Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc från Frankrike

Våra vinprovningar görs i vanliga fall ute på landstället. I förväg hittas en rätt på som vi sedan lagar gemensamt. Den här gången lagade vi maten på en fredag, dvs samma dag som vi kom ut till landstället. Nu har vi testat: Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc – ett vitt vin på sauvignon blanc från Frankrike.

Jag hade nyligen ätit en fantastisk middag på en restaurang i Stockholm och kände mig inspirerad. Där åt jag en torskrygg med oxsvanskompott, och eftersom jag älskar kombinationen av fisk och nötkött ville jag göra en egen tolkning av det hela.

Mattips till Sauvignon Blanc

Innan vi skulle åka till landet fastnade jag i jobb (så klart) vilket gjorde att det knappt fanns någon tid alls till att inhandla ingredienser. Det hela slutade med att jag i vild panik sprang runt och försökte få tag i någon spännande köttbit att laga ett recept på.

Som tur är har jag nära till Söderhallarna – denna underbara lilla oas för oss som älskar mat och råvaror. Jag fick hjälp av två trevliga ”kött-killar” som skämtade glatt och försåg mig med både tryffelsalami till bubblet samt en prima fin högrev till firren. Det blev en underbar måltid.

Torskrygg med oxragu och rotselleristomp

Vinet:

Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc (nr 2712)
Pris: 89:-
Årgång: 2011
Druva: 100% Sauvignon Blanc
Ursprungsland: Frankrike

Detta lagade vi till:

När det är dags för vinprovning snålas den inte på smakerna. Eftersom vi skulle dricka vitt vin kändes det passande med en torskrygg. Det blev helt enkelt Torskrygg med oxragu och rotselleristomp.

Vinet innehåller viss syra, utan att för den delen kännas surt. I maten balanseras detta upp tack vare creme fraiche i stompet och vinäger i ragun. Vinet funkar väldigt bra för sig självt men blir kanon med maten.

Så här tyckte vi:

WomanWomanManMan
3434
Totalt 14/20

Efter en sniff i glaset var alla överens om att det doftar gudomligt. Persika, fläder och krusbär finns bland dofterna. Själva vinet är mineraligt, rikt och friskt. Gul kiwi, gräs och tugg på granskott finns bland smakerna. Det känns fräscht och ”nytvättat”.

Vinet funkar väldigt bra för sig självt men blir kanon i kombination med maten; nya exotiska toner träder fram – framför allt ananas.

Kontentan är att vinet var bra både utan och med mat. Två av testarna ville ge en 3:a i betyg utan mat, och en svag 4:a till mat. Eftersom här inte ges några halvbetyg slutar det på två treor.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.