Some Zin

Testat: Some Zin

Att para vin och mat är både spännande och lärorikt. Ibland kan man öppna ett vin bara för att upptäcka att det inte alls var som man hade trott – då är det en utmaning att försöka rädda upp det med små, små medel.

En del viner är lite extra bra till desserter, och att rödvin går bra till mörk choklad har väl inte undgått någon? Den här desserten mumsade vi på efter en delikat middag. Själva desserten blev lite snabbt improviserad, men visade sig bli riktigt god. I samma veva passade vi också på att köra en provning av vinet;

Lättlagad glassdessert

Vinet:

SomeZin Zinfandel (nr 2145)
Pris: 89:-
Årgång: 2011
Druva: Zinfandel
Ursprungsland: Kalifornien, USA

Detta lagade vi till:

Desserten blev en enkel sådan utan krusiduller. Vaniljglass med frusen bärmix i form av lingon, jordgubbar och blåbär. Ett sjok riven ljus choklad på toppen och det blev en perfekt avslutning på middagen. Den gick snabbt att svänga ihop och gav det där lilla söta man vill ha efteråt.

Så här tyckte vi:

WomanWomanManMan
4442
Totalt 14/20

Doften stannar kvar i nosen och får en att drömma om mörka trädgårdsbär – blåbär, hallon och björnbär. Doften är söt, bärig och lite syltig.

Smaken drar en aning åt tobakshållet och precis som i doften kan man uppleva blåbär och skogsbär. Karaktären är syltig vilket gör att den passar bra till desserten.

Det är ett prisvärt vin som är både funkar att sippa på utan tillbehör, såväl som att servera till dessert. En varmrätt av kryddig färs eller långkokt gräddig högrev serverat med bärig gelé kan säkerligen också passa. Mycket smak och fruktighet. Nästan alla gillar’t.

Så här gör vi:

En specialkomponerad middag för vinet lagas upp. Vinet hälls upp och luftas, sedan smakas det av både före och till maten för att bedöma hur det förändras. Smaker och karaktär diskuteras och antecknas, sedan får varje person ge ett slutligt samlingsbetyg på en skala från 1 till 5.

1 = Dåligt 2 = Dugligt 3 = Bra 4 = Mycket bra 5 = Utmärkt

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.