Hirs recept

Recept Hirs

Hirs tillhör gräsfamiljen och är ett av våra äldsta sädesslag. Det används på samma sätt som ris och kan bland annat användas i gröt, vegetariska biffar, soppor, sallader och gratänger. Hirs innehåller bland annat vitamin B, kalium och magnesium samt fyra gånger så mycket järn som råris. Hirs är också fritt från gluten.

Hirs innehåller ett bitterämne som heter saponin som skyddar mot skadedjur. Eftersom man vill få bort detta bitterämne måste man först koka upp hirsen i en omgång vatten som man slår av. Sedan kokar man om hirsen i nytt vatten. Färdigkokt blir hirs till små gula, runda pluppar som påminner om couscous. Här hittar du recept med hirs.

Näringsinnehåll: Protein: 1g   Fibrer: 3g   Kolhydrater: 68g   Fett: 3g

5
Hirs 15 15

Våga vego

Här hittar du tips för hela veckan