Ölprovning

Vad ska man välja för mat till öl?

Jag har alltid gillat öl. Tidigare föredrog jag till och med öl framför vin, men jag har dock aldrig sett mig som en öl-connoisseur. För ett par år sedan åkte vi till Belgien. Belgien är ju känt för sina goda ölsorter och därför tyckte min sambo att det var på tiden att jag ”lärde mig dricka riktig öl”, som han uttryckte det. Innan vi begav oss testades ett gäng belgiska ölsorter, och till min förvåning tyckte jag det var riktigt gott.

Just tack vare detta kom Belgien att bli favoritlandet när det kommer till öl – framför allt sorten Leffe. Men det var ju tråkigt att snöa in sig på enbart ett lands öl, framför allt när vi har så mycket fina sorter både i Sverige och resten av Skandinavien. I dagsläget finns det också flera bryggerier och nyöppnade pubar att besöka och botanisera bland.

Mikkeller

När vi var i Danmark för ett par år sedan passade vi exempelvis på att besöka Mikkeller och prova deras spännande sorter. Här drack jag min livs starkaste Kriek – den var så mustig och smakrik att man hade behövt äta den med kniv och gaffel. Under de jobbresor jag gjort de senaste åren i Sverige har jag dessutom både fått besöka Qvänum Mat och Malt, Kinnekulle Bryggeri och Skebo Bruk – för att nämna några. Ölkulturen blommar i Sverige och microbryggerier poppar upp både här och var.

Men visst måste man lära sig att dricka öl. Första gången jag provade en riktigt bitter ale eller en jenkasmakande weissbier tyckte jag inte det var särskilt gott. Men å andra sidan, ska vi vara ärliga var det väl ingen som tyckte att första klunken vin man provade heller var särskilt ”god”? Eller?

Ölprovning med öl från
Qvänum Mat & Malt

Qvänum ölHur som helst har jag träffat Claes Wernerson på Qvänum Mat och Malt vid flera tillfällen. Första gången var under den löjromsresa jag var på en höst. Under kvällens middag hade Claes matchat både öl och brännvin till maten. Jag blev både imponerad av hur bra det var matchat och hur god den här ölen var. Här fick jag upp ögonen för mina favoriter Grannen och Havre Ale.

Andra gången vi träffades var när jag åkte med Scan ner till Linköping på en slakteriresa med Årets Kock 2013. På kvällen besökte vi Qvänum Mat och Malt vilket är Cales och hans fru Annicas ställe nere i Kvänum där de både har restaurang, bränneri och bryggeri. Riktigt trevligt var det och helt klart värt ett besök!

Med mig hem köpte jag de ölsorter som Systembolaget hade i lager, och på dessa har vi nu kört en provning. Vid detta tillfället fanns inte Grannen och Havre Ale, men de kommer att testas framöver här i Landleys kök.

Vad ska man välja för mat till öl?

Att matcha öl med mat är rätt nytt för mig så för att få lite mer skinn på benen om vad dessa ölsorter lämpade sig till började jag med att besöka Systembolagets webbplats. Här fanns inga specifika tips utan mer generella råd för öltypen. Några sökningar hos Google gav också resultat och till slut kunde vi börja planera vad vi skulle laga till. En sak jag gillar lite extra är att det på några av Qvänums ölflaskor står skrivet vad de passar till – mycket smart och hjälpsamt.

Fyra tips på maträtter till öl

Jag bjöd på fyra rätter till provningen. Varje rätt var i huvudsak anpassad till var och en av ölsorterna. Dock testade vi de tre alerna till varje rätt för att testa hur de funkade. Nedan hittar du öl och mat samt de fyra testarnas utlåtande. Länkarna leder dig till recepten om du vill prova själv eller bara lada det ändå..

Jonsson Ale

Qvänum Jonsson AleJonsson Ale (nr 89480) 39,70:-

Jonsson är en ljus ale gjord på ekologisk kornmalt och ekologisk råg från grannens gård. Rågen gör ölen blommig i aromen. Detta är en medelfyllig öl med friskhet och lättare karaktär. Alkoholhalten ligger på 5,8 %.

Denna öl passar bra till olika maträtter bland annat fisk, soppor, ost och korv. Vi valde en inledande charkbricka med kallskuret för att trigga igång smaklökarna. På denna hade vi skivad italiensk korv och tärnad cheddarost.

Med sin doft av honung och härliga citrustoner i smaken är det en god och läskande sommaröl som passar utmärkt att dricka även utan mat

» Italiensk korv och Cheddarost

Qvänum Bitter

Qvänum BitterQvänum Bitter (nr 89514) 44,10:-

Qvänum Bitter är en lätt torrhumlad ale som har en högre humlearom och blommig citrusdoft. Denna är lite bittrare än de övriga och är av modernt snitt. Bitterheten gör ölen lite mer svårmatchad till mat men beskan gör sig bra till gräddiga, lite fetare rätter så som mustiga grytor och krämig paj.

Jag valde att gå helt emot dessa råd och försökte istället möta upp beskan med jordighet från rotselleri tillsammans med sälta från fetaosten – två saker som faktiskt innehåller en liten del beska.

» Recept: Rösti med rotselleri och fetaost

McBrian Ale

Qvänum Mc Brian AleMcBrian Ale (nr 89853) 40,80:-

McBrian är en smakrik öl med beska och sötma. Denna passar till grytor, fiskrätter, kötträtter samt en del ostar. Rökt mat är också en riktigt god kombination. McBrian Ale görs på korn, olika typer av karamellmalt och humle. Alkoholhalten ligger på 6,5%. Ett hemligt knep är att möta upp alkoholen i glaset med samma alkohol i maten. Därför serverades det en mustig gryta med öl till detta.

Till den här rätten fick jag även för mig att kryddtagetes smakmässigt skulle passa. I receptet finns inte det med, men dekorera gärna med några gröna blad av kryddtagetes om du lagar rätten under sommarhalvåret – det blev riktigt gott.

» Recept: Mustig köttgryta med öl

Ambassadörsporter

Qvänum AmbassadörsporterAmbassadörsporter (nr 88230) 57,40:-

Porter är en mörkt brun-svart öl som man låter överjäsa. Denna har hög alkoholhalt och görs på rostad malt. Smaken på porter är en aning bränd med inslag av choklad och kaffe.

Ambassadörsportern är en stramare och torrare porter vilket gör att den passar bra till kötträtter, grytor och det självklara valet en dessert med choklad. Enligt Qvänum själva är den också utmärkt till ostron. Alkoholhalten ligger på 7,8%. Vi höll det enkelt och lagade kladdkaka toppad med grädde.

» Recept: Kladdkaka med vispgrädde


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.