Viner från Vinoteket

Testat: Vinprovning med Vinoteket

I måndags var det åter igen dags för vinpanelen att samlas och prata och socialisera över vin och mat. Den här gången samlades vi på PS Matsal i Stockholm för att testa sex viner till sex stycken specialkomponerade rätter. För maten stod Christian Hellberg, Årets Kock 2001. Som alltid lagar han helt gudomliga rätter som bara smälter i munnen, så man är bra dum om man tackar nej till mat där han står som avsändare.

Denna gång var det både bekanta och nya ansikten. Precis som förra gången kunde man hitta järngänget med Kinna Jonsson (Kinnas blogg, Mormors mat), Kari (Spisat), Mikael Göranson (ScadinAsian Taste) och Agnieszka Tamblyn (Spot & Tell). Självklart var också Paul (Foodetc) på plats, samt Linda från Matstugan, folk från Jung Relations och kunder till vinoteket mfl.

Vinoteket

Vinoteket är Sveriges äldsta vinklubb och har runt 400.000 medlemmar. Vinerna de tillhandahåller går bara att beställas från dem och finns alltså inte på Systembolaget. Vinoteket erbjuder också olika prenumerationer där man kan välja mellan diverse prisklasser, antal flaskor per låda samt hur ofta man vill hem sin låda. Innehållet anpassas efter säsong och till vinerna medföljer även recept på rätter som passar till.

Vinpanelslådan

För de viner vi testade under kvällen har Vinoteket nu tagit fram ett specialerbjudande. Lådan kallas för Vinpanelslådan och innehåller 12 flaskor – två av varje sort och priset är priset är 1.649:- Ange koden blogg i kassan så får du fri frakt på leveransen. Vinlådan levereras hem till din dörr och leveranstiden ligger på ca två veckor. Beställ Vinpanelslådan här.

 

The Gooseberry Bush 2012
Fjällröding med citronsyrad gräddfil, forellrom och äppelcreme

The Gooseberry Bush 2012

90% Sauvignon Blanc, 10% Colombard

Gooseberry Bush kommer från Robertson Valley i Sydafrika och produceras av den prisbelönte producenten Bon Courage. Hos Vinotekets kunder är detta en favorit, och så visade det sig vara även vara under kvällen.

Av de sex viner vi testade under kvällen var detta den jag gillade bäst, men jag är också svag för Sauvignon Blanc från Nya Världen.

Gooseberry betyder krusbär och i tonerna kan man finna just krusbär samt grönt äpple och citrus. Det har en härlig doft och frisk smak. Vinet passar bra att dricka precis som det är, som aperitif, såväl som till fisk, skaldjur, kyckling eller sallad.
Det vinner inte på lagring.

Pris: 115:-
Alkoholhalt: 11,5%
Läs mer och beställ

Till detta bjöds det på:

Fjällröding med citronsyrad gräddfil,
forellrom och äppelcreme

Det här var en riktig smakbomb till rätt. Rödingen smälte i munnen och de små kornen med forellrom var ett trevligt inslag. Kort och gott var det här en smakrik rätt som passade utmärkt till vinet.

 

Redtree Pinor Noir 20113 varianter på blomkål – puré, picklad och stekt med paprikapulver med syrad lök

Redtree Pinor Noir 2011

100% pinot noir

Det här vinet är en spännande rackare från Kalifornien i USA. Det är ett fruktigt och lätt vin där man kan känna toner av flera sorters röda bär. En viss ekfatskaraktär kan anas, även om den inte är särskilt framträdande.

Vinet rekommenderas som sällskapsvin och passar till lättare rätter av fågel och ljust kött, samt kraftiga fiskrätter och vegetariska måltider som denna. Redtree vinner inte på lagring men kan i alla fall sparas i vinstället upp till ett år.

Namnet Redtree kommer för övrigt från trädet som stod mitt i vinmakarens trädgård. Dottern i familjen påpekade hur fin den gamla eken var och sedan dess kom det att bli en symbol för alla trevliga stunder naturen runt om dem bjudit på.

Pris: 139:-
Alkoholhalt: 13%
Läs mer och beställ

3 varianter på blomkål – puréad, picklad och
stekt med paprikapulver med syrad lök

Blomkål är en av mina favoriter och i dessa tre utföranden blir det en kanonrätt. Syrlighet samsas på tillriken tillsammans med krydddig paprika och krämig puré. Christian har ännu en gång lyckats viga samman smakerna till en spännande rätt som passar bra till vinet.

 

Benjamin Darnault Picopoul de Pinet 2011Jordärtkockssoppa med mjukbakad purjolök

Benjamin Darnault Picopoul de Pinet 2011

100% picpoul

Ett stiligt vin med både sötma och syra samt viss mineralitet. Vinet passar som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur. Det här är inget vin som vinner på lagring.

Vinmakaren Benjamin Darnault gör vin under eget namn från olika ursprung i södra Frankrike. Detta vin har sitt ursprung i Monervois i Languedoc-­‐Roussillon.

Picpoul är en druvsort som odlas huvudsakligen i Languedoc och vinrankorna sägs vara riktigt gamla och förts dit av romerska legionärer. Både en röd och en vit variant finns, men den vita är vanligast.

Pris: 124:-
Alkoholhalt: 12,5%
Läs mer och beställ

Jordärtkockssoppa med mjukbakad purjolök

Jag är en riktig sucker för jordärtskocka. Ett av mina tidigaste minnen är från när jag började skolan och vi fick plantera dessa underbara små knölar i skolans trädgård. Längre fram på året skördade vi och fick göra just jordärtskockssoppa.

Jordärtskocka är ju som bekant lätt att odla och ger en underbar smak till diverse rätter. Den här krämiga soppan blev riktigt smarrig med mjuka strimlor av purjolök och det passande vinet till. För den som vill prova hemma är det bara att testa sig fram. Grädde eller creme fraiche passar bra som bas i såsen tack vare syran i vinet.

 

Apratin Barbera d’Alba 2010Charktallrik med svampduxelles och pepparrotsmajjo

Apratin Barbera d’Alba 2010

100% barbera

Det här är ett vin med mycket smak av mörka bär som körsbär och blåbär. Det har en bra balans och relativt lång eftersmak. Det passar bra till charkuterier och ost och kan lagras ett par år om man så vill.

Vinet har sitt ursprung i Piemonte i nordvästra Italien. Vinmusten får jäsa i cement- ­och ståltankar innan det lagras på stora ekfat under ett halvår. Därefter får det ligga åtminstone ytterligare ett halvår på flaska innan det kommer till butik.

Pris: 135:-
Alkoholhalt: 13,5%
Läs mer och beställ

Charktallrik med svampduxelles
och pepparrotsmajjo

Christian ville denna gång göra en variant på ”hälsosam pizza”. Smakerna påminner om de på en klassisk pizza, men utan de vita spannmålen i brödet. Han säger själv att champinjoner är en ganska trist svamp, och då är en duxelles både en god och trevlig lösning. Duxelles är alltså finhackad eller mixad svamp och lök som sauteras i smör och sedan reduceras. Man kan förstås göra på olika vis.

Hur som helst var det riktigt gott med klickarna av pepparrotsmajonäs till den salta charken samt krassen som adderade pepprighet. Vinet passade bra till, dock föredrar jag mer fruktighet i vinet till sån här typ av mat. Om jag fick välja skulle det bli saftig bit nötkött, bea och något med potatis. Vinet rekommenderas dock till ljust kött som fläsk eller kalv. Smaken är som baken.

 

Cune Corona Rioja & Crianza 2009Vitlök- och timjanstekt lammkorv med tryffelmajjo och rostad lök med bacon

Cune Corona Rioja & Crianza 2009

80% tempranillo, 10% mazuelo, 10% garnacha

Här har vi ett ungt och elegant vin med fruktig doft med inslag av röda bär och salvia. Vinet har viss ekfatston och passar till smakrika rätter av kalv, lamm, fläsk, eller fågel. Jag skulle även föreslå det till ost och choklad – dock inte i kombination.

Vinet kan lagras upp emot tre år och innan det dricks bör det dessutom lufta på karaff. För mig är det en värdig trea av dem vi provade. Gott, smakrikt och spännande.

Vinet har sitt ursprung i Spanien och drivs idag av femte generationen av familjen. Cune är kända över hela Spanien för sin fantastiska kvalitet. På vinanläggningen finns också Eiffel-källaren som precis som man kan tro, är designat av samme man som designade Eiifeltornet – Gustave Eiffel.

Pris: 149:-
Alkoholhalt: 13,5%
Läs mer och beställ

Vitlök- och timjanstekt lammkorv med
tryffelmajjo och rostad lök med bacon

Kryddig korv i ett frasigt bröd. Riktigt gott med den lite feta tryffelmajonäsen och rostad lök. Ska man ha fest med buffémat är dessa små korva i bröd hur söta som helst att bjuda på.

Dessa stektes i vitlök och timjan, och det är ett säkert kort för att få goda och smakrika lammkorvar. Att de dessutom var toppade med tryffelmajonös, rostad lök och gräslok gjorde ju inte heller saken sämre.

 

Domaine Ville Rouge Crozes Hermitage Terre d’Eclats 2010Ribeyeentrecôte med bbq-sås med ancho och piementos padrones

Domaine Ville Rouge Crozes Hermitage Terre d’Eclats 2010

100% syrah

Till sist ett vin med markerade tanniner och mycket smak. Detta vin är både fruktigt och bärigt samt ligger kvar bra i munnen. Vinet kan drickas direkt eller sparas i upp till två år. Låt det gärna lufta innan på karaff.

Vinet rekommenderas till pastarätter, kött och ost. För egen del är det här ett sånt där vin som sitter som en smäck till en god köttmiddag med potatisgratäng och smörskirade haricots verts.

Av de viner vi testade kom det här på en stark andraplats. Jag gillar viner med lite mer oumpf, och det hade detta.

Domaine de la Ville Rouge är egendom på femton hektar som ligger i Crozes Hermitage. 2006 grundades egendomen, men långt före dess låg vingårdarna runt om. Vinet består av 100% syrah, och vinstockarna till detta vin är mellan 25 och 30 år gamla.

Kul kuriosa är att detta vin fick 90 av 100 poäng i betyg av den internationella vintidningen The Wine Spectator.

Pris: 214:-
Alkoholhalt: 13%
Läs mer och beställ

Ribeyeentrecôte med bbq-sås med
ancho och piementos padrones

Kanongod rätt i sin enkelhet. De salta gröna paprikorna – piementos padrones, var ursmarriga till det kryddiga, möra köttet. I kombination med vinet blev det här en riktig hit.

Den här rätten får mig genast att tänka på Spanien. Inte för att det är typiskt spanskt, utan snarare för att många restauranger serverar maten på detta vis. Enkla, goda smaker, utan krusiduller. Såna här paprikor har jag aldrig testat att göra, men jag kommer jag definitivt att göra nu. Jättegott, framför allt för den som gillar bbq-inspirerat. Vilken grym avslutning på en toppenkväll.

Andra som bloggat om eventet:

Paul på Foodetc.se
Mikael på ScandinAsian Taste
Linda på Matstugan

Hojta gärna om du bloggar om detta så lägger jag till dig i listan.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.