Att brännässlor går att äta har väl inte undgått någon? På våren är de som bäst då de är späda och fina och inte hunnit bli träiga. Senare på året kan man istället sikta in sig på de mindre bladen – eller klippa ner de stora nässlorna. Då kommer nämligen nya späda nässlor upp. Man kan alltså äta nässlor under hela säsongen och inte bara under våren som många tror. Det är dock på våren de är som mest näringsrika och spädast.
Vad kan man laga för mat av brännässlor? Klassikerna är förstås nässelsoppa och pesto, men varför inte prova en gratäng eller en lasagne med nässlor? Här hittar du goda recept med nässlor.
Brännässlor är nyttiga och innehåller bland annat C-vitamin, betakaroten, vitamin A och vitamin K. Den är också rik på kalium, kalcium, järn och antioxidanter. Att brännässlan även är antiseptisk och anti-inflammatorisk gör inte saken sämre. Torka nässlorna eller frys in dem om du vill spara dem en längre tid.
Brännässlan kan förväxlas med två andra växter; vitplister och etternässla. Ingen av dessa är giftiga utan kan användas på samma sätt som brännässlan. Vitplister saknar brännhår och är snarare lite luden på bladen. Etternässlan är mer sällsynt och kommer senare på sommaren. Till skillnad från brännässlan är etternässlan ettårig.
Nässlor har en tendens att ta upp kväve ur jorden och omvandla det till nitrit, tänk därför på att inte plocka nässlorna på kväverika platser så som gödselstackar, komposthögar och ladugårdar. Undvik också att plocka nässlor som vuxit i skuggan eftersom även dessa kan innehålla mycket nitrater.
Använd med fördel plasthandskar när du hanterar nässlorna. Skulle du mot förmodan ändå bränna dig sägs motgiftet vara att pressa ut lite nässelsaft och dutta mot det brända. Nässlor förlorar också en del av sin brännande effekt när de plockats, så lägg dem i kylen några timmar innan de repas. Se gärna videon med 3 tips på goda ätliga ogräs.