Nyårsspecial 2013

Snittar till fest och nyår

Hur trevligt är det inte att börja nyårsbjudningen med mingel och aptitretare? I väntan på att alla gäster ska dyka upp, och dessutom bekanta sig med varandra, passar det bra att bjuda på ett glas bubbel och tillhörande munsbitar. En fördel är förstås att plockmaten är lätt att ordna och kan fixas i förväg. Att den dessutom går att äta utan en massa kladd är bara ännu bättre. Servera med gärna några tandpetare eller smågafflar samt en servett.

» Här hittar du alla recept på aptitretare

3 enkla aptitretare till nyår med vintips

Den här gången har Magnus Reuterdahl varit med och tipsat om vad man kan servera i glaset till aptitretarna. Magnus arbetar som arkeolog och brinner för vin och mat. Till vardags skriver han i sin egen blogg Aqua Vitae som han driver med hjälp av sin sambo, Anne. Bloggen kom till 2007, och tack vare passionen för dryck och mat hamnar här både intressanta provningar, dryckestips och spännande recept. Förutom egna bloggen skriver Magnus för BKWine Magazine, och i dagarna även hos DinVinguide. Något jag kan intyga är att när Magnus väljer vin vet man att det blir bra.

Hur många flaskor ska man beräkna?

När man serverar fördrink till gästerna med efterföljande middag brukar man räkna på att 2-3 flaskor mousserande räcker till 10 personer. Köper man för mycket går det alltid att lämna tillbaka till Systembolaget inom två veckor om man sparar kvittot.

Tänk även på att erbjuda vatten och ett alkoholfritt alternativ. Intressanta, alkoholfria alternativ finns, men en fin druvjuice kan vara trevligt att bjuda på.

Magnus Reuterdahl tipsar om dryck till nyår:

”Tre smårätter eller aptitretare som alla med fördel kan förtäras tillsammans med nyårsdrycken nummer ett; champagne. Detta är en dryck som sätter stämningen och som fungerar utmärkt till mat och inte bara som välkomst eller nyårskålsdryck.”

”Till mat vill jag gärna ha något som är smakrikt och lite brödigt såsom Diebolt-Vallois 2005 Fleur de Passion, Palmer & Co Blanc de Blancs 2006 eller Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2006 – tre mycket trevliga champagner i lite olika stil.”

”Nu vill inte alla ha bubbel varför jag också tittat lite mer individuellt på varje förrätt och har funderat lite på vad som skulle kunna passa till respektive rätt.”

Laxsnurror med senapsphiladelphia och ägg

Laxsnurror med ägg
och senapsphiladelphia

Ca 25-30 st

1 ägg
1/2 gul lök
1 msk dill, färsk
1/4 citron
1 tsk senap
150g Philadelphia
200g kallrökt lax

1. Hårdkoka ägget. Riv i citronskal och blanda ihop med senap och färskost. Hacka ägg, gul lök och dill och vänd ner i röran.

2. Klicka ut röran på varje laxbit och rulla ihop. Skär till lagom breda bitar så det blir som små liggande hjul. Dekorera med en dillkvist på toppen.

Att dricka:

Ett bra vin är Cave de Turckheim gewurztraminer tradition 2011. En kul tvist är dock ett glas välkyld torr fino-sherry, t ex Tio Pepe.

Gewürztraminer Tradition (nr 74484) 109:-
Tio Pepe Fino (nr 8225) 49:-

Solrospanerade getostmedaljonger

Solrospanerade getostmedaljonger

Ca 30 stycken

200g President getost på rulle
2 dl solrosfrön
salt

1. Lägg plastfolie runt varje getostrulle. Rulla sedan ut till en dubbelt så lång korv med foliet på.

2. Hetta upp en panna med lite olja. Mal saltet till ett pulver i mortel. Ha ner solrosfröna i pannan, vänd runt dem så att de får olja på sig och strössla sedan saltet över. Stek till de börjar få färg. Häll av fröna på ett fat och låt svalna.

3. Tag ur getosten ur foliet och rulla i de rostade fröna. Skär till lagom breda medaljonger.

Att dricka:

Till getost och nötter passar Sancerre Clos du Roy eller kanske ännu bättre, Artisan Pure Sauvignon Blanc.

Den sistnämnda finns tillgängligt via Handlavin.se som tyvärr nu har stängt för leverans innan nyår. Ska du dock bjuda på de solrospanerade medaljongerna vid ett annat tillfälle är detta något som rekommenderas.

Sancerre Clos du Roy (nr 82356) 196:-

Baconinlindad halloumi med äpple och rödlök

Baconinlindad halloumi med äpple och rödlök

För ca 8 personer som plock

2 paket halloumi
2 paket bacon
1/2 röd lök
1 rött äpple
färsk timjan

1. Dela halloumin rakt igenom så att du får två plattare bitar. Dela varje platta i fyra kvadrater så att du får 8 bitar totalt.

2. Tunnskiva lök och äpple och fördela ut på varje halloumibit. Linda baconet runt varje paket och stek till baconet blivit knaprigt.

Att dricka:

Här har vi sälta och lite rökta toner men också det lite syra från äpplet och kryddigheten av timjan. Här skulle vi kunna leka med ett rött vin gjort på Pinot Noir såsom Bourgogne Pinot Noir Hudelot-Noellat 2010 eller ett vitt vin gjort på Pinot Gris, t ex Tradition Hugel.

Pinot Gris Tradition Hugel (nr 83946) 201:-
Bourgogne Pinot Noir Hudelot-Noellat (nr 90326) 187:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.