Vegomat – Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog av Madeleine Landley

Snart kommer min nya bok!

Nu är det inte långt kvar! Den 6 september släpps min nya bok Vegomat – Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog. Ja, egentligen skulle den komma till bokhandlarna den 1 september, men på grund av förseningar hos tryckeriet är det nya utgivningsdatumet den 6:e.

Det här är nog den bästa boken jag gjort, och jag är så nöjd med både recept och foton. Jag bode lagar, staljar och fotar allt själv till mina böcker. Undantaget är bilderna på mig som mina fina sambo tagit. Det är ju liksom lite svårt att fota sig själv… :)

Madeleine Landley lagar vego

Vegetariskt är både kul och gott

Vegetarisk matlagning är något av det roligaste jag vet. Grönsakernas värld är både spännande och lite utmanande. Särskilt när man som jag kommer från en bakgrund där köttet mer eller mindre brukade vara obligatoriskt på tallriken. Idag har den vegetariska maten blivit lika naturlig för mig som något annat. Jag funderar inte längre på om det jag lagade till middag faktiskt innehöll kött eller inte.

Vi människor gillar att sätta stämplar på saker, men för att äta vegetariskt måste man inte ändra hela sin livsstil och bli renodlad vegetarian eller vegan. I alla fall inte om du frågar mig. För mig är valet att laga vegetariskt till kvällens middag lika okomplicerat som att välja kött, fisk eller fågel – det handlar bara om vilken huvudråvara jag väljer just då. Man behöver alltså inte konvertera till en morotsgnagare på heltid bara för att man vill ha något grönt på tallriken då och då.

Bakade sötpotatisar med grönsakstopping och couscous

Grön vegowok med nudlar och srirachamajjo

Krämig vegolasagne med ostbechamel

Pilaff med linser, soltorkade tomater och stekt ägg

Potatisgratäng med halloumi, paprika, kikärtor och oliver

Rödbetsbiffar och ugnsrostad potatis med fetaost och pumpafrön

Smör- och vitlöksfräst broccolini med rökiga morotschips och potatisgratäng

Friterad grillost med potatissallad och chimichurri

Trots att det animaliska proteinet varit så centralt på min tallrik har jag alltid haft en närhet till grönsakerna. Sedan jag var liten har jag påtat i jorden på ett eller annat vis och idag odlar jag både grönsaker, örter och ätliga blommor – vilket bara gör den vegetariska matlagningen ännu roligare. Den som delar mitt intresse vet hur oslagbart det är att kunna gå ut i sin egen trädgård, skörda det man vårdat sedan det var en liten grodd och kunna använda i maten. Man uppskattar det mer och det smakar ju så mycket bättre. Varje år varierar jag odlingarna, men något jag alltid har i landen är pumpor, bönor och olika sorters kål. Alltså är det kanske inte så oväntat att du hittar flera recept med dessa härliga grönsaker i boken.

Jag hoppas att denna vegetariska kokbok ska öppna en ny värld för dig som kanske är lite skeptisk till grönsaker, likväl som att vara inspiration för dig som redan lagar grönt emellanåt men vill ha lite nya idéer.

Madeleine Landley lagar vego

En vegetarisk kokbok som passar alla

Vego passar lika bra till vardag som helg och är så mycket mer än en bara bönor och sallad. I denna bok bjuder jag bland annat på vegetariska varianter av vardagsklassiker som schnitzel med mos, pytt i panna, spaghetti med mustig sås, vegogratäng och en krämig stroganoff. Inte heller att förglömma fredagens kryddiga tacos, saftiga burgare och härligt spröda pajer och piroger. Boken innehåller ett femtiotal smakrika recept som är tydligt indelade i kategorierna ovo-vegetariskt, lakto-vegetariskt och veganskt. Att laga gott utan kött är lättare än man kan tro, särskilt med lite hjälp på traven av en inspirerande bok gömd under köksförklädet. Vegomat – från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog är min tredje bok och här bjuder jag på mustiga vegorätter för både vardag och fest och som får smaklökarna att jubla. Alla mina böcker hittar du här.

En vegobok utan köttersättare

I denna bok använder jag mig inte av några köttersättare. Alla recept i boken lagas således av riktiga grönsaker, rotsaker och baljväxter. Jag tycker också det är kul och lite utmanande eftersom det visar att vego kan vara gott på riktigt – utan att fejkade råvaror.

Kikärtsbiffar med couscoussallad och citroncrème

Kikärtscrêpes med svamp- och potatisfyllning

Grönsaksspett med hummus och grillat bröd

I en del av recepten i den här boken använder jag både ägg och mejeri. Det finns också renodlat vegetariska recept – det som många kort och gott kallar för veganskt. Tack vare de olika ikonerna kan man enkelt se om recepten innehåller ägg, mjölkprodukter eller om de är veganska. Vill man, kan alla recepten också göras helt veganska genom att byta det som kommer från djurriket mot en vegetabilisk ersättare. Exempelvis finns det ju ersättare för både crème fraiche, grädde, ost och ägg.

Recension från Bibliotekstjänst

Här om veckan fick jag ett så fint utlåtande från Bibliotekstjänst som också gett den en 4:a (Mycket bra) i betyg när de förhandstittat på boken. Jag får inte publicera recensionen i sin helhet, men så här säger de:

”… recepten riktar sig till den som kanske är ny i den gröna matlagningen och behöver initial guidning, snarare än till en övertygad och erfaren vegan. Efter en kort inledning med grundläggande tips och pepp kommer man direkt in i en generös receptdel. Recepten är spännande men relativt lättlagade med mycket soppor, gratänger, grytor och biffar, som duger både till barnfamiljen en tisdagkväll och till kalaset. Upplagt för att man ska lyckas alltså.”

 


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.