Korv

Allt du vill veta om Korvfestivalen

Första veckan i februari blir en spännande sådan. Först har vi finalen av Årets Kock som går av stapeln på Stockholm Waterfront den 8 februari. Därefter – under helgen – är det dags för korvfestival på Nordiska museet. Hur kul och gott låter inte detta? Men vad är då en korvfestival?

Korvfestivalen på Nordiska museet

Den 9-10 februari 2013 kommer 50 utställare ta plats i Nordiska museets stora hall. Förutom både stora tillverkare och små hantverkare av korv hittar vi även ketchup- och senapstillverkare. Systembolaget kommer att stå för öl – och vad vore en korv utan Pucko?

Bland några av utställarna hittar vi företag så som Atria, Scan, Svenskt Kött, Taylor and Jones, Korvhantverk mfl. Bakom detta står Nordiska museet och Korvakademien.

Korvakademien

Akademien för de Sköna Korvarna, eller kort och gott Korvakademien, är en ideell sammanslutning som startades 1991. Själva akademien har tolv ledamöter som alla har ett gediget intresse för korv. Syftet med akademien är bland annat öka korvens status och utöka sortimentet av god korv.

Christina Möller, Korvakademiens ordförande berättar:

Korv– Det är helt vansinnigt vilket intresse det är för korvfestivalen – det är helt fantastiskt. Det är första gången vi anordnar korvfestivalen. Det var min idé, tillägger hon stolt. Vi vill få in korven i finrummet, alla ska kunna smyga omkring med sin korv. Scenprogrammet var vi färdiga med hur tidigt som helst och hela spektrat av tillverkare kommer att finnas på plats.

Att Christina älskar korv går inte att ta miste på och vi skrattar båda hjärtligt när vi kommer fram till att vi båda håller i en lur med fodralmotiv av Bullens pilsnerkorv – som så klart går att hitta på festivalen (hos Scan).

Christina berättar vidare att akademien även har en vänförening, K.O.R.V – Korvens Oförtröttligt Runda Vänner. Föreningen leds av etikettexperten Magdalena Ribbing som även kommer att finnas på plats och lära ut korvetikett.

Korvprat, trekantig korv och korvstoppning

En uppsjö av intressanta gäster finns på programmet som konferenciererna Jan Scherman och Ulf Elfving guidar besökarna igenom. Jens Dolk kommer att prata om korv och drycker medan Kristofer Franzén visar hur korv ska stoppas och tillagas. Carl Jan Granqvist talar om korvens språk, och sist men inte minst dyker Martin Wande, känd från Uppfinnarna, upp med sin trekantskorv. Det kommer förstås att finnas musik på plats – det står orkestern Isterbandet för.

Hemmagjord korv

Korvduellen

I Korvduellen tävlar åtta av Sveriges mästerkockar i att laga till korv. Då det inte kan stekas och grillas inne på Nordiska museet blir det Vinterkorvgryta som de tävlande ska laga upp. Den eminenta juryn utgörs av publiken som får rösta fram vinnaren.

1700-talskorv

Nordiska museets intendenter vill passa på att visa korven ur ett kulturhistoriskt sammanhang och bjuder på korv gjord efter Märta Stures hushållsbok från 1739. 1700-talskorven tillverkas av Taylor and Jones som också finns på plats.

En hyllning till korven

Korvfestivalen är en hyllning till korven. Under de två dagarna kan man göra massor av saker. Matkreatörer lär ut hur man lagar läckra korvrätter och förutom provsmakning av korv, öl och dess tillbehör kan man lära sig tillverka korv, köpa korv och handla attiraljer för att göra korv. Den modige kan testa Harakiri – världens starkaste korv. Sorten serverades på efterfesten till Nobelfesten 2012 och har blivit mycket omtalad. Vågar du?

Hitta till Korvfestivalen

Öppettider:
9-10 februari kl 10-18

Plats:
Nordiska museet
Djurgårdsvägen 6-16
Telefon: 08-519 546 00

Åka kommunalt:
Buss: 44, 69, 76 eller Turistlinjen.
Tunnelbana: till Karlaplan.
Färja: till Allmänna Gränd från Slussen.
Spårvagn: Linje 7.

Pris:
Vuxen 120 kr
Barn från 6-18 år 40 kr

Mer läsning?

Här i landleys kök kan du läsa mer korviosa om falukorv och spana in alla recept med korv.
Får du ändå inte nog av korv? Spana in Korvbloggen.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.