Lina Arnesson testar restauranger i Stockholm

Tips för den som vill äta ute

Det är få personer jag känner som är så kunniga när det kommer till restauranger. Själv går jag sällan ut, men när jag väl gör det vet jag precis vem jag ska fråga om tips, nämligen min svägerska Lina. Lina har stenkoll på vilka restauranger man ska besöka – från de prisvärda klassikerna till de nya, extraordinära och prisbelönta restaurangerna. Här ger hon sina tips på vilka restauranger man ska välja om man vill gå ut och äta under en hel vecka i Stockholm. Följ henne också som gastroguest på instagram där hon äter sig genom vårt avlånga land.

Restaurangtips för en hel vecka i Stockholm

Idag kan jag säga att ett av mina stora intressen är att äta mat, gärna lagad av någon annan än mig själv. Så har det inte alltid varit – när jag var yngre åt jag väldigt få typer av rätter och då skulle det helst gå riktigt snabbt. Sedan tio år tillbaka är det helt annorlunda och jag tycker att allt är värt att testa! En måltid för mig är ett av de bästa sätten att umgås med familj och vänner med samtalen och maten i fokus. Det får gärna ta tid! Jag har turen att bo mitt bland det bästa som Stockholm har att erbjuda så följ med mig till mina favoriter för matupplevelser ute, alla dagar i veckan!

Måndag: Fotografiska

FotografiskaMåndag är inte alltid den lättaste dagen att hitta en bra restaurang att äta på, men det finns flera härliga ställen man kan börja veckan med. Fotografiska vid Stadsgårdshamnen på Södermalm är inte bara ett ställe man kommer tillbaka till för utställningarna, utan även för maten! Fokus är på ingredienser från växtriket som skapar välkomponerade mellanrätter som matchas med goda viner.

Det är upplyftande när en köttälskare sedan barnsben kan vara nöjd med en hel måltid av grönt. Protein från djurriket kan beställas till och ge ett extra smaktillskott, men egentligen behövs det inte. Äppelpizza med fänkål och vanilj som serverades i kartonger var ett klockrent efterrättsval! Lokalen är relativt stor med snygg inredning där detaljer skapar en avslappnad och skön stämning. Den magiska utsikten över Stockholm toppar kvällen!

Tisdag: Sushi Sho

Tisdagar är en underskattad dag för After Work med vännerna. Det har hänt mer än en gång att jag efter After Worken blivit så oerhört sugen på sushi, att jag spontant ringt upp Sushi Sho på Upplandsgatan i Vasastan, fått ett drop-in bord och åkt dit i ilfart för att inte tappa bordet. Sushi Sho har funnits i ett par år och har ändrat omfattningen av menyn över tid. Idag serveras endast en meny med kockens val bestående av 15 små rätter. Jag gillar känslan av att förflyttas till Tokyo i en liten, trång och varm lokal där fisk av högsta kvalitet serveras med ett glas sake till. Det lär dröja ett bra tag efter besöket innan den som besöker Sushi Sho vill plocka upp en vanlig laxsushi till lunch. I februari tilldelades restaurangen en stjärna i Guide Michelin – välförtjänt – men de spontana besöken kommer nog begränsas på grund av den popularitet som följt!

Onsdag: Lilla Ego

Lilla EgoNågon gång (VÄLDIGT sällan) har man turen att spontant hitta ett ledigt bord på Lilla Ego på Västmannagatan i Vasastan. Det spelar ingen roll vilken dag i veckan det är, får man ett bord går man dit! I övrigt är det bra att ha god framförhållning och boka långt i förväg. Onsdag är min favoritdag att äta ute, och Lilla Ego är en av mina absoluta favoritrestauranger. Jag gillar både barplatserna och att sitta ute i den fullsatta restaurangen med egensnickrade små träbord.

Ät förrätt, varmrätt och efterrätt även om du inte är speciellt hungrig – smakerna är fantastiska! Det är kanske lite jobbigt för mina vänner att äta med mig på Lilla Ego, för jag vill gärna äta upp även deras mat. Det hela blir inte sämre om man är ett Kent-fan eftersom namnet på restaurangen också avslöjar vilken musik som spelas.

Torsdag: Shibumi

Av nostalgiska skäl kommer jag gärna tillbaka till Sollévi-huset på Kungstensgatan. Här har jag stått på scen, men jag kommer främst tillbaka eftersom detta vackra hus bjuder på många spännande val när det kommer till matupplevelser. Här har alla restaurangerna öppet just på torsdagar. Jag är också en stor fantast när det gäller japansk mat, barplatser och smårätter, så en kväll nere i källaren på Shibumi faller mig helt klart i smaken.

Shibumi går jag gärna till med någon jag bryr mig mycket om och delar på några rätter och dricker sake. Sharing is caring! Dock hade jag helst behållit den goda laxtartaren som serverades för mig själv. Testa även Råkultur, Esperanto och Imouto.

Fredag: Agrikultur

På Roslagsgatan i Sibirien är Agrikultur ett fint nytillskott som jag gärna besöker en fredagkväll. Detta är ett ställe som har många av de ingredienser som skapar en komplett kväll ute. Det är mysigt och litet, musiken är skön, personalen härlig, dryckerna goda och spännande – och så är självklart maten fantastisk. Det finns bara en meny för kvällen. Denna presenteras först när man sätter sig till bords i den snyggt inredda lokalen, fylld med doften från den stora vedugnen.

Rätterna byts ofta ut, men det man kan vara säker på är att det serveras flera nytänkande och spännande, men samtidigt enkla och goda, mellanrätter. Deras rätt på jordärtskocka seglade direkt upp på topplistan över favoriträtter! Agrikultur har en tydlig hållbarhetsvision som både innebär lokala och säsongsbaserade råvaror och omtanke om personalens hälsa. Det står jag självklart bakom, och efter några besök under årets mörkare månader ser jag fram emot att testa Agrikultur igen under våren för att se vilka grödor som står i fokus då.

Lördag: Punk Royale

punkroyaleVill du göra någonting riktigt kul en lördag? Gå till Punk Royale på Folkungagatan. Ett restaurangbesök är så mycket mer än maten, och på detta ställe har man tagit det ett steg längre och skapat något unikt på Stockholms restaurangscen. Man blir direkt på bra humör av den pumpande musiken, stökiga inredningen och leksakerna som ligger på bordet. Detta är inget ställe för den som vill ha en lugn och mysig middag. De första små rätterna kommer in i ett snabbt tempo på kreativa sätt, serverade med fantasifulla uppläggningar. Bara att äta med händerna och bli matad med en sked gör hela upplevelsen annorlunda.

Det bästa är att man inte riktigt vet vad man kan vänta sig – det finns ingen meny att läsa och hela kvällen är full av överraskningar. Men Punk Royle är inte bara bra eftersom att man garanterat får en grymt rolig kväll, maten är också riktigt god med klassiska inslag som anklever, tryffel och pilgrimsmussla. Några timmar och snaps senare ramlar jag ut på gatan och försvinner dit natten tar mig…

Söndag: Studio Frantzén

ShibumiDet har hänt att jag tappat hoppet när jag letat efter ett bra ställe att äta på en söndagkväll. Men, det går faktiskt att hitta ställen med mat av absolut toppklass även på söndagar. Studio Frantzén öppnade nyligen för allmänheten och det har redan blivit ett par besök för mig. Studio Frantzén har öppet fredag, lördag och söndag någon gång i månaden. Då väljer jag gärna söndagen för att ha någonting att se fram emot hela veckan. Här kan man sitta vid ett stort matbord med andra gäster och beställa in några mindre rätter åt gången under kvällen.

Stämningen är avslappnad och gästerna delar gärna med sig av tips på kvällens favoriträtter. Studio Frantzén är ett testkök där rätterna kan vara mer experimentella, eller tidigare varit på menyn på Restaurant Frantzén. Vissa munsbitar rekommenderar jag att man tar själv, men i övrigt funkar det bra att dela de relativt små rätterna på två personer för att äta sig igenom det mesta på menyn. Personalen är trevlig och riktigt duktiga på att matcha vinerna. Spontant kanske man inte lockas så mycket av ett vin som luktar åsna, men jag lovar, det smakar fantastiskt gott i kombination med en wagyu-biff från Japan! Borden bokas upp på bara några minuter efter att de blir tillgängliga, så var snabb på knappen!

Om du inte hittar en favorit bland dessa pärlor får jag kanske ta med dig på en runda till i stan i framtiden.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Om Lina Arnesson

Sedan 2009 har jag jobbat inom finans i London och i Stockholm. Idag bor jag i Vasastan och är investment manager på ett företag som köper, utvecklar och säljer bolag i Norden. Trots att mitt jobb är kreativt är det på fritiden jag får utlopp för kulturintresset. För mig är mat inte bara ett självklart behov utan också en kulturform. Mat som kultur kan delas med andra på ett helt annat sätt än exempelvis en teaterföreställning där man sitter tyst som åskådare. På en restaurang kan man njuta av den smakupplevelse någon skapat, samtidigt som man är i ett socialt sammanhang och kan dela sina upplevelser. Dessutom gillar jag förstås att äta riktigt god mat! Jag upptäcker gärna nya smaker, koncept och upplevelser kring mat, och ser fram emot att dela dem här då jag testar både gammalt och nytt i restaurangvärlden.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.