Mack SM

Mässa om mat och dryck

Det är dags för Mitt Kök – Nordens största mässa med mat, dryck och köksutrustning. Under fyra fullspäckade dagar kommer Älvsjömässan i Stockholm att vara fylld till bredden med montrar med god mat, spännande drycker, roliga event – och förstås massor av människor med det gemensamma intresset – mat, dryck och köksutrustning. Funderar du på att gå? Här nedan finns bilder från förra året (2012).

Mässan Mitt Kök huserar på Älvsjömässan i Stockholm mellan den 7-10 november. På Officiella webbplatsen för Mitt Kök kan du läsa mer.

Mässans öppettider 2013:

Torsdag 7 november 10:00 – 18:00
Fredag 8 november 10:00 – 20:00
Lördag 9 november 09:00 – 18:00
Söndag 10 november 10:00 – 17:00

Första dagen var helt klart den bästa dagen att vara där då man kunde röra sig fritt i gångarna. Därefter har varje dag successivt fyllts på med något som kändes som dubbla antalet människor. Champagne har flödat, kockar har lagat mat, föreläsare har talat, och oljor, korvar och annat gott har lämnat mässan i fina kassar. Här kommer bilder från de tre dagarna jag var på plats, på mässan Mitt Kök.

Sarah Wennström

Susanne Jalker: Nordpolens smäck

Pia Frederiksen

Min första dag började vid Mitt Kök-scenen där Mack SM gick av stapeln. 8 finalister skulle på 45 minuter laga 20 stycken mackor. Förutom att mackorna skulle vara moderna och näringsrika, skulle de även vara lätta att ta med sig och förstås vara fin både till utseende och smak. Mer om detta, samt massor av bilder, kan du kolla in här.

Mitt Kök 2012Mitt Kök 2012 – Agnieszka Baltyn & Madeleine LandleyMitt Kök 2012

Mitt Kök 2012Mitt Kök 2012Mitt Kök 2012 – Agnieszka Baltyn

Efter den rafflade finalen i Mack SM var det dags att laga lunch hos Rent a Chef. Vi fick i team om fyra laga Sashimi och ostron med äppelkaviar, fänkålscrudité och palsternackscreme – både gott och kul. I mitt team hade jag med mig Agnieszka Baltyn från Spot and Tell och Kari från Spisat

Konceptet Rent a Chef bygger på att man hyr in en kock – antingen hemma hos sig själv, eller i Rent a Chef:s matstudios i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Beroende på vilket paket som väljs kan man själv delta i matlagningen eller få hela middagen lagad. Rent a Chef har även matlagningskurser, catering och bartenders. Perfekt till svensexan, tjejkvällen eller bara när man vill göra något annorlunda.

Mitt Kök 2012

Mitt Kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt Kök 2012

Mitt kök 2012 – Johanna Dannesund, Karoline Nordefors & Josefine Baummann

Mitt kök 2012

Mat fanns det förstås i drivor. I en av montrarna kunde den som älskar heta saker, hitta allehanda såser och röror. Själv provade jag deras habanerochips. Kombinationen med rödvin efteråt gjorde att man flåsade efter något snällt att hälla i munnen, och enligt rykten hade även några småbarn gått förbi tidigare och sedan gått gråtandes därifrån…

Tredje dagen mötte jag upp Johanna Dannesund och Karoline Nordefors. Vi lunchade på Kockarnas Krog och fick dessutom celebert besök av Josefine Baummann, Årets Konditor 2011. Nu jobbar hon på Chokladfabriken i Stockholm, och där kan man även kolla in hennes dessert från Kockarnas krog.

Mitt Kök 2012

Mitt kök 2012 – Anderas Kjörling

Mitt kök 2012

Hos Your Wineclub (monter 13:41) kan man prova på Speed Tasting. Varje Speed Tasting tog en halvtimme och kostade 100:-. Kul idé som många verkade gilla med tanke på hur välbesökt denna tillställning var.

Mässan bjöd både på trevliga saker att göra, intressanta föreläsningar att lyssna på, god mat och dryck att smaka på – och förstås trevliga typer att prata med. Bland annat mötte jag upp Andreas Kjörling som stod i VinUnics monter och pratade om vin. Självklart fick jag även chansen att bläddra i alla hans tre böcker om vin och champagne, som helt klart är något för vinentuseasten.

Mitt Kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

En av mina favoritmontrar hade Prime Wine Group. Snygg och stilren. Dessutom var det heller inget fel på det röda Some Zin-vinet. Herrn i mitten tycker jag var en riktigt cool typ som jag frågade snällt om jag fick ta ett kort på. Jag gillar karlar som är säkra på sin manlighet, och att lysa upp en svart outfit var ju ett genidrag.

Vinet till höger testade vi hos Vinovativa. Precis som många musikgrupper just nu har sitt eget vin, är detta ett vin som valts ut av gruppen Kent. Vinet hade gruppen bjudits på vid en resa och tyckte helt enkelt så mycket om det att de ville ha det till sitt.

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Jul-prylar fanns det gott om. Jag testade Eriksbergs julöl som var riktigt god. Den är lite som en blandning av julmust och öl, utan att för den delen bli för söt. Själv är jag måttligt road av julöl, mend en här var förvånansvärt god.

Den här glöggen på havtorn provade jag aldrig, däremot var den så himla snygg att jag var tvungen att knipa en bild på den.

Mitt Kök 2012

Mitt kök 2012

Vi matbloggare avslutade första dagen uppe i bloggarrummet där vi på plats samlades och diskuterade viktiga saker. På bilden till höger kan man spana in Tina Nordströms spännande kryddmixar. 25 sorter finns och alla har ett recept på baksidan. Allt ifrån 4 sorters köttbulle-kryddmixar finns, till olika kycklingrätter och potatismos. Perfekt om man tycker det är svårt med kryddningen eller är ute och semestrar och inte kan ta med sig hela kryddhyllan.

Mitt kök 2012 – Karoline Nordefors

Mitt kök 2012 – Karoline Nordefors

Mitt kök 2012

Karoline Nordefors gav sig även i kast med att göra en sabrering – helt utan splitter – impressive. Som tur var fick alla som ville sabrera en handske samt en instruktion i hur man skulle gå tillväga.

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Mitt kök 2012

Både Fontana och Zeta hade bra mässpriser. Hos Fontana kunde man handla 6 godsaker för en 100-lapp och i utbudet kunde man hitta både Sagnaki, oliver, oljor och fetaost.

Hos Zeta kunde man handla 5 produkter för 4 – självklart till mässpris. Min påse handlade jag av självaste Christian Di Luca. När jag skulle betala skulle jag få en femma i växel, men istället lurade denne charmige affärsman på mig bland annat en burk med små plommontomater. Jag som är nyfiken på att prova allt tackade förstås ja till detta, och redan när vi kom hem åkte de ner i kvällens pasta. Jag kommer garanterat att handla såna igen, de var hur fina och goda som helst och mycket roligare än stora, sladdriga burktomater.

Mitt kök 2012Avslutningsvis mitt favoritvin; Bonterra – en Chardonnay med mycket ekfatston och viss rökighet.

Eftersom Concha y Toro hade tre varianter av Bonterran på plats i sin monter var jag tvungen att gå förbi och testa de andra två; Zinfandel och Cabernet Sauvignon. Jag blev så nöjd att båda garanterat åker med i systemetpåsen nästa gång.

Extra plus är att alla Bonterra-vinerna görs på ekologiskt odlade jordbruksråvaror.

Det var allt för den här gången!
För er som missade denna mat- och dryckesfest är det nu ett år kvar till nästa. Se till att boka in i kalendern.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.