Rosévin

Här om dagen var jag på roséprovning hos Prime Wine på Hotel Nobis i Stockholm. Då Prime Wine har ett stort sortiment och det även denna dag fanns många rader av vin uppdukat, insåg jag rätt snart att jag behövde ha en plan.

Att prova vin är förstås kul, men det måste ju också vara lite kul för er mina kära läsare. Därför bestämde jag mig för att gå på rosévinerna.

Det nya svarta

Våren är nu äntligen är på gång, och så även sommaren. I Sverige är rosévinet är en kär favorit att korka upp så fort värmen infunnit sig och grillen tänts. Ser vi oss omkring är det svårt att hitta en dryck som är så hårt knuten till väder och temperatur.

Ett tydligt exempel på det är att då vi haft en kall sommar har försäljningen av roséviner inte varit lika hög. Går vi tillbaka ett par år i tiden var roséviner inte alls lika populära att ställa fram till middagsmaten utan snarare något man sippade på i bersån – därav smeknamnet ”bersåvin”. Idag har både friskare och torrare roséviner intagit den svenska marknaden, något som gör att vi fått fler kombinationsmöjligheter.

Vitt vin med en skvätt rött?

VinsnurrEn del tror att rosévin framställs genom att man blandar rött och vitt vin. Denna metod förekommer – dock vid framställning av mousserande roséviner. Man tillsätter helt enkelt rött vin i det vita och kallar metoden för Taché, vilket på franska betyder fläckig. När det kommer till stilla viner är denna metod för närvarande inte tillåten inom EU.

Rosévin görs normalt på blåa druvor. Ämnet som ger färg åt vinet sitter i skalet på druvorna och är en typ av antioxidant som heter Antocyanin (E163). Intressant kuriosa är att detta ämne också finns bland annat hos blåklint, blåbär och svarta vinbär.

Beroende på druvsort, om det direktpressas, samt hur länge skalen har kontakt med musten, får man ett ljusare eller mörkare rosé.

Så här gör man rosévin

Framställningen av rosévin går i huvudsak till på två sätt. Vid direktpressning (pressurage direct), pressar man druvorna, tar bort skalen och låter sedan musten jäsa direkt. Dessa viner är normalt ljusare i färgen då musten bara blir lätt färgad av själva pressningen.

Den andra metoden är att pressa druvorna men att sedan låta druvskalen ligga kvar, så kallad macération. Beroende på hur länge skalen ligger kvar får man ett ljusare eller mörkare slutresultat. Båda dessa metoder är vanliga och används ibland tillsammans.

Dagen till ära fanns nio roséviner att testa, varav 2 Champagner och 3 mousserande. Nedan kommer en summering och utlåtande om de vinerna som testades. De som gillades lite extra har fått sällskap av stjärnor. Värt att tänka på är att dessa viner testats utan tilltugg, de har alltså bedömts hur de är som sipparviner enligt min smak. Hoppas något kan inspirera.

Cuvee Jean Paul Rosé

Cuvee Jean Paul Rosé(X5303BT07) 60:-

Druvor: Grenache, Cinsault, Syrah
Land: Frankrike

Första testobjektet i ordningen är Cuvee Jean Paul Rosé –  ett vin med snygg etikett men dessvärre med ett desto ointressantare innehåll – i alla fall om mina smaklökar får välja. Vinet har en ljust rosa färg och smak av syrliga jordgubbar. Mineralitet och viss jodrighet går även att känna bland smakerna.

Personligen tycker jag att detta vin är en aning smaklöst, men när det kommit upp någon grad i temperatur blev det bättre.

Som man kan se på artikelnumret säljs detta endast till restaurangkunder. Se Prime Wines webbplats för mer info.

Laroche Rosé de la Chevalière

Laroche Rosé de la ChevalièreArtikelnummer: 8353001 – 67:-

Druvor: Syrah, Grenache, Merlot
Land: Frankrike

Förra hösten hade jag förmånen att få besöka Domaine Laroche i Frankrike. Bakom detta vin står också denna producent. Rosé de la Chevalière är ett rosévin med relativt hög syra samt toner av citrus och röda vinbär.

Färgen är ljust rosa med en antydan till orange. Som sipparvin vill jag ha ett vin med lite mer sötma, men till mat gör sig det här vinet med stor sannolikhet väldigt bra.

Domæne Gobelsburg Rosé

Domæne Gobelsburg RoséArtikelnummer: 71293 – 99:-

Druvor: Zweigelt, St. Laurent, Pinot Noir
Land: Österrike

Här har vi en ljus rosé från Österrike. Vinet lagras på ståltank och framställs på de tre druvorna Zweigelt, St. Laurent och Pinot Noir. Bland de stilla sorterna blev det här min favorit.

Smaken är balanserad och med lite mer sötma än de två tidigare vinerna. I tonerna anar man blodgrape, krusbär, hallon och jordgubbar. Den här kommer garanterat att hamna i glaset fler gånger i sommar.

Volteo Garnacha Rosé

Volteo Garnacha RoséArtikelnummer: X5303RB0301 – 63:-

Druvor: Grenache
Land: Spanien

Vid första sniffen på detta vin är jag såld. Ljuvliga toner av jordgubbar och tropisk frukt får en att drömma om ljumma sommarkvällar. Färgen är djupt rosa och syran balanserad.

Det här är ett friskt vin med smak av röda trädgårdsbär och lite mer sötma än tidigare viner. Gott att sippa på som det är eller förslagsvis till en rätt med lax. Som formgivare måste jag också ge den typiskt spanska etiketten ett extra plus. (Jag har alltid haft en förkärlek för krusiduller.)

Som man kan se på artikelnumret säljs detta endast till restaurangkunder. Se Prime Wines webbplats för mer info.

Cavit Lunetta Rosé

Cavit Lunetta RoséArtikelnummer: X5303CC0101 – 83:-

Druvor: Chardonnay, Teroldego, Lagrein, Pinot Noir
Land: Italien

Cavit Lunetta Rosé har en design som inte alls faller mig i smaken – den får mig att tänka tillbaka på den gamla goda tiden då det mesta slank ner. Då utsidan är en av de bidragande faktorer som får mig att titta två gånger på ett vin var det med skeptisk uppsyn jag dök ner i glaset. Det visar sig dock vara ett mycket intressant vin.

Färgen är ljus och storleken på bubblorna behaglig. Doft av marsipan och en hint av saffran lovar gott. I smakerna finner vi jordgubbar, persika och krusbär. Det har en bra balans mellan syrlighet och sötma samt en lätt avrundande smörighet.

Denna Prosecco säljs bara till restaurangkunder vilket gör att man helt enkelt leta upp en restaurang som har det – synd för det här är ett vin man gärna köpt en hel låda av och njutit av hela sommaren

Alexandre Bonnet Perle Rosé

Alexandre Bonnet Perle RoséArtikelnummer: 7471 – 259:-

Druvor: Pinot Noir
Land: Frankrike

En ljusrosa Champagne som görs på 100% Pinot Noir. Den vita varianten av Alexandre Bonnet har slunkit in hemma hos oss ett par gånger, och även den är ett bra val.

Karaktären är spritsig och frisk med viss smörighet. Perfekt att sippa på medan maten lagas eller serverad till lite kallskuret. Den har en balanserad syra med viss lädrighet samt smak av gula äpplen och jordgubbar.

Jaume Serra Brut Rosado

Jaume Serra Brut RosadoArtikelnummer: 7876 – 65:-

Druvor: Pinot Noir, Trepat
Land: Spanien

En rosa Cava som till synes verkar ganska stilla i glaset. Vid en sipp bubblar den dock till i munnen och bjuder på en fin smak av honung och jordgubbar. Viss jordighet går att ana såväl som torkade aprikoser.

Färgen drar åt det mörkare hållet och doften erbjuder många intressanta toner.

Henriot Brut Rosé

Henriot Brut RoséArtikelnummer: 81422 – 419:-

Druvor: Chardonnay, Pinot Noir
Land: Frankrike

Henriot Brut Rosé är en smakrik och mycket ljus Champagne som görs på Chardonnay och Pinot Noir. Här har vi en brödig smak med inslag av torkad frukt och viss beska i eftersmaken.

Det är en lättdrucken Champagne med fräschör samt en aning bränd ton. Servera förslagsvis som aperitif eller till grillade räkspett penslade med apelsin och grape.

Billecart-Salmon Brut Rosé NV

Billecart-Salmon Brut Rosé NVArtikelnummer: 7758 – 549:-

Druvor: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
Land: Frankrike

Här har vi en Champagne med mycket bra balans och härlig friskhet. Bland dofterna kan man finna kola och torkad frukt medan smakerna bjuder på somriga jordgubbar och blodgrape.

Jag föredrar ett mellanting av sött och syrligt – det har denna Champagne. Perfekt att sippa som den är eller serverad till en kycklingrätt. Här har vi en av mina favoriter under eftermiddagen.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.