Recept grönkål

Recept Grönkål

Grönkål passar naturligtvis inte bara till julen utan är underbar att avnjuta under hela hösten. Grönkål passar med sin typiska kålsmak bra i grönkålssoppa, en vegetarisk gratäng, paj och pasta. Här hittar du alla recept med grönkål!

Läs mer

5
Grönkål 15 15

Grönkål lila Hur nyttig är grönkål?

Grönkål är en relativt kalorifattig råvara som består till 85% av vatten. Förutom fibrer och antioxidanter innehåller den även en del vitamin C, kalium och kalcium.

Näringsvärde per 100g: 50 kcal
Protein: 3,3g   Kolhydrater: 5,7g   Fett: 0,7g   Kostfiber: 3,8g

Grönkål kallas även bladkål. Bladen är krusiga och har en ganska stark smak, framför allt kring stammen. Jämfört med exempelvis kålrot är smaken dock mycket mildare. Grönkål odlas i Skandinavien och klarar sig i både snö och kyla. Den finns också som lila. Lokalt odlad grönkål går att hitta i butik mellan september till februari.

Vad kan man laga av grönkål?

Till jul dekorerar många julskinkan med grönkål, men visst kan man använda denna råvara året runt i olika maträtter och i vardagsmat. Blanda ner grönkål i olika soppor och gratänger eller använd som ett gott tillbehör i salladen, fräst i lite smör och vinäger. En klassiker är ju naturligtvis också att göra grönkålschips. Kom ihåg när du friterar grönkålschips att ha en låg temperatur. Max 160 grader i kastrullen. Här hittar du recept på grönkålschips.

Kan man frysa grönkål?

Passa på att njuta av denna närodlade och härliga råvara när den är i säsong, det vill säga under hösten och vintern. Vill du ha tillgång till grönkål året runt går den utmärkt att frysa. Allra enklast är att hacka den till lagom bitar, paketera i påsar med datum och vikt och lägga in i frysen. Då kan du använda grönkålen precis som du vill. Man kan också steka grönkålen lätt innan man fryser den. Då är det enkelt att ta fram den och ha ner i pasta, gratäng och paj. Jag steker i stort sett alltid min grönkål med smör, salt och äppelcidervinäger. Äppelcidervinägern adderar syra till grönkålen som balanserar upp smakerna på ett trevligt vis. Det är bara en liten skvätt som behövs och som får fräsa bort innan man tar bort stekpannan från värmen.

Tänk på att inte steka grönkål på för hög temperatur i stekpannan! Då blir den lätt bränd och besk. Ha i en klick smör i pannan och låt grönkålen stekas på låg till medeltemperatur. Du behöver inte steka den särskilt länge. Se bara till att den mjuknat och fått en härligt klargrön färg (som rå är den ju lite grå-grön).

Grillsäsong!

Spana in alla goda grillrecept