättare är Anders Öhman, vinutbidare och vd för sommelierutbildningen Gustibus Wine & Spirits Academy.

Boken kan köpas både hos Adlibris och Bokus. ISBN: 978-91-87301-00-1

Fler rekommenderade böcker om vin:

Vinprovning av Lars Torstensson
Hur provar man vin och vad ska man tänka på? Vilka glas ska man använda för vad och hur sätter man ord på upplevelsen?
En bra bok för den som vill lära sig prova vin och få lite ny input.
ISBN: 978-91-7241-222-4

Rött, Vitt, Rosé av Håkan Larsson
Fortfarande min favorit i kategorin. Håkan Larsson skriver och lättsamt och småkul. Precis så här ska en lärobok vara. Generellt om områden, druvor och hur man gör.
ISBN: 91-0-010124-9


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.