Laroche Bourgogne Réserve

Testat: Laroche Bourgogne Réserve

I mitten av förra månaden (september) var jag i Chablis, Frankrike. Det var en helt underbar resa med massor av goda viner, solsken, trevliga människor och typiskt fransk miljö. Det var svårt att inte längta tillbaka efteråt. Det här vinet kommer från vinhuset Laroche i Chablis och det var just det vi besökte under vår resa.

Jag köper mestadel viner från Nya Världen då det är lättare som nybörjare att hitta ett bra. När det kommer till viner från Europa, så som Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien, finns helt fantastiska viner. Dock gäller det att vara påläst, för precis som man kan hitta helt otroliga viner, är det precis lika lätt att råka ut för ett riktigt dåligt. Viner från Nya Världen håller en jämn nivå och levererar varje gång – man blir aldrig missnöjd. Men, det lilla extra finner man oftast i Europa. Detta är förstås min personliga uppfattning.

Själv föredrar jag viner med ekfatston och mycket smak. Inga mesiga saker här inte. Ju mer lädrighet det är i de röda, och ju mer whiskytoner det är i de vita – ju gladare blir jag. Därför önskar jag i efterhand att jag hade läst på lite mer om denna vinsort. Vita viner från Chablis är enligt min mening något man måste lära sig att dricka och förstå sig på. Framför allt om man har rätt bestämda preferenser när det kommer till ”oumpf”.

Efter denna vinprovning har jag testat samma vin av olika årgångar under flera andra provningar, dels i Chablis och dels här i Sverige. Så här i efterhand har jag bildat mig en ny uppfattning och skulle därför troligtvis inte ge samma betyg nu som då. Jag skulle dessutom modifierat denna rätt då denna typ av vin behöver en lättare fiskrätt utan för mycket smörighet och med högre syrlighet.

Om vinet:Lime- och äppellax med lemon curd-creme, majskolv och blommig, fransk potatissallad

Laroche Bourgogne Réserve (nr 5621)
Pris: 99:-
Årgång: 2011
Druva: 100% Chardonnay
Ursprungsland: Frankrike

Detta lagade vi till Laroche Bourgogne Réserve:

Fisk är ofta förstahandsvalet till vitt vin, därför lagade vi Lime- och äppellax med lemon curd-creme, majskolv och blommig, fransk potatissallad. Den här rätten har kommit att bli en favorit i vår familj och blev till i somras under en skön och ljummen junikväll.

Min pappa var bortrest just då, men jag, min sambo och mamma fick njuta av denna trevliga skapelse i kvällssolen uppe vid grillplatsen. Smakerna gifte sig perfekt; rund och god vitlökssmak, perfekt sälta och syrlighet, tillsammans med sötma ifrån majskolvarna.

När vi nu skulle ha vår vinprovning tyckte jag att det var dags att min kära far fick inkluderas i våra mmm:anden och ooooh:anden. Jag tog som vanligt kommandot i köket instruerade om vad som skulle röras i eller skäras. Därefter satt vi där och mumsade i godan ro och provade vin. Vill du testa att laga den hittar du receptet här. Dock skulle jag föreslå en smörigare Chardonnay eller rosé till för allra bästa resultat. Med en detta vin till blir det gott, men inte en fullpoängare – det som får lida är vinet – inte maten

Så här tyckte vi:

WomanWomanManMan
3434
Totalt 13/20

Ett gott och friskt vin. Hög mineralitet med en balanserad syra. Fräscha citrustoner med inslag av honungsmelon. Då det är från Chablis förekommer ingen smörighet eller ekfatston, något som vi tjejer saknade en aning (personlig preferens). Ju varmare vinet blir, ju blommigare blir smaken.

Själva vinet är ganska neutralt och har inte särskild stark doft. I efterhand insåg jag att matvalet var lite i kraftigaste laget. Denna typ av vin behöver en lättare fiskrätt utan för mycket smörighet och med högre syrlighet. Summa summarum är det ett ungt och friskt vin, perfekt att sippa på och gott till lättare rätter med syrlighet.

Så här gör vi:

En specialkomponerad middag för vinet lagas upp. Vinet hälls upp och luftas, sedan smakas det av både före och till maten för att bedöma hur det förändras. Smaker och karaktär diskuteras och antecknas, sedan får varje person ge ett slutligt samlingsbetyg på en skala från 1 till 5.

1 = Dåligt 2 = Dugligt 3 = Bra 4 = Mycket bra 5 = Utmärkt


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.