Laroche L Chardonnay

Testat: Laroche L Chardonnay

Vid en resa under hösten förra året var jag i Chablis, Frankrike. Det var en helt underbar resa med massor av goda viner, solsken, trevliga människor och typiskt fransk miljö. Det var svårt att inte längta tillbaka efteråt.

Inte helt oväntat fick vi prova vinhuset Laroches spännande Chablis och Chardonnays. Dagens vin kommer passande nog just från detta vinhus. Vi har testat: Laroche L Chardonnay.

Vinet:

L Chardonnay (nr 5649)
Pris: 79:-
Årgång: 2011
Druva: Chardonnay
Ursprungsland: Frankrike

Detta lagade vi till Laroche L Chardonnay: Torsksuffléer med sötpotatiscreme, snabbsyrad rödbetsallad och rostade blåbär

Den här gången fick min pappa ansvaret för att knåpa ihop en passande middag till vinet.

Jag måste säga att han lyckades även denna gång. Å andra sidan är det alltid lika spännande och gott att prova det han lagar när han har fått gnugga geniknölarna innan.

Spännande torsksuffléer, fick min pappa ansvaret för. Sötsyrliga, torkade blåbär och snabbsyrad rödbetssallad funkar som en bra piff till den krämiga sötpotatispurén.

Vill du också prova?
Här hittar du receptet på Noaks stubbe.

Så här tyckte vi:

WomanWomanManMan
4343
Totalt 14/20

Vinet har härligt frisk doft av ”luft och berg”, samt krusbär och grönt äpple. Lite mineralitet. Smaken är len och rund med en mjuk grässmak. Mycket friskt.

Till mat förändrades vinet inte så mycket, det håller stilen men blir ett lite snällare vin. Personligen tyckte jag att en skvätt vitvinsvinäger på purén blev kanon och gav vinet karaktär. De andra tyckte det förstörde. Japp, smaken är som baken.

Med något hett i maten (vi hade röd chili) behåller vinet hettan. Riktigt gott.

Så här gör vi:

En specialkomponerad middag för vinet lagas upp. Vinet hälls upp och luftas, sedan smakas det av både före och till maten för att bedöma hur det förändras. Smaker och karaktär diskuteras och antecknas, sedan får varje person ge ett slutligt samlingsbetyg på en skala från 1 till 5.

1 = Dåligt 2 = Dugligt 3 = Bra 4 = Mycket bra 5 = Utmärkt


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.