Simonsig Chardonnay

Testat: Simonsig Chardonnay

Till denna kväll satte jag ihop ett tema med jordärtskocka. Dels hade jag ätit en jättegod soppa på jordärtskocka tidigare i veckan och blev då påmind om hur förbaskat gott det är, dels är jordärtskockan i säsong, dvs det är nu det går att hitta svenskska skockor i butik.

Vinet:

Simonsig Chardonnay (nr 2032)
Pris: 89:-
Årgång: 2012
Druva: Chardonnay
Ursprungsland: Sydafrika

Krämig jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo

Detta lagade vi till:

Själva middagen bestod av två rätter där förrätten blev en Krämig jordärtskockssoppa med smörstekta äpplen och purjo. Härligt gräddiga smaker kombinerade med viss sälta, samt syrlighet och sötma från äpplena. Det här är en enkel rätt att laga som garanterat höjer middagen flera snäpp. Ett extra plus är hur bra den är till fest. Soppa är den perfekta förrätten när man har många över och då bara kan värma på dem och sprinkla över den nystekta toppingen.

Smakerna i maten går hand i hand med vinet. Jag var lite nerös när jag dukade fram middagen eftersom vin- och matval inte riktigt är min starka sida (än). Dock blev det här en riktig hit! En riktigt bra kombo som alla gav tummen upp.

Så här tyckte vi om Simonsig Chardonnay:

WomanWomanManMan
3434
Totalt 14/20

Vid första sniffen (vid vilken jag även råkade doppa hela näsan i glaset) kan man ana persika och blommighet, samt viss mineralitet och grape. Det är ett friskt och syrligt vin i sig självt.

Smaken då? Utan något att äta till kan man känna gelegodis (gelébjörnar), blodapelsin samt lite smörighet. Det är viktigt att ha rätt temperatur på vitt vin då det annars blir bittert.

Till mat blev det sötare och fylligare. Testarna saknade ytterligare smörighet, men i övrigt är det ett helt ok vin som blev kanon till en krämig soppa.

Så här gör vi:

En specialkomponerad middag för vinet lagas upp. Vinet hälls upp och luftas, sedan smakas det av både före och till maten för att bedöma hur det förändras. Smaker och karaktär diskuteras och antecknas, sedan får varje person ge ett slutligt samlingsbetyg på en skala från 1 till 5.

1 = Dåligt 2 = Dugligt 3 = Bra 4 = Mycket bra 5 = Utmärkt


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.