A Amarone

Testat: A Amarone

Amarone har på senare tid kommit att bli gemene Svenssons lilla älskling. Amaroneviner är väldigt goda då de vanligtvis har både sötma och kryddighet – något som gör att de faller de flesta på läppen. Dessutom har säkerligen många hört nåt proffs uttala sig om amaroneviner och på så vis fått klartecken att lovorda utan att känna sig dum.

RödvinssnurrFör egen del kom Amaroneviner in i mitt liv bara för ett par år sedan. Jag minns den första flaskan som hamnade i vinstället; sambon hade fått den av en god vän som tack för att han hjälpt honom att få igång bilen en kall vintermorgon. Amaroneviner är ”the shit” tyckte vännen. Det visade sig att vi tyckte detsamma.

I vanlig ordning finns det guldkorn och bottennapp även inom denna grupp av viner. Ju högre man går upp i pris, ju bättre blir de. Detta har gjort mig skeptisk till Amaroneviner i lägre prisklass. Till min förvåning visade sig detta bli ett trevligt undantag. Jag kan tycka att det både är prisvärt och gott och passar bra till maten. Men innan vi går in på vinet, vad sägs om lite bakgrundsfakta?

Appassimento och Passito

Appassimento och Passito är tillverkningsmetoder och typen av vin man får ut. Metoderna går ut på druvorna lufttorkas innan de krossas och jäses. Kvar får man som russin med hög koncentration av sötma.

Recioto, Amarone och Ripasso

Amarone görs i huvudsak av de lokala druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Efter skörd torkas druvorna, något som ger ett sött och smakrikt resultat. När druvorna pressats och börjat jäsa, kan vinmakaren välja att avbryta jäsningen medan mycket socker finns kvar. Då får man en Recioto – ett sött rödvin. Låter man det jäsa vidare får man en Amarone. Ripasso får man genom att låta vinet jäsa en andra gång tillsammans med jästresterna av amaronevinet.

Oxkind och kalv med apelsinmarinerade småmorötter, vinkokt pärllök, smörfräst shiitakesvamp och krämig potatisgratäng

Vinet:

A Amarone (nr 12343)
Pris: 219:-
Årgång: 2010
Druva: 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella och 5% Cabernet Sauvignon
Ursprungsland: Italien

Detta lagade vi till:

Oxkind och kalv med apelsinmarinerade småmorötter, vinkokt pärllök, smörfräst shiitakesvamp och krämig potatisgratäng

Bättre sent än aldrig, lyder ett känt uttryck. Maten till det här vinet åt vi faktiskt till nyårsafton i år. Med andra ord kan man tycka att det är lite sent att komma med det nu.

Jag dricker gärna röda viner på sommaren – dock gärna av lite lättare karaktär då maten tenderar att hålla sig åt det lättare hållet. En solig dag vill man kanske snarare ha en lätt maträtt, kanske grillad, snarare än en mustig gryta. Så här lagom till hösten blir i alla fall min matlagning rustikare, vilket lämpar sig till detta vin och ett vintips.

Så här tyckte vi:

WomanWomanManMan
4545
Totalt 18/20

A Amarone är ett vin med mycket smak, sötma och fyllighet. Det här är ett typiskt vin som vem som helst kan tycka om. Att det här dessutom ligger lite lägre i pris för att vara en Amarone gör inte saken sämre. Jag läste någon gång att man ska se upp för Amaroneviner under 200:-. Vilket tur då, för det här kostar 219:-.

I smakerna kan man ana skogsbär, mörk choklad och körsbär samt en viss lädrighet. Till maten funkar det bra då det lyfter smakerna utan att ta över. Alla ville ge 4,5 i poäng, men eftersom vi inte ger halvpoäng gav två av oss bort varsin halva. Knasigt va?

Så här gör vi våra vinprovningar:

En specialkomponerad middag för vinet lagas upp. Vinet hälls upp och luftas, sedan smakas det av både före och till maten för att bedöma hur det förändras. Smaker och karaktär diskuteras och antecknas, sedan får varje person ge ett slutligt samlingsbetyg på en skala från 1 till 5.

1 = Dåligt 2 = Dugligt 3 = Bra 4 = Mycket bra 5 = Utmärkt

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.