Gräddig blomkålsgryta med ris

Recept med blomkål

Här hittar du massor av goda recept med blomkål. Blomkål är en härlig grönsak som är i säsong från maj-december. Denna fina kålsort passar utmärkt i gratänger, soppor, att ätas rå eller att rosta hel eller i skivor i ugnen. Tänk på att även bladen och rotstocken i mitten går att äta. Nedan hittar du matnyttig information, tips och recept med blomkål.

Läs mer

5
Blomkål 15 15

Vad kan man laga med blomkål?

Ugnsrostad blomkål med risottoBlomkål är en grönsak inom arten kål. Det är de outvecklade, vita blommorna man äter på blomkålen och de passar lika bra att äta tillagade såväl som råa och otillagade. Förutom den vita sorten finns det också grön, gul och lila blomkål. En sätt som blivit populärt på sistone är att äta blomkålen rå på som så kallat blomkålsris. Då river man den råa blomkålen på ett rivjärn så det ser ut som ris. Detta är populärt framför allt inom Gi och Low Carb eftersom blomkål har mindre kolhydrater än ris.

Förutom som kokt kan man också lägga in blomkålen i en lag så den blir picklad. Små picklade blomkålsträd är ett gott tillbehör när man vill addera syra till maten. Blomkål är också god att rosta i ugnen med lite matfett eller ost samt goda kryddor. Kolla exempelvis in detta recept på Ugnsrostad blomkål med krämig risotto, smörstekt svamp och picklad rödlök.

Blomkål passar fint att använda till en soppa, en gratäng eller till grytor. Blomkål är också vanligt i det indiska köket till vegetariska rätter. Med det sagt passar blomkål utmärkt ihop med smaken av curry. Blomkålen är också god att kombinera med dess bästa smakkompis broccoli, som är en släkting. Det är även trevligt att blanda blomkålen med släktingen romanesco, som ser ut som blomkål fast med ljusgröna toppiga blommor.

Visst kan man äta blasten på blomkål

Tänk på att man också kan använda blasten och rotstocken på blomkålen – kasta alltså inte dessa. De gröna bladen runt om, den så kallade blasten, är utmärkt att strimla och steka lätt i smör och salt. I en gratäng med blomkål är det bara att skära bladen till mindre bitar och blanda ner tillsammans med de övriga ingredienserna. Rotstocken är precis lika fin som de små träden att använda. Skär stocken till mindre bitar och tillaga på samma vis som blommorna. Här kan du läsa mer om ätliga blad och blast.

Bästa recepten

i januari och februari