Jim Beam Honey

Sedan några veckor tillbaka har jag även börjat skriva om dryck. Tidigare var det bara mat, mat, mat här i Landleys kök – och mat är ju underbart, men det går ju så fantastiskt bra ihop med dryck. En rätt kan få ett lyft tack vare rätt dryckesval, och ett vin kan bli helt annorlunda i kombination med mat.

Att kombinera sprit och mat är en knepigare historia. Oftast dricker man inte starksprit till middagen, däremot är det kanske inte ovanligt att man serverar en fördrink till några snittar. Enligt Petter Isaksson, från restaurang Häktet, kräver stark sprit stark mat. Smakerna måste i stort sett överdrivas, och ett smart inslag är att plocka upp smaken från spriten i någon detalj.

Från Häktet

Den här kvällen, som gick av stapeln i Edringtons vackra lokaler, stod just Petter Isaksson (Häktet) för maten och Ola Carlsson (Häktet) för drinkarna. Huvudattraktionen under kvällen var nya Jim Beam Honey och således även basen i drinkarna – och maten.

Bland annat bjöds vi på spännande snittar bestående av allt ifrån inkokt röding med mandelpotatiscreme på knäckebröd, hembakt, tunnskivad baguette med fransk korv och kapriscreme, och ankbröst med apelsinkokt morot.

Summa summarum blev det fem sorters snittar, en avslutande jim beam honey-tryffel samt tre olika drinkar. Första drinken, som också var min favorit, var Whiskey Sour. Därefter bjöds vi på en persikodrink serverad i en burk, samt en varm drink med en Lipton-tepåse dinglandes på kanten. Te dricker jag bara när jag är sjuk och en sån lite mysare skulle jag definitivt kunna tänka mig nästa gång.

Jim Beam Honey Sour

Så, själva Whiskeyn då?

I egen majestät påminner Jim Beam Honey mycket om Punsch. Whisky och Whiskey kan väl anses vara typiska val för män, medan tjejer verkar föredra Baileys efter maten. Med den här honungsvarianten gissar jag att många tjejer (och killar) som är skeptiska till whiskey kan våga sig på ett smakprov. Å andra sidan är den här så långt ifrån en vanlig whiskey man kan komma, smakmässigt. Som sagt, väldigt söt, passar bra som söt aperitif eller i syrliga drinkar.

Lite kort om Jim Beam

Jim Beam grundades 1788 av Jacob Beam i Kentucky. Whiskeyn görs på mäsk bestående av 51% majs och lagras minst två år på nya fat av rostad ek. Nu drivs företaget av sjunde generationen Beam, nämligen Fred Noe III, som dessutom är uppvuxen vid destilleriet.

Förutom Jim Beam Honey, finns i Sverige för tillfället även produkterna; White (originalet), Black (6 årig), Red Stag (körsbär), och Rye (rågwhiskey). 1 oktober i år (2012) introducerades Jim Beam Honey på Systembolaget.

En snabbskola om några vanliga sorter

Petter Isaksson och Ola Carlsson från Restaurang Häktet

Bourbon

Destilleras ur mäsk som enligt Amerikansk lag måste bestå av minst 51% majs. Bourbon har sitt ursprung i Bourbon County i delstaten Kentucky. Den karaktäristiska sötheten kommer från de rostade ekfaten där spriten lagras efter destilleringen. Ekfaten får endast användas en gång.

Tennesse Whiskey

Denna bör inte blandas ihop med bourbon. Den framställs på i stort sett samma vis som bourbon men innan spriten lagras på ekfat, filtreras den långsamt (cirka 10 dagar) genom ett träkolsfilter från sockerlönnen. Det ger en rökig söthet och är också så speciellt att whiskeyn enligt amerikansk lag är av ett annat slag än bourbon.

Rye

Framställs på mäsk av minst 51% råg. Den är tyngre i smaken är Bourbon och har viss beska. Rye har sitt ursprung i delstaten Pennsylvania.

Corn Whiskey

Föregångaren till bourbon med ursprung i delstaten Kentucky. Det är den amerikanska urwhiskeyn som framställs av mäsk bestående av minst 80% majs.

Skotsk Whisky

Stavas utan e på slutet och framställs ur malt av torkade korngroddar. Först groddas kornen och sedan torkas de i ugnar där röken från torven kommer i kontakt med groddarna och ger whiskyn den karaktäristiska rökigheten. Olika varianter och blandningar finns, dessutom brukar skotsk maltwhisky delas in i fyra ursprungsområden: Highlands, Lowlands, Campbelltown och Islay.

Irländsk Whiskey

Destilleras tre gånger och lagras vanligtvis i fem år på använda sherryfat. Till skillnad från skotsk whisky torkas malten i koleldade kalkugnar där den inte kommer i kontakt med röken. Alltså är saknar den irländska whiskeyn den karaktäristiska rökighet som skotsk whisky har.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.