Almfrukt

Recept med almfrukt

Almfrukt, eller kort och gott almfrö, kommer från trädet alm. Almens frön är lysande ljusgröna, platta och lite ovala med en liten kärna i mitten. Smaken är nötig och frisk med gröna krispiga toner – lite som sockerärtor. Almfrukten gör sig utmärkt i maträtter där den får vara otillagad så man verkligen känner smaken. Exempelvis i en matig sallad eller i en chimichurri.

Almfrukten ska inte vara torr eller gul – då är den överblommad. Den är också som bäst när fröet i mitten fortfarande är grönt. När almfrukten är grön och krispig är den perfekt! Jag brukar plocka hela klasar med almfrön och ta med hem. Sedan snoppar jag de små bladen ner i ett durkslag och sköljer av eventuellt krafs som kommit med. Låt torka. Det lilla fästet som själva frö-bladet sitter fast med i ena änden brukar jag skippa.

Almfrukten klarar att ligga i en lätt fuktad påse i kylen ett par dagar, om du inte vill äta den direkt förstås, och förutsatt att den inte plockats när den börjat bli övermogen. Ät den medan den fortfarande har krispigheten kvar.

» Här hittar du fler ätliga blommor, ogräs, blad och skott

5
Almfrukt 15 15

Höstmat

för alla tillfällen