HjärtaGästbloggat: Kärlek till alla

Snart stundar Alla Hjärtans Dag. Den romantiska traditionen tros gå tillbaka till medeltiden, även om det finns flera legender som talar om helgonet Valentin. Vem denne martyr var är dock oklart då legenderna skiljer sig åt, men troligtvis levde han någon gång mellan år 200-400 e. Kr.

En medveten Alla hjärtans dag

I modern tid uppvaktar vi vår käresta med champagne, rosor och choklad den 14 februari för att visa vår kärlek och uppskattning. Men låt mig få säga det en gång till; Vi lever i en modern tid – en tid då vi är mer medvetna om vår omvärld än någonsin.

Alla hjärtans dag ska därför inte bara handla om den käresta, utan också om kärleken till våra medmänniskor och vår jord.

Blommor

Jag vill därför uppmana alla att köpa produkter som är rättvisemärkta och gärna även ekologiska. I blomsterhandeln talas det allt för lite om Faritrade och ekologi även om det finns blommor som är både ekologiska och rättvist odlade. Be därför din blomsterhandlare att beställa hem rättvisemärkta blommor, gärna med märkningen Fairtrade eller den relativt nya märkningen FFP – Fair Flowers Fair Plants, som verkar för både ekologi och rättvisa arbetsförhållanden.

ChokladChoklad

I kakaohandeln finns en större medvetenhet och därmed ett bredare utbud av choklad med ”gott samvete”, oavsett om man vänder sig till sin lokala chokladspecialist eller handlar i någon av de stora mataffärerna.

Köper man pralinaskar på konditori eller delikatessbutiker gäller samma saker som för rosor – våga fråga varifrån kakaon kommer och ställ krav!

… och ljuva bubblor

Sist men inte minst – de ljuva bubblorna i champagnen. Här är lyckligtvis inte rättvisa arbetsförhållande någon kärnfråga. Däremot tycker jag ändå man ska välja en ekologisk champagne. Trots att medvetenheten är stor kan även vinindustrin kan vara miljöbovar – inte minst i regionen Champagne.

Champagne-tipsChampagne

En av mina favoriter kommer från producenten Bruno Michel som jobbar helt ekologiskt. Hans champagne finner man i Systembolagets beställningssortiment.

Bruno Michel Cuvée Blanche Brut (nr 76190) för 359:- är en läcker champagne gjord på druvorna Chardonnay och Pinot Meunier.

Här finns generösa dofter av mogna äpplen, brioche och mineral tillsammans med en generös fruktighet och stram syra som gör vinet lika gott att dricka som det är som att servera till lätta maträtter.

Skål och ta väl hand om dina medmänniskor!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Om Andreas Kjörling

Andreas Kjörling är sommelier och författare med fokus på vin och gastronomi. Karriären började för snart 20 år sedan. Vinintressent vaknade när han jobbade på anrika Grand Hôtel i Stockholm vilket i sin tur ledde till sommelierstudier på Restaurangakademien. Efter fem utgivna succéböcker om vin och Champagne – varav två vinnare i svenska uttagningen till World Cook Book Award, är han idag en uppskattad föredragshållare och författare. Följ honom på: Din Vinguide

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.