Leif Mannerström och Madeleine Landley

Gårdagen hade jag vigt till att söka jobb. På sistone har jag farit runt på både det ena och det andra; förra veckan hängde jag under tre dagar på mässan Mitt Kök i Älvsjö och dagarna innan dess fotade jag på Restauranggalan och var och besökte Svista Gård i Uppsala. Alltså har jobbsökandet hamnat lite i skymundan, samtidigt som detta förstås har lett till både tips och jobbdiskussioner om vartannat.

Matlagning med Mannerström och ett enkelt recept

Hur som helst satt jag där i godan ro, drack mitt morgonkaffe och vilade fossingarna efter allt för mycket runtklampande i skyhöga skor (ni känner väl till mig och mina skor vid det här laget). Jag hade faktiskt inte mer än uppdaterat min portfolio och skickat iväg en ansökan förrän telefonen ringde. Det var Kinna. Hej, sa hon, vill du laga mat med Leif Mannerström? Det lät ju verkligen lockande.

Tips och trix

Jag hann inte mer än säga att jag inte hade tid förrän jag ångrade mig. Laga mat med Mannerström? Det är ju som att säga nej till Kungen! Jag har visserligen inga planer på att bli kock, men man måste ju vara bra dum om man säger nej till att lära sig några tips och trix av kungen himself. Alltså tackade jag ja och svidade om från Mysbralla 2.0 och begav mig iväg. Detta var för övrigt två timmar innan vi skulle träffas.

Väl på plats, vilket var på PS Matsal i Stockholm, fick jag först och främst skaka tass med Leif Mannerström. Han hade den största handen jag skakat och fick min egen lilla hand att framstå som en myra. Jag med min halvtrasiga rygg kunde inte låta bli att önska att jag var en ryggbiff…

Självklart var också Ubbe Kvarnefält där – en man som var så skönt avslappnad och trevlig att man bara ville ta med honom hem.

Foto av Kinna Jonsson

Foto: Kinna Jonsson

På plats fanns även ett gäng glada bloggare; Kinna själv förstås, Karoline Nordefors, Britta och Lin. På plats var även Gunnar, mer känd som Abbes pappa som jag träffade på Bloggforum i våras.

Nu kanske du också undrar vad hela det här eventet gick ut på? Något jag fick veta på plats var att Svensk Fågel haft en kampanj som pågått under 2012 som de kallar Pippi på svensk fågel. Under tiden har utvalda bloggare utmanats av Svensk Fågel i form av olika deltävlingar. Bloggarna tävlar mot varandra och det är läsarna som röstar på det bidrag de gillar mest. Den bloggare som lyckas bäst kommer att utses till ”Årets Kycklingbloggare 2012”. Dessutom samlas de bästa bidragen i en digital kokbok med läckra bilder, recept och inspiration. Själv gick jag in som inhoppare under dagen.

Stycka kyckling

Jag hann inte mer än komma in och svida på mig ett förkläde förrän jag fick den otäcka nyheten – vi skulle tävla. Argh! Jag som är gammal tävlingsdansare sen litet har lagt tävlingsbiten på hyllan och tycker det är trevligare att bara har kul. Jag är absolut ingen dålig förlorare och har heller inga problem med stressnerver – jag tycker bara inte om att tävla.

Nåväl, vad gör man inte för flocken… Det var bara att ställa upp och se på när Leif Mannerström instruerade oss om hur man styckade en kyckling – något jag aldrig gjort tidigare. Sedan fick vi själva åtta minuter på oss att upprepa samma uppgift.

En svensk fågelLeif Mannerström

Enkelt recept på kyckling

När kycklingen var styckad och klar fick vi en timme på oss att komponera och laga en rätt. Det var lättare sagt än gjort när man just hoppat in i det hela, befann sig i ett helt okänt kök, och dessutom hade kommit dit för att mumsa mat och ha det trevligt. Jaja, det var väl bara att ta på sig kockhatten och agera proffsigt.

Hur som helst fick jag tag i några sjyssta råvaror och svängde ihop min rätt, mestadels flinandes och springandes mellan spis och verktyg som ingen verkade veta var de fanns. Utan Cilla på PS Matsal hade det inte gått – så ett stort tack till dig tjejen för att du lekte sambo åt mig och plockade fram prylar och inte låtsades om att jag svor i kyrkan (när jag bad om en vitlökspress).

Tävlingens vinnare; Karoline Nordefors

Inte helt oväntat vann Karoline Nordefors tävlingen med sin snygga, kockproffsiga rätt. Förvånad hade i alla fall jag blivit om inte denna köksbegåvade dam vunnit – helt rätt val.

Min rätt; äppelciderfräst örtkyckling med palsternackspuré och höstfrukt fick i alla fall beröm för purén – och det är ju inte fy skam. Tyvärr missförstod jag reglerna och trodde man var tvungen att servera kycklingen i det styckade utförandet och bara skulle pimpa den…

Oväntat bra

Trots det, efter att ha hackat örter och lagt under kycklingskinnet, måste jag säga att det blev oväntat bra. Dock hade jag gärna lindat lite bacon eller något annat gott runt. Hade inte spisen stängt av sig tre gånger på raken hade kanske också tillbehören varit lite roligare.

Något man inte ska erkänna så här i efterhand, vilket är kocksynden, är att jag inte ens hann smaka av. Och ja, det här var inte ett av mina ljusaste moments. Men, bättre lycka nästa gång, så nu glömmer vi detta och går vidare. Kul var det i alla fall – och det var i alla fall för min del, huvudsaken. Livet är för kort för att ha tråkigt. Snart blir det snapsprovning med Lallerstedt och Kari, Receptomaten.

Om jag skulle modifiera receptet en aning skulle jag utgå ifrån enbart kycklingfiléer och linda bacon runt dem. Här kommer i alla fall det jag lagade upp denna dag.

Ciderfräst örtkyckling med palsternackspuré och höstfrukt

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Ciderfräst örtkyckling med palsternackspuré och höstfrukt

Ciderfräst örtkyckling:

1 hel kyckling
2 msk hackad färsk bladpersilja
2 msk hackad färsk salvia
1 vitlöksklyfta
5 dl torr äppelcider
salt, peppar

Höstfrukter:

5 shiitakesvampar
2 stora blad fänkål
2 röda äpplen
4 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Palsternackspuré:

4 palsternackor
3 dl vispgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Äppelcidersky:

1-2 tsk potatismjöl
1 nypa salt
1 nypa socker

1. Stycka kycklingen till fyra delar (bröst och lår) om du utgår från en hel. Behåll skinnet på med drag av det åt sidan så det fortfarande sitter fast i ena änden av varje kycklingbit. Hacka färska kryddor och blanda med pressad vitlök. Knåda in blandningen på kycklingen samt salta och peppra. Lägg sedan över skinnet igen – över kryddorna.

2. Hetta upp en panna med smör och stek kycklingbitarna ca 10 minuter per sida. Slå därefter på äppelcidern och låt puttra upp några minuter. Lyft ur kycklingen i en ugnsfast form och slå av cidern i en kastrull. Ställ in plåten med kyckling i 200° i ca 15-20 minuter. Känn med en termometer att den är klar; 82° vid benet och 72° i köttet. Tänk på att bröstfiléerna behöver mindre tid.

3. Skala och dela palsternackorna till mindre bitar. Lägg ner i en kastrull och täck med grädde. Låt puttra utan lock så att grädden reduceras under ca 15-20 minuter. Lyft därefter ner palsternackorna samt en skvätt av den reducerade grädden i en mixer. Kör till en slät smet och smaka av med salt och peppar.

4. Skär shiitakesvampen till lagom stora bitar. Bryt loss två stora blad från fänkålet och strimla upp dessa samt de urkärnade äpplena. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad vitlök och shiitakesvampen. Låt den stekas 1-2 minuter och ha sedan ner fänkålet, och till sist äppelskivorna. Fräs i smöret några minuter och ställ sedan åt sidan.

5. Koka upp ciderskyn och red av med potatismjöl. Vispa ihop och sila sedan av. Smaka av med lite socker och salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.