Flankstek

Recept Flankstek

Hur lagar man flankstek och var sitter den? Här finns goda recept för flankstek och tips på hur man lagar den. Flanksteken är en mör, avlång och platt köttbit av nöt som sitter i ljumsken på djuret.

Läs mer

5
Flankstek 15 15

Burgare med flankstek och tryffelsdressing Goda tips till flanksteken

Flankstek är underbart att marinera i, eller att pensla med citrus – exempelvis en blandning lime, apelsin och citron. Syran i citrusen bidrar till att bryta ner köttets fibrer och möra köttet. Flankstek måste inte marineras. Grilla eller stek flanksteken hel och skiva sedan upp det. Glöm inte att låta köttet vila minst 10 minuter i folie innan det skivas upp. Annars rinner köttsaften ur och köttet bli torrt. Flankstek passar också bra att strimla till en wok eller att ha i en biffstroganoff. Fint skivat till en toast eller burgare passar flanksteken också utmärkt.

Hur tillagar man flankstek?

Så hur tillagar man en flankstek? Flankstek, eller flappstek som den också kallas, ska tillagas på relativt hög temperatur eftersom det är en tunn styckningsdetalj som inte innehåller något insprängt fett (kött med mycket insprängt fett och grova fibrer ska tillagas längre tid på lägre temperatur, medan magert kött ska tillagas hett och kort tid eftersom det annars blir som paté). Man vill dessutom att flanksteken ska få en fin yta vilket den högre temperaturen bidrar till. Den vinner alltså inte på att ligga och fjösa länge på låg temp.

Tillaga flanksteken på samma vis som en entrecôte – till en innertemperatur på 58°C och låt den sedan vila innan du skär upp den. När man tillagar flankstek ska man alltså inte bry sig om grilltiden eftersom köttets tjocklek samt att temperatur på grill eller stekpannan varierar. Det är alltså den inre temperaturen som är den viktiga – använd en stektermometer. Utgår du ifrån innertemperaturen är det svårt att misslyckas med en flankstek.

Precis som allt annat kött ska en flankstek skäras tvärs över muskelfibrerna. Ser du att fibrerna går åt ett håll lägger du alltså kniven tvärs över dem. Skärs flanksteken utmed fibrerna blir den seg och svårtuggad. Prova gärna något av de goda recepten här med flankstek.

Laga mat med ramslök!

Här hittar du massor av recept