Löjromsfiske Spiken

Sverige – ett land fyllt med lokala delikatesser

Det är fantastiskt hur mycket fina produkter vi har i Sverige men hur dåliga vi Svenskar är på att känna till dem och promota dem. Vi vet massor om vad våra grannländer är kända för; så som Italien för deras parmesan och parmaskinka, Frankrike för deras grodlår och sniglar, Grekland för deras fetaost och Kalamataoliver.

Löjrom fiskas även i Vänern

När det kommer till det svenska köket är vi svenskar rätt dåliga på att komma på något annat än köttbullar och smörgåsbord. Runt om i vårt avlånga land produceras det massor av lokala specialitéer.

Du känner säkert till den berömda och dyra kalixlöjrommen – men visste ni att man producerar löjrom även längre ner i landet?

Tåg till Skövde

Löjromsfiske - SjöbodenEn tidig morgon hoppade jag vi på tåget mot Skövde. Efter dryga 2,5 timmars tågresa, samt en kortare åktur med minibuss, var vi sedan på plats i Lidköping för att skaka tass med ett piggt gäng bloggare, journalister och författare. Vi skulle nu i samlad trupp bege oss till den White Guide-omnämnda restaurangen Sjöboden för att äta lunch.

Restaurang Sjöboden

Löjromsfiske - Petter NordgrenSjöboden är en mysig liten restaurang som drivs av Petter Nordgren. Han är också är en av sönerna till de första att börja fiska lörom i Vänern. Petter växte upp med fisket, men då intresset övergick till mat och dryck, samt det faktum att restaurangutbudet var skralt runt om, blev det naturligt att starta restaurang.

Sjöboden var från början ett sommarcafé som senare utvecklades till renodlad restaurang. Den ligger precis vid hamnen vilket gör att man har utsikt över vattnet och verkligen kan ta in den lilla pitoreska småhamnskänslan.

Resa i Sverige med löjromsfiske i Vänern

Löjromsfiske Kenth JonssonTill lunch fick vi abborrfilér med smörslungad potatis och goda tillbehör. Det satt som en smäck innan var det dags att bege sig ut med Kenth Jonsson i hans fiskebåt.

Kenneth är också son till en av de som ursprungligen började fiska löjrom vid Spiken. Han fiskar på egen hand och åker ut varannan dag på morgonen och drar upp näten och lägger i nya. Löjromsfisken är tillåtet mellan den 17 oktober till 17 december vid Spiken. Under de två vintermånaderna är det hårt arbete som rullar på varje dag under tre månaders tid.

Läckö Slott

Löjromsfiske SpikenVi stadsrävar fick en fin båttur på sjön där vi bland annat fick se Läckö Slott och några havsörnar. Under andra omständigheter kan förhållandena vara hårda med ösregn, kuling och långa arbetsdagar där det är mörkt både när man åker ut tidigt på morgonen – och förstås mörkt tidigt på eftermiddagen.

Så bereder man Löjrom

Löjromsfiske - Sil-skakenVäl i land fick vi se hur hela löjromsberedningen gick till och även prova på att tömma löjorna på rom. Först skakas fiskarna ut ur nätet med en maskin som kallas för skak. Skakningen gjordes tidigare manuellt, men nu sparar man istället tid på att göra det maskinellt. När fisken är loss ur näten fyller man dem i stora nätkorgar och sköljer.

När vi är där vid klockan 15:00 har tre stycken nät skakats sedan fisken togs upp klockan 06:00 samma morgon. Fyra nät är kvar att skakas.

Hur får man ut löjrommen?

Löjromsfiske vid SpikenI lag om 4-6 personer sitter man sedan samlade runt ett typ av bord där fiskarna ligger som i en vask. Flera familjer är involverade och arbetar i skift för att tömma löjorna på rom. När det är mycket i näten finns större bord där upp till 8 personer kan sitta. Långa skift är vanligt men över åtta timmar kör man inte.

Processen att tömma rommen går till så att man håller fisken i båda händerna med fiskryggen nedåt. Man knäcker därefter till den så att rommen blir synlig, och pressar sedan rommen från huvudet och bakåt med tummen.

Ullis Fiskdelikatesser

Löjromsfiske UllisUllis, som driver Ullis Fiskdelikatesser, visar oss hur vi ska göra och berättar hur allt går till. Ullis tog över verksamheten för ca 30 år sedan efter sin pappa och nu röker hon bland annat sik och lax, och gör egna fiskdelikatesser som Spikenröra och olika patéer.

Självklart sitter Ullis även med under de två månaderna och tömmer rom från löjorna. 25 kg fick tömmer hon utan problem på en timme. Här kallas dessutom löjan för ”sil” – med ett långt L på slutet.

Klämma Löjrom – ett riktigt handarbete

När rommen har tömts körs den i en visp för att slå sönder hinnorna som håller ihop romsäckarna. Därefter sköljs den 4-5 gånger i vatten. En virvel vispas upp med en spatel när vattnet är påfyllt, och på så vis fångar man upp hinnorna som lossnat och fiskar upp dem.

Löjromsfiske SpikenNär rommen är sköljd silas den av och får sedan hänga på tork i finmaskiga nät under 2 dygn. När rommen är torr blandas den med 5% salt per kilo, därefter åker den ner i små burkar.

Löjrom går utmärkt att frysa vilket bara är bra eftersom eventuella bakterier på så vis dör.

Från mitten av september till mitten av december är enda perioden i Sverige då löjrom får fiskas. Säljs den som färsk i butik under någon annan tid på året kan ni vara säkra på att den har varit fryst och att det är ruffel och båg.

Löjromsfiske - SpikenLöjromsfiske - SpikenLöjromsfiske - Spiken

Löjromsfiske - SpikenLöjromsfiske - SpikenLöjromsfiske - Spiken

Vad gör man med fisken när löjrommen klämts?

Löjromsfiske SpikenMånga har undrat vad som görs med fisken när den har tömts. Tidigare skickade man resterna till en minkfarm i närheten, men då den stängde var det slut med det. Den närmsta minkfarmen ligger i Danmark och då det både kostar att skicka det dit, samt att det blir långa transportsträckor som förstör fisken, var det slut med det.

Under tiden testas nu istället annorlunda och roliga projekt där nya rätter uppfinns. Dessutom tycker Ullis att det finns ett gäng goda rätter som man kan göra med löjan. Passa på att fråga när du åker dit.

Pirum Restaurang och Vinbar

Pirum Restaurang och VinbarEfter provsmakning och fika begav vi oss till Best Western Edward Hotel där vi skulle bo och äta middag. Lite blöt och kall om fossingarna var man allt, och då satt det kanon med ett uppvärmt badrumsgolv och stort och härligt rum att njuta av.

I anslutning till hotellet låg Petters andra restaurang, Pirum Restaurang och Vinbar. Varje rätt till middagen ackompanjerades av två sorters drycker som Claes Wernersson fråm Qvänum Mat & Malt berättade om med inlevelse och entusiasm.

Matchat med öl från Qvänum Mat och Malt

Öl från Qvänum Mat och MaltMiddagen inleddes med en liten för-rätt bestående av en liten amuse bouche toppad med löjrom, smetana och ett litet mandelpotatischips. Förrätten bestod av löjromstapas med bland annat kallrökt lax- och löjromsmousse, lörjomstoast med rödlök och grädde, samt en god röra och en klick löjrom.

Till huvudrätt bjöds det gösfilé med löjromshollandaise, saltrostad brysselkål smörslungad potatis. Det hela avslutades med kolatryffel, chokladmousse med äpple, samt färska bär.

Pirum Restaurang och VinbarDagen efter fick vi en guidad tur till Rörstrands porslinsmuseum. Därefter åkte vi hem – nöjda, mätta och alldeles utmattade av lycka. Vilken resa! Ska du ut och resa i Sverige är detta ett resmål jag rekommenderar varm. Här hittar man både vackra vyer, god mat och inhemska råvaror. Det är lätt att ta sig hit – både med bil och tåg, och det finns mycket trevliga saker att se och göra. Västsverige har mycket att erbjuda. Här kan du läsa om Ramslöksresan till Läckö-Kinnekulle.

Här finns fler bilder från resan. Under hittar du länkar till andra som bloggat om resan.

 

Andra som bloggat om resan:

De som var med på resan till Spikens Fiskehamn var; Kinna Jonsson, Fredrik Schelin, Maria Zihammou, Helena Ljunggren, Mikael Kranz (Koka ihop), Anette Rosvall (Husmorsan), Grace Fitzgerald, Johan Hedberg (Matgeek), Hannu Sarenström (Hannu på Kinnekulle), Tina Sjöstedt, Raphael Cameron (Vanity Studios)

Tack till Destination Läckö Kinnekulle samt arrangemang av Ylva Vitorovic på Viva Kommunikation.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.