La Revedere

Veckans vintips: La Revedere

Ibland snubblar man över viner som förvånar – La Revedere är ett sådant. Först och främst trodde vi lättlurade typer, med tanke på namnet, att det kom från Spanien. Efter en titt på etiketten kunde vi konstatera att det kom från Rumänien. Va, gör man ens vin där…?

Nä, skämt åsido. Visst görs det mest väsen av viner från Frankrike, Spanien och Italien, dock har Rumänien flera intressanta viner samt ett klimat som lämpar sig väl för vinodlingar.

Inga hål i plånkan här inte

Det andra som förvånade oss var priset – 55 spänn! Okej, nu snackar vi inte en åtråvärd gammal goding som vinner på lagring, utan ett enkelt vin som bör drickas ganska direkt. Å andra sidan har jag druckit dyrare viner som varit riktigt trista, så det beror ju på vad man jämför med.

Ett Svenssonvin – i positiv bemärkelse

Då vi alla har olika smak valde jag att testa vinet på fler personer. Jag ville ju trots allt kolla om jag var helt ute och cyklade. Det visade sig gå slinka ner hos alla testarna, något som kanske inte är så oväntat med tanke på att viner på Merlot oftast är lättdruckna och faller många i smaken. Efter en snabb titt på nätet kan däremot jag konstatera att åsikterna är väldigt delade. Har du kräsna smaklökar är detta troligtvis inget för dig.

Vinet är ungt med blåröd färg. Det har mycket sötma och lagom med tanniner. Värt att notera är dock att tanninerna försvinner när det luftas vilket gör att det antar en mer syltig karaktär. Drick det alltså direkt såvida det inte ska anpassas till en chilistark eller kryddig rätt.

Rödvin som passar till choklad

Summasummarum tycker jag det är prisvärt och funkar bra som sipparvin efter maten – gärna med en bit mörk choklad till. Det här är inte ett vin man korkar upp (eller skruvar av korken på) och serverar till en mustig gryta – då faller det platt. Däremot funkar det fint som lättsamt sällskapsvin eller till grillad gris. Mjuka tanniner och söta bär gör det helt okej – i alla fall i min gom.

La Revedere Merlot (nr 2620) – 58:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.