Bakpotatis med räkröra

Recept på bakad potatis

Här hittar du goda recept på bakad potatis med olika typer av fyllning.

Så bakar man potatis

Potatis ska man inte baka i folie! Foliet som man sveper in potatisen i är bara till för att hålla den varm efter tillagning. Bakar man potatisen i aluminiumfolie blir den kokt i foliet. Alltså ska man baka potatisen utan folie, direkt på gallret i ugnen, så att den får en fin och knaprig yta. Skalet är nästan det godaste med hela den bakade potatisen, så rengör potatisen noga så du kan knapra i dig det mumsiga skalet när den är bakad. Nagga skalet med en gaffel innan du sätter in den i ugnen.

Självklart kan man baka sina potatisar även på grillen. Det krävs egentligen ingen större insats att baka potatis i ugn, men kanske vill man ändå laga maten utomhus. Då behöver man en grill med lock.

Jag brukar baka potatisen minst en timme och sedan känna på den om den känns klar genom att klämma på den. Är den inte det bakar man den bara längre. Oftast brukar det behövas ungefär 1,5 timme för större potatisar. Det gör inget om potatisen blir överlagad. Däremot är en hård och underlagad bakpotatis särskilt aptitligt.

5
Bakad Potatis 15 15
Ett samarbete med The Wine Team

Grillade köttfärsspett

med matig sallad och fetaostsås