VinprovningArtisan WinesGlas från Zalto

Vinprovning av Artisan Wines

Här om veckan var jag på vinprovning hos Handlavin.se. Handlavin är en vinbutik som drivs av Peder Molin sedan 2009, och fokuserar på kvalitetsviner från Österrike. Jag har själv bara pratar med Peder på Twitter, så när inbjudan damp ner kändes det som ett ypperligt tillfälle att träffas.

Artisan Wines

Vid dagens provning var Franz Schneider från Artisan Wines på plats för att låta oss prova härliga viner från Halbturn i Burgenland, Österrike. Franz själv är ursprungligen flygplanstekniker, men sadlade om och tog en magister i Oenlogi och startade vingården Artisan Wines.

Vingården är på 5 hektar och produktionen låg förra året på 13.000 flaskor förra året. I år beräknas den hamna på mellan 15-20.000 flaskor. I sitt sortiment har han 10 viner, varav alla dem vi fick prova idag.

Artisan Pure Rosé Frizzante Artisan Pure Rosé Frizzante

Pris: 119:- hos Handla Vin

Provningen startade med det friska och bubblande rosévinet Artisan Pure Rosé Frizzante gjort på 100% Zweigelt.

Det jag gillade främst var att det inte var för sött utan passar bra en varm sommardag medan grillen tänds. Färgen är ljus och smaken som röda sommarbär. Då det som sagt är en frizzante är bubblorna små och fina.

Artisan Pure Rosé Artisan Pure Rosé

Pris: 99:- hos Handla Vin

Nästa vin i ordningen görs precis som frizzanten på 100% Zweigelt. Det är alltså samma vinbas fast utan den tillsatta kolsyran.

Även detta har en ljust rosa färg och doft av smultron och rabarber. Den här varianten är inte lika söt som frizzanten utan har lite mer syrlighet. Dock är den inte mindre festlig för det utan rekommenderas till somrig plockmat eller bara som det är.

Artisan Pure Welschriesling Artisan Pure Welschriesling

Pris: 105:- hos Handla Vin

Man skulle kunna tro på namnet att detta är en riesling, men sanningen är att detta vin inte har något att göra med Rieslingdruvan. Welschriesling är istället en druva som ger lätta, torra viner med blommighet, citrus och mineralitet.

Precis så är Artisan Pure Welschriesling – det är mineraligt, fräscht, friskt och lätt i karaktären och inte så sött. Det känns en aning spritsigt och har smak av gröna äpplen och persika.

Artisan Pure Sauvignon Blanc Artisan Pure Sauvignon Blanc

Pris: 109:- hos Handla Vin

Pratar vi Marlborough, Nya Zeeland är Sauvignon Blanc min favoritdruva. Däremot har jag mig veterligen inte testat en Sauvignon Blanc från Österrike. Alltså ett spännande möte med annorlunda toner.

I doften finner man inlagda persikor, medan det enligt min mening är mineraligare än en typisk Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Det är ett lätt vin med viss ekfatskaraktär – vilket är märkligt eftersom det inte varit i närheten av ett ekfat.

Artisan Pure Halbturn White Artisan Halbturn White

Pris: 239:- hos Handla Vin

Det här vinet är en blandning av Chardonnay, Pinot Gris och Pinot Blanc. När man sniffade på det i en liten kupa känner man doften av dill. I en större kupa däremot byter vinet helt doft och går över till sandelträ.

Kryddigt, smakrikt och en aning rökighet i tonen får mig att tänka på bourbon. Doft av bananskal samt lite mint. Ekfatskaraktär och lång eftersmak.

Artisan Pure Saint Laurent och Zweigelt Artisan Pure Zweigelt

Pris: 115:- hos Handla Vin

Här har vi ett vin av 100% Zweigelt – en tålig och kraftfull druva och också den mest planterade druvan i Österrike. Ett medelfylligt vin med bra tanniner samt doft av smörkola och lakrits. Det har en härlig rödrosa färg och en smak av kola och hallon.

Artisan Pure Saint Laurent

Pris: 125:- hos Handla Vin

Ett blårött vin med doft av tobak, morötter, höst och jord. Ett vin som genast får ett att tänka på en svamptur. Det är kryddigt med viss syra.

Bland smakerna känner man rårörda bär och tryffel (ja, jag kanske är knäpp?). Druvorna till detta vin är handplockade från 25-åriga vinstockar och har legat 5 månader på stora ekfat.

Artisan Pure Halbturn Red Pure Neusiedlersee DAC Reserve Zwigelt

Ett spännande vin från 2011 med blåröd färg som görs på 85% Zweigelt, 15% Saint Laurent och lagrats på fat. Smakrikt med jordig ton samt mörka bär. Kryddigt och fylligt – och min personliga favorit.

Artisan Halbturn Red (2010)

Pris: 259:- hos Handla Vin

Larvigt nog sa jag att vinet innan var min favorit – till jag provade detta. Halbturn Red är en cuvée av tre druvor – i detta fall 45% Zweigelt, 35% Saint Laurent och 20% Merlot. Välbalanserat och kryddigt med toner av kaffe, choklad och ekfat.

Artisan Wines The Artisan

Pris: 359:- hos Handla Vin

Jag är en sucker för Merlot, så denna gick direkt upp på en delad förstaplats tillsammans med Halbturn Red.

Vinet består av 100% merlot och är fruktigt och smakrigt. Robust med smak av mörkröda bär, kola och ekfat.

Vill du köpa hem dessa viner? Spana in Handlavin.se.
På plats var även Magnus Reuterdahl, här kan du läsa om hans intryck.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.