© Alexia Rahm @ www.Inspirationsboost.seNytt år och många tar nya tag med sin träning och mat. Aldrig är det så fullt i gymmet och på gruppträningsklasserna som i början på året. Men vad händer sen?

Varför är det så få som faktiskt klarar av att hålla sina nyårslöften? Är det dålig karaktär? För högt satta mål? Varför tappar man lusten och struntar i allt?

Vi backar bandet och börjar med nyårslöften. Personligen föredrar jag att använda mig av ordet nyårsmål. Det motiverar mig mer och om jag inte skulle nå mitt mål, så har jag i alla fall inte brutit ett löfte. Att bryta ett löfte kan skapa en negativ känsla som får oss att tappa motivationen.

Träna upp den viktigaste muskeln

Viljestyrka är en faktor vi inte bör underskatta. Vi kan komma riktigt långt med viljestyrka och den kan du se på som en muskel, den går att öva upp! Har vi bara tillräckligt med motivation, kan viljestyrkan hjälpa oss i mål. Därför är just motivation A och O. Både att hitta, men framför allt att behålla.

Hur hittar man motivation?

© Alexia Rahm @ www.Inspirationsboost.seDet som föder vår motivation kan till exempel vara en tydlig målbild. Att sedan behålla motivationen kräver en aktiv insats från oss. Dels i form av viljestyrka, men framför allt att det vi gör känns lustfyllt på ett eller annat sätt!

Om det gäller träning: försök att hitta en träningsform som tilltalar dig. Det behöver inte vara på ett gym, du kan lika gärna träna hemma om du så önskar. Eller utomhus. Eller testa något helt nytt! Det viktiga är att det på något sätt känns lockande.

Om ditt mål gäller kost: att äta nyttigt behöver verkligen inte vara tråkigt! Det finns massor av inspiration att hämta i böcker och inte minst på internet – som här i Landleys Kök till exempel!

Sätt upp en målbild

© Alexia Rahm @ www.Inspirationsboost.se
Ta en stund för dig själv, sätt dig ner och besvara följande frågor. Skriv ner svaren så tydligt och detaljerat du bara kan.

1. Vad har du för målbild?
Dvs vilket är ditt mål med din träning och/eller kost? Målet behöver vara viktigt för dig, du måste kunna tro på att det är möjligt att uppnå.

2. Varför är målet viktigt för dig?

3. Var befinner du dig nu i förhållande till ditt mål?

Nu har du ett nuläge och ett mål. Försök nu att dela upp vägen till ditt mål i mindre delar – så kallade delmål. Var så konkret det bara går. Skriv in i kalendern, boka den tid med dig själv som krävs för att du ska kunna göra din resa mot målet.

Ta en titt på din målbild då och då under resans gång. Stämmer den fortfarande överens med det du vill? Behöver den justeras?

Vad får oss att misslyckas

© Alexia Rahm @ www.Inspirationsboost.seSaker som får oss att misslyckas att nå våra mål är att vi går ut för hårt i början. Gör upp en plan, men lägg in luckor för återhämtning och vila om det gäller träning, eller en dag du faktiskt äter godis eller sådant du valt att avstå ifrån under veckorna. Vi lever bara här och nu, ta vara på det och njut på väg mot ditt mål!

Sist men inte minst: kom för allt i världen ihåg att fira när du har nått ditt mål! Stanna upp, kapsla in känslan av att ha lyckats och behåll känslan så länge du kan!

Kom form och behåll motivationen med tips från PT:n

Avslutningsvis ska ni få tips på en stående favoritsmoothie hemma hos mig (ni befinner ju er ändå på en webbplats som handlar om mat och dryck, eller hur?!).

 

Träningssmoothie med mango och hallon

Träningssmoothie med mango och hallon

Ett stort glas (eller två mindre)

1 banan
4 msk turkisk yoghurt (3% fetthalt)
2 dl mjölk
1 dl frysta hallon
0,5 dl fryst mango
1 skopa proteinpulver med vaniljsmak
2 msk chiafrön
3-5 valnötter

Jag använder proteinpulver med vaniljsmak från Holistics. Alternativt kan du ha i två nypor ren vanilj. Ha ner allt i en mixer och kör till en slät dryck.

Alla bilder kommer från Alexias blogg Inspirationsboost och är upphovsrättsskyddade.

Relaterat: Bloggväxlat hos inspirationsboost


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Om Alexia Rahm

Alexia är gift, har två barn och jobbar sedan 1998 som gruppträningsinstruktör på SATS. 2012 sa hon upp sig från sin tjänst som webbprojektledare och vidareutbildar sig nu till hälsoinformatör, personlig tränare och kostrådgivare. I sin blogg Inspirationsboost inspirerar hon till ett hälsosammare liv – både på insidan och utsidan – utan att skapa dåligt samvete över allt det där man vill, men inte lyckas med. Här får du t.ex tips på hur du behåller träningsmotivationen uppe, goda och hälsosamma recept, trender och nyheter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.